Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 118037
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6835300
Ko je na sajtu?
Imamo 33 gosta na mreži

СТЕФАНОВИЋ : СРБИ У ЦРНОЈ ГОРИ СУ МАЊИНА


04.11.2013. /  pee-Академедиасрбија

Нова српска демократија саопштила је синoћ да је изненађена ставом предсједника Скупштине Србије Небојше Стефановића који је говорећи о положају Срба у Црној Гори искористио термин “српска национална мањина“.

 Стефановић је агенцији МИНА казао, „до сада ја нисам имао неке конкретније разговоре о положају српске националне мањине као посебно питање“.

Из Нове су подсјетили да Српска напредна странка (СНС) и њен предсједник Александар Вучић, као и предсједник Србије Томислав Николић, “снажно подржавају став Нове и српског народа да Срби у Црној Гори нијесу и не могу бити национална мањина”.

“Зато смо зачуђени данашњом изјавом предсједника Народне скупштине Србије и потпредсједника СНС-а Небојше Стефановића, који можда није добро пренијет, јер не вјерујемо да би саопштио нешто што је супротно политици његове странке”, каже се у реаговању Нове, достављеном агенцији МИНА.

Из Нове су поручили да Срби у Црној Гори никада нијесу били и неће бити национална мањина.

“Ове године славимо 200 година од рођења Петра ИИ Петровића Његоша, највећег Србина из Црне Горе, па је добро да и наше сународнике изван Црне Горе подсјетимо да ми на овом простору његујемо и чувамо његошевску мисао и национални идентитет”, навели су из те партије.

Из Нове сматрају да је теза да су Срби у Црној Гори национална мањина потекла од црногорског режима, чак су, како су навели, у једном времену основали и такозвани савјет српске националне мањине, “а све са намјером да Србе представе гостима у властитој кући, у земљи коју су стварали и за коју су крварили наши преци, и у којој никада нећемо пристати да будемо национална мањина”.

“То све знају и наше колеге из Српске напредне странке, које, као и предсједник Србије Томислав Николић, добро разумију карактер и природу односа српског народа и државе Црне Горе. Српски народ не пристаје да зависи од милостиње или добре воље било којег режимског политичара, па ни Игора Лукшића и Ранка Кривокапића”, казали су из Нове.

Они су навели да упорно инсистирају и траже примјену важећих демократских стандарда и заустављање дискриминације над српским народом и српском језичком заједницом у Црној Гори.

“На добром смо путу да се кроз процес смјене власти у Црној Гори изборимо за апсолутну равноправност грађана и националних заједница, и да кроз примјену максиме ,,Сва права свима“ зауставимо опасни дискриминаторски и асимилаторски пројекат актуелне црногорске власти, која је насилним путем покушала да припаднике српског народа преведе у статус националне мањине и грађане другог реда”, саопштили су из Нове.

Из те партије су казали да вјерују да ће се ускоро овим поводом и узимајући у обзир интерес српског народа у Црној Гори огласити предсједник Скупштине Србије и “подржати темељне принципе српског народа из Црне Горе који представљају основу за опстанак нашег народа на овим просторима.”

“Нова је уложила три године труда да на најважнијим међународним адресама, од Москве, Брисела, Лондона, Берлина до Вашингтона објасни да режимски пројекат претварања српског народа у националну мањину може имати несагледиве последице по будућност односа између двије најбројније националне заједнице у Црној Гори”, подсјетили су из Нове.

Због тога су, како су додали, кроз политику Демократског фронта и промовисали политику српско-црногорског помирења, “по којој ћемо бити равноправни и једнаки, и без покушаја ускраћивања било којег права националним, вјерским и језичким заједницима у Црној Гори”.

/ МИНА ; ИН4С  /  


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP