Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117736
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6829001
Ko je na sajtu?
Imamo 52 gosta na mreži

NATO POMAŽE STVARANJE KOSOVSKE VOJSKE


20.09.2013. / ree-Akademediasrbija
Piše : Petar Delić

Savet NATO-a smatra da su BSK dostigle nivo „pune operativne sposobnosti“, te da su u „ potpunosti osposobljene da samostalno deluju i mogu biti upotrebljene za rešavanje kriznih situacija na svojoj teritoriji i u inostranstvu“.

 Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen uveravao je prošle nedelje predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Bezbednosne snage Kosova (BSK) neće prerasti u vojsku Kosova. Rasmusen je istakao i da NATO želi da vidi mnogo više Srba u tamošnjim bezbednosnim strukturama.

Postavlja se pitanje da li je on zaista bio iskren, imajući u vidu dosadašnje aktivnosti NATO pakta u vezi sa Bezbednosnim snagama Kosova, njihovim osnivanjem i pružanjem svake vrste pomoći na osposobljavanju pripadnika i u modernizaciji te formacije koja broji 2.500 aktivnih i 800 rezervnih pripadnika, naoružanih lakim naoružanjem, koje obučavaju instruktori NATO-a. Planirano je i osnivanje helikopterske eskadrile, a školovanje budućih pilota obavlja se u Turskoj.

Dvoličnost Zapada
Zvaničnici u Prištini sve češće izjavljuju da bi Bezbednosne snage Kosova trebalo da prerastu u vojsku. I to što pre. Prištinu posebno brine činjenica da trenutni status BSK praktično koči dalju težnju Kosova ka evrointegracijama, kao i da još nisu pristupili Programu „Partnerstvo za mir“. Zbog toga ne propuštaju nijednu priliku da sagovornike sa Zapada podsete kako svaka nezavisna država ima svoje oružane snage. U tim nastojanjima vlasti u Prištini imaju potpunu podršku Zapada i njihovih armija. Pripadnici Bezbednosnih snaga Kosova školuju se i obučavaju u školama i centrima NATO-a i na akademijama mnogih zemalja. Više od 100 oficira BSK završilo je vojne škole i akademije u Turskoj, Albaniji i u Hrvatskoj. U centru Komandi, doktrine i obuke (TRADOC) u Uroševcu, kao instruktori rade oficiri iz SAD i drugih zemalja.

Zato nije čudo što se Kosovo uveliko ponaša kao da ima svoje oružane snage, što potvrđuje i potpisivanje memoranduma o razumevanju sa ministarstvima odbrane Turske, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Makedonije, SAD i Velike Britanije. Korak dalje napravljen je u Skupštini Kosova zakonskim regulisanjem međunarodne saradnje BSK u oblasti bezbednosti po modelu oružanih snaga drugih zemalja. Ubrzo je u Vašington poslat pukovnik KSB Džavit Gaši, koji tamo obavlja dužnost vojnog atašea. Za njim je, kao vojni ataše, u Berlin otputovao pukovnik Džavit Sadriju. Vlada Kosova planira da pošalje vojne atašee u sve zemlje u kojima ima ambasade. Sama činjenica da je međunarodna zajednica odobrila formiranje BSK, što pravno gledano nije u skladu sa Rezolucijom 1244, ukazuje na dvoličnost Zapada prema tom pitanju.

Formiranje BSK je praktično ostvareno kroz plan Martija Ahtisarija i Ustav Kosova. U oba ta dokumenta ostavljena je mogućnost da nakon perioda od pet godina može da se preispitaju uloga, misija i potreba za proširivanjem kapaciteta BSK. Takav stav podržali su SAD, NATO i veći broj članica Evropske unije.
SOFA sporazumi.
 
Nedugo zatim su SAD, Velika Britanija i Turska počele otvoreno da zagovaraju osnivanje vojske Kosova, ponavljajući ono što se govori u Prištini – da je to potreba svake nezavisne države. U tome im se pridružila i Albanija, koja je praktično zadužena za lobiranje u okviru NATO-a da BSK što pre pređe u fazu potpune transformacije u vojsku Kosova.

Albanija je otišla i korak dalje time što je 1. jula ove godine u Prizrenu s Kosovom potpisala Sporazum o vojnoj saradnji SOFA. Ministar Bezbednosnih snaga Kosova Agim Čeku i prvi čovek odbrane Albanije Arben Imami svojim potpisima su garantovali da će se sprovesti sve tačke Sporazuma koji, pored ostalog, omogućuje boravak pripadnika oružanih snaga jedne zemlje na teritoriji druge.

Sporazum se smatra istorijskim ne samo zbog uspostavljanja vojne saradnje između Kosova i Albanije, već se tumači kao još jedan korak na putu formiranja oružanih snaga Kosova.

Prethodni korak napravljen je 18. februara prošle godine, kada je bilateralni sporazum SOFA potpisan između SAD i Kosova. Tim sporazumom, između ostalog, regulisana je intenzivnija saradnja Bezbednosnih snaga Kosova i zvaničnika nacionalne garde Ajove, unutar Programa o državnom partnerstvu (SPP). Isti sporazum SAD su potpisale i sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Albanijom, koje imaju svoje oružane snage.

Ono što Prištini najviše ide u prilog, a na šta generalni sekretar NATO-a nije ukazao predsedniku Srbije, jeste zaključak Saveta te vojne alijanse od pre tri meseca, da su BSK od svog formiranja 21. januara 2009. godine dostigle nivo „pune operativne sposobnosti“, te da su u „potpunosti osposobljene da samostalno deluju i mogu biti upotrebljene za rešavanje kriznih situacija na svojoj teritoriji i u inostranstvu“. Drugim rečima, to Prištini omogućava pripreme za transformaciju BSK u brojčano jaču formaciju koja bi se zvala Vojska ili Odbrambene snage Kosova, što se može očekivati već iduće godine.
BSK i civilna kontrola
 
Prema Ustavu Kosova, Bezbednosne snage Kosova su nove, profesionalne, multietničke, lako naoružane bezbednosne snage, koje su podložne demokratskoj i civilnoj kontroli. Zadatak BSK je da vodi operacije odgovora na krize na Kosovu i u inostranstvu, operacije civilne zaštite na Kosovu i pruža pomoć civilnim vlastima prilikom odgovora na elementarne nepogode i druge vanredne prilike. To podrazumeva operacije potrage i spasavanja, uklanjanje eksplozivnih materijala, kontrolu i čišćenje opasnih materija, gašenje požara i obavljanje drugih poslova humanitarne pomoći. Takođe se ističe da BSK predstavlja i štiti sve stanovnike Kosova.

Za vršenje civilne kontrole nad BSK, rukovođenje i komandovanje njime, zaduženo je Ministarstvo za Bezbednosne snage Kosova (MBSK), koje je ujedno i Generalštab te formacije. Kao takvo, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo, MBSK formuliše, procenjuje, razvija i primenjuje strategije i aktivnosti BSK.

/ Izvor : AKTER /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP