Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 147612
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7167355
Ko je na sajtu?
Imamo 66 gosta na mreži

НЕМАЧКA: СРБИЈА И ЕМИРАТИ – БРАК ИЗ РАЧУНА


03.11.2013. / pee-Академедиасрбија

Формирање заједничке компаније Ер Србија (Air Serbia) са Уједињеним Арапским Емиратима очигледно није обрадовало наше „велике пријатеље“ из Немачке..........

Наслов чланка је „Србија и Емирати – брак из рачуна“, као да Немачка са многим земљама света сарађује из љубави. Неће Немци ни најмању конкуренцију на Балкану, већ би изгледа да нас сами oни даве и уцењују.

Преносимо главне делове чланка објављенога на сајту Дојче веле из кога се може осетити збуњеност како то да се неко умешао у њихов атар, али са уздржаним одабиром сумњи и критика на новонасталу сарадњу Србије и Емирата. Немачка процена је да се иза целог аранжмана Србије и Емирата крије жеља Емирата да покрену некад моћну војну индустрију Србије, како би дошли до софистицираног и квалитетног наоружања. Имају Емирати новца да купе софистицирано оружје, али им сарадња у производњи оружја са Србијом доноси нешто више – јефтиније квалитетно наоружање без политичких уцена, где су политичке уцене кључна тачка.

Немци су то врло брзо схватили, па ће се сада сходно свом досадашњем понашању вероватно потрудити да та сарадња Србије и Емирата и не буде тако успешна како је најављена. А ако то не иде, онда ће се на ту производњу оружја наслонити као јаки кооперанти, а све са познатом крилатицом – „ако конкуренцију не можеш да угушиш онда им се бар придружи“, да и ти штрбнеш део колача.

Србија и Емирати – брак из рачуна
Tекст Дојче Веле ( Deutsche Welle )
Аутop : Немања Рујевић

Емирати су се појавили ниоткуда и српској јавности су представљени као спасилац посрнуле економије и буџета. Саговорници Дојче велеа упозоравају да не треба бити еуфоричан, али виде шансу да се однос исплати – свима.

Бизнис или политика?
Најављене инвестиције и кредити немају везе са геополитичким интересима у региону, сматра Верена Штробел, аналитичарка Баварске земаљске банке. „Емирати покушавају да диверзификују домаћу привреду и траже нове регионе за свој капитал. Проналазе нове ослонце да мало побегну од нафте. Видимо рецимо колико се Дубаи труди да појача туризам или да се профилише као раскрсница трговине у региону“, каже Штробелова за DW. Наводи да се као посебно плодно тле за арапски новац показала далека Азија, јер су западна тржишта и даље под теретом кризе и није извесно колики уопште раст могу да понуде арапском капиталу.

Стручњак за стране инвестиције Милан Ковачевић истиче да Емирати, упркос масним девизним резервама, и даље имају већи прилив него одлив капитала, а нико не воли да му новац само лежи на рачуну. „Србија сигурно има потенцијал за раст, јер ми нажалост имамо мањи БДП него што смо имали пре више декада“, објашњава Ковачевић за DW. Оптимистичне прогнозе кажу да ће српска економија ове године порасти за 2,5 одсто, али то неће ни изблиза бити довољно да попуни буџет. Тако ће овогодишњи дефицит – опет оптимистично – бити 4,7 одсто БДП-а, а део уштеда донеће смањење плата у масивном јавном сектору и повећање ПДВ-а, које је најавио министар финансија.

Кредит није поклон
Па ипак, ни то неће бити довољно, него ће и ту ускочити Уједињени Емирати са две до три милијарде долара повољног кредита, како је то најавио Александар Вучић. Тај кредит природно долази уз инвестиције, сматра Верена Штробел. „Увек треба имати на уму да су Емирати веома богата земља. За њих вероватно не игра пресудну улогу колике ће камате наметнути на кредит који дају“, каже она. А те камате – иако се о њима не знају детаљи – практично значе поклон, рекао је Вучић. Та изјава посебно љути Милана Ковачевића: „Не може кредит да буде поклон. Позајмица се враћа са каматом, а поклон је када се нешто не враћа и ништа не кошта“, каже он.

У немачким медијима се појавило тумачење према којем је циљ Емирата српска индустрија оружја – циници би рекли, једина привредна грана која функционише. „Трговина наоружањем је веома уносан посао којим доминирају велике силе. Сасвим је природно да једна мала Србија претендује да учествује на овом тржишту“, сматра Ковачевић. „Када је реч о малом, трофејном или ловачком наоружању и муницији, Србија већ има доста добре производе.“

Ковачевић додаје да су кредити често Србију стајали превише – чак и ако то није видљиво у уговору којим су дефинисане каматне стопе. „Добар пример је кинески кредит за изградњу моста између Борче и Земуна. Имамо обавезу да вратимо камату за коју нас надлежни уверавају да није велика, али шта смо ми уствари урадили када Кинези сами граде мост? Ми смо практично увезли мост из Кине!“ Страна улагања су, наставља Ковачевић, добра само ако помажу развој земље, мада има и супротних примера – када странци једноставно заузимају тржиште. У коју групу спадају инвестиције из Емирата остаје да се види, јер се за сада све углавном своди на најаве.

Ер Србија – једини сигуран посао
Упркос гласинама да ће нова српска авиокомпанија имати проблем са дозволама, Ер Србија је званично полетела 27. октобра. То је уједно једини посао са Емиратима који је потписан и који би требало да ослободи српски буџет вечитог губиташа Јат Ервејза. „Чини ми се да је Јат и био занимљив Етихаду управо, јер саобраћа на линијама које нису интересантне највећим европским компанијама попут Луфтханзе или Ер Франса“, рекао је раније у интервјуу за Дојче веле Хајнрих Гросбонгарт, водећи немачки експерт за авиотранспорт.
„Пре свега мислим на линије на Балкану и ка истоку Европе. Ер Србија лако може да постане веза за путнике који ће онда на далеке дестинације стизати авионима Етихада. То су циљеви у Северној Америци, али пре свега у Азији“. Са многим азијским многољудним државама Србија има добре односе и Емирати рачунају да би им заједнички наступ са Ер Србија омогућио отварање нових линија и већи број путника.

УАЕ имају мањински удео, али руководе компанијом
Ова неприродна варијаната је очигледно збунила Немце, па је господин Гросбонгарт из тога извукао погрешан закључак. Ако би Етихад био већински власник од 51 одсто у новој компанији Ер Србија онда Ер Србија не би имала право да наследи све лиценце које је ЈАТ Ервејз имао као компанија која је ушла у сарадњу са Етихад-ом. То је огроман новац и о томе се наравно водило рачуна. Зато је компанија Ер Србија 51 одсто у власништву Србије, а Етихад и Емирати су власници мањинског пакета од 49 одсто. Менаџмент је комбинован али ће водећу реч имати стручњаци из Етихада јер су показали да умеју успешно да воде такве компаније. Ер Србија неће бити (low cost) компанија јер о томе није ни разговарано, већ компанија која треба и Етихаду да отвори нове дестинације на којима досада није летео.

Гросбонгарт је тада изјавио нешто што се у српским медијима ретко чује – Ер Србија ће морати да постане нискобуџетна компанија да би била профитабилна. То је могуће само уз одговоре на питања: колико ми је заиста запослених потребно? Да ли ми је јефтиније да сам радим одржавање или да то неко други ради? Колико ми је људи потребно у администрацији, продаји, у авионима? „То је једини пут којим може да се иде. Данас је low cost једини начин да авио компанија попут Јат-а постане профитабилна и, уопште, да преживи“, рекао је Гросбонгарт.

Јануарска фотографија са стадиона Црвене Звезде прави је симбол нових, изненадних односа Србије и Уједињених Арапских Емирата. Шеик Мухамед бин Зајид ал Нахјан је одлично расположен док ћаска са Драганом Џајићем од којег је добио дрес и реплику трофеја из Барија. Још је боље расположен вицепремијер Александар Вучић, који се не либи да шеика зове својим пријатељем и себи припише заслуге за новац из Емирата. Тај новац је – као и Звездина титула из Барија – негде далеко: осим удела Етихада у Ер Србији још ништа није потписано. Али јесте најављено, од инвестиција у пољопривреди, авио и војну индустрију до повољних кредита.

Србија - крхки пацијент
Економска ситуација Србије је тема којом се бави швајцарски дневник Ноје цирхер цајтунг. И тај опис српске привреде је нешто гори него што је ситуација стварно таква али на то смо већ навикли нарочито када Србија бежи из тог „пријатељског загрљаја“ и привредне савезнике потражи на неким другим тачкама у свету. На тај црни опис српске привреде Аустријски дневник Ди пресе долива бојазност да би нове чланице ЕУ могле да олакшају стицање држављанства грађанима трећих земаља о чему нити је у Србији било говора нити је то уопште политика коју Србија води. Али за сваки случај дај да ми (Аустрија) пласирамо још једну хипотетичку претњу која долази из Србије. Ваљаће за неку нову уцену
.
И на крају, можда се окористи и Црвена Звезда чији играчи ових дана пишу како немају ни шампоне у свлачионици. Уосталом, полубрат шеика Ал Нахјана је најпознатији фудбалски шеик света – онај који је својим милионима Манчестер Сити од вечитог другог манчестерског тима довео до титуле првака.

/ Српска политика /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP