Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 118037
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6835334
Ko je na sajtu?
Imamo 55 gosta na mreži

ШТА КАЖЕТЕ ЗА ВУЧИЋЕВО ТРАЖЕЊЕ 45 МИНУТА?


06.11.2013. / pee-Академедиасрбија
Диана Милошевић

НИЈЕ ЛИ И ТО ДОКАЗ ДА ЈЕ ЖАНДАРМЕРИЈА ВЕЋ БИЛА У  МИТРОВИЦИ И ДА ЈОЈ ЈЕ БИЛО ПОТРЕБНО САМО НАРЕЂЕЊЕ?

 КАД је схватила да девет од десет Срба на северу косова није подлегло ни њеним притисцима и уценама, а ни покушају масовне хипнозе – власт је посегнула за оним што је припремила унапред: организовала је упад на три бирачка места у северној Митровици.

Тиме је дала – вероватно унапред договорену – прилику ОЕБС-у да прекине даље гласање. А себи: могућност да настави сатанизовање дела свог народа и да покуша највеће уставобранитеље у Србији сломи и превари из другог покушаја.

Својеврсна тачка контрапункта у београдској режији био је вапај вицепремијера Александра Вучића – упућен Бриселу и приштини – да му се да прилика да снагама Србије заведе ред у северној Митровици, тражећи за то само 45 минута и посредно обећавајући да ће се те снаге одмах повући.

Шта кажете за Вучићево тражење прилике да у Митровици за 45 минута заведе ред?
Шта је стајало иза тог захтева – страх режима од народа који се поставио између њега и таних обећања датих Бриселу, Вашингтону, Берлину и Лондону или разметање и банално, класично губљење живаца? Није ли и то можда ипак било унапред испланирано, макар као мера из арсенала политичког маркетинга?

Шта би Вучић – и да су му светске газде испуниле жељу – могао реално да уради за само 45 минута?

Није ли тражење само 45 минута такође доказ да је жандармерија већ била у Митровици и да јој је било потребно само наређење?
_______________________

Слободан САМАРЏИЋ, потпредседник ДСС

Можда је хтео да на 45 минута активира Жандармерију која је већ била на северу ...

НАЧИН на који је Вучић одреаговао само је разоткрио његову нeрвoзу. Како је мислио да „заврши ствaр зa 45 минутa”? Са кojим снaгaмa? Српскa пoлициja нe мoжe нa Кoсoвo! Чудно је што је за интервенцију тражио само 45 минута, јер снаге које су за њу потребне за то време не би стигле ни да се стационирају.

Можда је мислио на оне из Жандармерије који су већ били стационирани на северу Косова. Можда је хтео да их активира на 45 минута, па да направе једно отворено крваво насиље над својим становништвом. Вучићу то срећом није допуштено јер су Брисел и Приштина проценили да је његова изјава израз беса.
_______________________

Андреја САВИЋ, професор Академије за дипломатију и безбедност

Београд је у све уложио огромну енергију,  а добио бојкот – шта је то ако не неуспех?!

Људима који су бојкотовали изборе било је битно да то буде на миран и цивилизован начин. Зато је важно да се идентификују носиоци, односнио починиоци. Њих Еулекс треба да открије, баш као и мотиве, како би се тачно сазнало ко стоји иза инцидената

НЕ ЗНАМ како је то мислио да изведе кад је Косово под међународним протекторатом и Београд над њим нема ингеренција. Ово што се десило у четири општине и тај инцидент – нанели су штету политици Београда у преговорима.

Сад треба отворити питање да ли је Београд постигао успех у вођењу преговора и каква је успешност београдске политике. Шта се десило Београду? Уложите огромну енергију, а добијете бојкот – шта је то ако не неуспех?!

_______________________

Зоран ДРАГИШИЋ, професор Факултета за безбедност

То је био трик да Вучић покаже како је у стању да нешто среди !

Међународна заједница никада неће дозволити српској војсци и полицији улазак на Косово. Уколико би дошло до екстремног насиља, погрома, косовске Олује – али не мислим да за то има велике шансе - онда би и поред те забране интервенција наших снага безбедности била легитимна. Зa 45 минута није ce могло ништа. То је можда била нервозна реакција, али пошто је понављана, пре је била трик да Вучић покаже како је у стању да нешто среди. Сада је прилика да се обрачуна са онима који праве проблеме у целој Србији кад се нешто дешава, а дешавало се у последњих десетак година – од паљења амбасада, геј парада, демонстрације против независности Косова...

Има прилику да се сада обрачуна са њима и да појединце који су добро познати јавности приведе правди. Ако то не уради - то ће се разумети као испразна флоскула. A што није било „ 45 минута интервенција“ пре него што су отишли на Косово?  Cве што је Вучић причао о борби против криминала је сада на тесту. У супротном ће бити неуспешан као сви пре њега. И cве што је месецима Влада мукотрпно договорила у Бриселу пада у воду због групе битанги које контролише неколико пропалих политичара.

Међународна заједница никада неће дозволити српској војсци и полицији улазак на Косово. To није била таква ситуација. Пре него ико други, могао је да реагује КПС, али је то орган владе у Приштини и није реагово, јер им је у интересу да се деси ово што се десило.
_______________________

Душaн  ЈАЊИЋ, научни сарадник Центра за социолошка истраживања

Видећемо како ће то образложити,  a Вучић је вешт у образлагању...

То је могло да се деси и у Звечану, али се није десило, а ни у Зубином Потоку. Ту није било ни туче, ни паљења, ни бомби. А ту је ДСС најјачи. Дакле, питање је колико држи воду прича да је Марко Јакшић крив за све. Као марта 2004, овде је реч о оркестрираном догађају, где је део оркестра свирао у Приштини, део у Београду, а део у међународној заједници. Да ли је то покушај истеривања Срба са севера, радикална промена власти и политичке атмосфере у Београду или збир негативних случајности - у шта не верујем?

Тиx 45 минута може да буде стилска фигура и сигурно није део озбиљног безбедносног плана или стратегије. Сигурно да Србија има своје снаге, то су они који неће у КПС него чекају распоред у МУП Србије. Србија је имала и друге могућности и знала је шта се дешава.

Вулин је у 7:52 обавестио међународну заједницу на Косову да су примећене ектремистичке групе око неких основних школа. Политички остаје велико питање: зашто је Вучић дао такву изјаву - да се покаже као човек који решава проблеме, или је то била грешка и озбиљан изазов кредибилитату НАТО и ЕУ који су на терену задужени за безбедност? Видећемо како ће Вучић, који је вешт у образлагању, то образложити.

Индикативно је и да  "CНП 1389" у 12 сати шаље свим редакцијама шта ће се десити у 17 часова. Двери су са себе скинуле одговорност, а и ДСС је упозоравала два месеца раније. Јакшић је мени лично говорио да се може десити да им се подметне насиље. Надам се да ће ДСС имати интерес да сарађује да се открије шта се десило.

Чим су расписани избори - бацане су бомбе, претило се људима, а двоје најодговорнијих за смиривање - ЕУ и НАТО, као ни МУП Србије - не предузимају ништа. Влада шаље поруку да се иде на изборе, Вулин каже „Српска” или смрт, Пантић прети бојкотом ако се не скине грб Косова (није скинут, али је он изашао на изборе). Сви деле одговорност. Није бојкот победио него страх.

Међународна истрага треба да се поведе и због ОЕБС-а који је показао тоталну неспособност. Није био способан чак ни да организује изборе. Ко је у ОЕВС донео одлуку да се у Зубином Потоку пола сата пре краја покупи изборни материјал и затвори гласање, а и у Звечану и Митровици. Затворили су места и отерали бираче. Да ли је то покушај истеривања Срба са севера, радикална промена власти и политичке атмосфере у Београду или збир негативних случајности - у шта не верујем? Bерујем да ће међународна заједница решити то компромисно: "Tресла се гора, родио се миш".

/ Fakti /          


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP