Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 118037
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6835365
Ko je na sajtu?
Imamo 67 gosta na mreži

СРБЕ ПРИСЛУШКУЈУ ЗAXВAЉУJУЋИ БОРИСУ ТАДИЋУ !


27.10.2013- / pee-Академедиасрбија
Игор Гојковић
 
Европу ових дана потресају скандали око америчког прислушкивања телефонских разговора највиших званичника, а и грађани Србије верују да их Американци прислушкују већ дуги низ година. Центар ЦИА за Балкан враћа се из Софије у Београд....

 

Шпијунска афера међу евро-атлантским савезницима озбиљно је пре неки дан наљутила француске и немачке власти, чији су грађани били мета опсежног прислушкивања од стране моћне америчке Националне агенције за безбедност (НСА). Међу снимљених чак 70,3 милиона телефонских разговора у Француској, на мети нису били само осумњичени за тероризам, већ и обични грађани, људи из света политике и пословног окружења, администрације. У Немачкој је прислушкивана чак и сама канцеларка Ангела Меркел.

И грађани Србије верују да их Американци прислушкују већ дуги низ година, првобитно из балканског центра ЦИА-е који је био смештен у недавно напуштеној згради америчке амбасаде у улици Кнеза Милоша у Београду, а након тога из америчке базе Бондстил код Урошевца на Косову.

Наиме, у Бондстил је у марту ове године Пентагон послао чувену 525. борбено – обавештајну бригаду за специјалне операције, познату под називом „Муњевита”, посебно обучену за прикупљање обавештајних података и електронско ратовање. Припадници ове јединице прикупљају информације, раде обавештајне анализе и наџор на даљину, а искуство су прикупили у свим ратовима и интервенцијама које је Америка водила у последњих 50 година, посебно у Ираку и Авганистану.

Новинар Мирослав Лазански је био један од ретких који је успео да види оперативни центар 525. борбено-извиђачке бригаде у Бондстилу. Каже да је то велика просторија са компјутерима, картама, шемама, где су оперативци смештени на галеријама на четири нивоа одакле све осматрају и прате.

Иначе ова бригада долази из базе Форт Брег у Северној Каролини, чији су војници у не тако давној прошлости остали упамћени по силовањима малолетних девојчица, обучавању терориста Ал Каиде, мучењу заробљеника, а заташкавана је и њихова умешаност у трговину људским органима.

Специјалци из Форт Брега обучавали су и најпознатије терористе на свету, па не чуди што тренутно пружају подршку и Хашиму Тачију.
Један од најближих сарадника убијеног вође Ал Каиде Осаме бин Ладена, Али Мухамед је прошао обуку за такозване „црне операције“ у ЦИА, ФБИ и Форт Брегу. Та обука се на крају обила о главу Американцима, јер су његови људи извршили нападе на Њујорк и Вашингтон 11. септрембра 2001. године.

Занимљиво је да су Американци повукли сво тешко наоружање с Косова, наводно јер су "изгубили безбедносне мотиве на Балкану", као што су се својевремено потпуно повукли из БиХ, где је њихов контигент био најбројнији, али су зато у Бондстил послали управо елитну обавештајну јединицу да одатле ослушкује цео балкански простор.

У добро обавештеним српским круговима сматрају да је до пре извесног времена један од центара за прислушкивање био смештен у старој згради америчке амбасаде у улици Кнеза Милоша у Београду. Ту је од 1997. године легално, прво као службеник, а затим на месту првог секретара амбасаде радио Џон Нејбор, шеф ЦИА-е за Балкан. Ухапшен је 2002.године од стране тадашњих југословенских војно-безбедносних органа у тренутку када му је у једном мотелу у близини Београда војне тајне продавао нико други до тадашњи начелник генералштаба Војске Југославије Момчило Перишић  који до дан данас није одговарао за издају највећих војних тајни земље. Шта више недавно је у новинама писало да ће се Перишић вратити у политику.Скандал око Перишића је заташкан његовим добровољним одласком у Хашки суд, из кога је прошле године пуштен као слободан човек, а Нејбор је наводно погинуо у саобраћајној несрећи негде у Мађарској, мада поуздани сведоци кажу да су га недавно видели, да је жив и здрав и да и даље ради за истог послодавца, али под другим именом. Балкански центар ЦИА је тада наводно пресељен у суседну Бугарску.

И баш из старе зграде америчке амбасаде Нејбор је припремао бомбардовање Југославије, и прислушкивао њене највише руководиоце, укључујући и Слободана Милошевића, чији су се шпијунирани телефонски разговори својевремено појавили као део доказног материјала у Хашком суду.

Селидбом америчке амбасаде на нову локацију половином ове године, одахнули су станари околних зграда који су због Американаца годинама имали гомилу непријатности, али не и грађани Србије, јер су се Београдом пронеле вести да се центар ЦИА из Софије враћа у Београд, и да ће ова америчка обавештајна служба бити смештена баш у новој згради амбасаде.

Наиме, у оквиру новог комплекса Америчке амбасаде у Београду, који је саграђен на месту некадашње зграде Маршалата на Дедињу, предвиђен је смештај и за регионални центар ЦИА за Балкан. Комплекс амбасаде се простире на више од 40.000 квадратних метара и састоји се од седам зграда у којима је поред осталог инсталирана и најмодернија шпијунска опрема.
Стручњаци из области безбедности кажу да су ту смештени уређаји за праћење и снимање свих електронских и сателитских сигнала у Србији, а права катастрофа је у томе што амерички обавештајци од уласка на ову некада војну територију Војске Србије, могу да прислушкују готово све телефонске линије у Србији, пошто се у земљи испод некадашњег Маршалата налази велико поџемно чвориште телефонских каблова и војних веза, који су ту поставјени доста раније. Американци су до сада вероватно на те већ постојеће системе веза инсталирали своје уређаје, и већ увелико могу да прислушкују готово свакога, од председника Србије па до обичног грађанина.

Са друге стране, да би себе заштитили и да их други не би прислушкивали, Американци су у новој згради инсталирали уређаје за онемогућавање прислушкивања електронским путем, опрему за заштиту телефонских и интернет веза, машине за кодирање и дешифровање порука.

Одлука да део војног комплекса на Дедињу буде уступљен Американцима донет је за време владавине Бориса Тадића, прво као министра одбране, а затим као председника Србије, који није желео да обрати ни најмању пажњу на жестоко противљење и протесте стручњака из области безбедности.

Са Американцима данашња владајућа гарнитура у Србији има најбоље могуће односе, чести су одласци у Вашингтон челних људи из Београда, и ни један од њих се до данас није јавно забринуо да баш њега можда уво „великог брата“ прати.

Једино се недавно премијер Ивица Дачић, одговарајући на критике западног лобија према руско-српском хуманитарном центру у Нишу, запитао зашто нико не поставља питање због чега је Бондстил на Косову, окарактерисавши ову америчку војну базу као опасност за читав регион. А повод за ово изненадно Дачићево обрушавање на Бондстил можда лежи баш у томе, што је премијеру Србије у том тренутку неко од сарадника дојавио да и њега, попут осталих европских лидера, Американци прислушкују...


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP