Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117739
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6829063
Ko je na sajtu?
Imamo 74 gosta na mreži

PETAR MATIJEVIĆ - KRALJ HEKTARA


30.09.2013. / ree-Akademediasrbija
J. Jelovac

Vlasnik Industrije mesa Matijević i jedan od najvećih veleposednika u Srbiji nalazi se iza rešetaka. Petar Matijević tereti se da je u saradnji sa Borislavom Novakovićem, šefom poslaničkog kluba DS u vojvođanskoj skupštini, oštetio grad Novi Sad za 1,3 miliona evra.

 Prevara se odnosi na zakup 1.174 kvadrata građevinskog zemljišta na uglu Futoškog puta i Novog bulevara u Novom Sadu, koji je Matijević prebacio na Aleksandar gradnju, da bi ova građevinska firma na toj parceli izgradila hotel Holidej in, na površini koja je za 650 kvadrata veća od propisane. Matijeviću su lisice stavili u njegovoj kući, dok je on besomučno vikao: "Ko ste vi da me hapsite?!" S vlasništvom nad 15.000 hektara zemlje, 25 kompanija i jednom fondacijom, 2.400 zaposlenih i godišnjim prihodom od 20 milijardi dinara, nije čudo što je Matijević bio toliko iznenađen.

Rođen je 1951. godine u Kolašcu kraj Knina. U vreme rata, 1991. godine, doselio se u Vojvodinu i od male zanatske radnje MIM, napravio vodeću firmu u proizvodnji mesa. Od siromašnog mladića postao je vlasnik desetina firmi koje se bave poljoprivredom, trgovinom i ugostiteljstvom. Prema pisanju pojedinih medija, Matijević je prve velike pare zaradio prodajom ćurećih bataka iz Italije, sumnjivog kvaliteta, pošto ih u ratno vreme niko nije kontrolisao! Pre nekoliko godina Industrija mesa Matijević bila je uvučena i u skandal zbog prodaje viršli koje sadrže genetski modifikovane organizme (GMO), koji su u Srbiji zakonom zabranjeni. 

Matijević je tvrdio da je za uspeh najvažnija vizija.
- Ja sam je dobio kao dete, pre 45 godina, dok sam čuvao dve svinje koje su bile pravo malo bogatstvo moje siromašne porodice. Shvatio sam da bi bilo bolje kada bi čuvao 100 ili više. Od tada pa do danas fasciniraju me velike brojke. Visoka produktivnost, niski troškovi i optimalan kvalitet uz praćenje zahteva tržišta, osnova su svega. Svi koji misle i ponašaju se drugačije završavaju na smetlištu privrede. Mnogi me pitaju kada stati i uživati u plodovima svoga rada. Mišljenja sam da stajanja nema. Ja se najbolje odmaram dok žurim napred, a najvažnije u svemu je doneti odluku, pa makar bila i pogrešna.

I danas pamti nemaštinu iz detinjstva, pa kaže da mu je beg iz siromaštva bio pokretač.
- To je bio put ka vrhu koji nije trpeo slabosti, nije dozvoljavao osvrtanje, pun odricanja, ugodnih i neugodnih trenutaka, put u jednom smeru sa jasnim odredištem. Drago mi je što sam danas ovde i što sam dokaz da se samodisciplinom i tačno određenim ciljevima može ostvariti svaki san.

Nakratko se povukao iz javnosti kada su mu oteli sina Bojana 2001. godine. Tada je za otkup kidnaperima morao da prebroji 980.000 nemačkih maraka. Možda zato danas izbegava svaki razgovor o svojoj imovini. Smetaju mu i priče o tome kako tajkuni gutaju srpsku plodnu zemlju.

- Mogu da nas zovu kako hoće, ali i ja i Kostić i Rodić, podigli smo svoja preduzeća iz temelja i dokazali se evropskim rezultatima - kategoričan je bio Matijević. Ljutila ga je i namera države da seljacima podeli male posede.
- Iluzorno je očekivati da neko može postići evropski prinos na malim posedima jer mu treba skupa, savremena oprema, a naš seljak nema te pare - ističe Matijević i podseća da moderan kombajn na satelitsko navođenje košta 300.000, a traktor 200.000 evra.
 - To nisu ovi traktorčići i kombajnčići čije ključeve  siromašnim paorima dele političari u predizbornim kampanjama.

Na pitanje da li će, kako se u javnosti nagađa a paori strahuju, prodati zemlju čim se dočepamo Evropske unije, Matijević odgovara:
- Pa, zašto je ne bih prodao ako tržišna cena bude dobra?! Zemlja je potrošna roba, kao i sve ostalo. U Srbiji je trenutno 800.000 hektara u parlogu! Kamo sreće da ih kupe Nemci ili neko drugi, imali bismo od koga da naučimo kako se radi. Ušli bismo u Evropu i više nas niko ne bi bombardovao.

/ Vesti-online /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP