Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 118037
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6835435
Ko je na sajtu?
Imamo 70 gosta na mreži

НИКОЛИЋ ПОТВРДИО ПУТИНУ ДА ИЗГРАДЊА „ЈУЖНОГ ТОКА“ ПОЧИЊЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ


31.10.2013. / pee-Академедиасрбија

Ратко Паић

Након јучерашње српско-руске инвестиционе конференције на којој је руским потенцијалним улагачима представљено око 80 пословних пројеката, те након сусрета између председника Србије Томислава Николића и Русије Владимира Путина, могу се већ донети најважнији закључци.

 Bероватно најважнији детаљ њиховог разговора у Кремљу је била најава Николића да ће изградња српске деонице гасовода „Јужни ток“ у сваком случају започети у децембру, ако не и раније.

Наиме, према званично објављеном току њиховог разговора, председник Русије је после срдачног поздрава, нагласио да српско-руски односи имају не само пријатељски и стратешки, него и сасвим посебан карактер. А за тај карактер међусобних односа је рекао да је настао захваљујући нашим народима током векова, те закључио да „Русија остаје један од главних трговинско-економских партнера Србије“.

Са своје стране, председник Николић је изрекао неке оцене које се до сада баш и нису могле чути у јавности, које није детаљније објаснио, а које су звучале прилично самокритички, с обзиром да је говорио о одређеној кривици српске Владе. Ради се о томе да је Томислав Николић јуче у Кремљу, према руском преводу са званичног сајта, између осталог казао дословно следеће: „Наши односи се добро развијају, али постоје и одређени проблеми. У принципу су ти проблеми на страни Србије, и ми ћемо да решимо те проблеме. Постоје људи који нису на страни наше добре сарадње са Русијом. Понекад чак и чланови Владе нису довољно поуздани у доношењу владиних одлука.“

Поред тога, председник Николић је изјавио да је српска Влада „донела једну одлуку коју треба променити, зато што је она супротна и оним договорима које смо постигли, и практички у супротности са нашим односима“.Николић је још поменуо да «још увек постоје и одређени проблеми у остваривању територијалног плана на подручју Војводине. То су одређене земљишне дозволе и то ћемо брзо да добијемо», рекао је.

А када је реч о Нафтној Индустрији Србије, председник Србије је подсетио да НИС пуни око 10 процената српског буџета, што по њему затвара уста многим противницима те инвестиције, јер се они позивају само на време када је тај споразум био договорен, а не позивају се на пословне резултате НИС-а.

Са своје стране, Владимир Путин је Николићеве оцене прокоментарисао речима – «Господине Председниче, ми нећемо ништа драматизовати, него ћемо тражити решења онако, како се то обично чини међу пријатељима».

И напослетку, иако је шира јавност остала ускраћена за Николићево објашњење на кога је конкретно мислио када је дословно изјавио пред Путином да «постоје људи који нису на страни наше добре сарадње са Русијом», као ни зашто они опструишу српско-руску сарадњу, те која је то одлука српске Владе „практички у супротности са нашим добрим односима“, ипак је његово излагање на састанку у Кремљу завршено у врло оптимистичном тону, с обзиром да је Николић потврдио да реализација великог економског пројекта, то јест гасовода „Јужни ток“ у сваком случају може почети у децембру, а изразио је наду да би се то могло десити чак и још раније.

Такође, и Владимир Путин је то пропратио светлим прогнозама, рекавши да ће «након реализације тог пројекта, економија Србије добити додатних милијарду и деветсто милиона евра».

Свакако, када се узму у обзир закључци јучерашњих разговора између двојице председника у здању на Црвеном тргу, као и успешну презентацију преко 70 пословних предлога на управо завршеној српско-руској инвестиционој конференцији, онда се ускоро могу очекивати крупни ефекти у српској привреди. А то је и био главни циљ протеклих дешавања у Москви.

/ Cајт Гласа Русије /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP