Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117741
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6829113
Ko je na sajtu?
Imamo 85 gosta na mreži

XOЋE ЛИ ХРВАТИ ИЛИ АЛБАНИЈА ЧУВАТИ НЕБО ЦРНЕ ГОРЕ ?


28.09.2013. /  pee-Академедиасрбија

Начелник Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирал Драган Самарџић демантовао је данас да ће хрватски авиони надзирати ваздушни простор Црне Горе.

 

Како преносе црногорски медији, Самарџић је казао „су медији злоупотријебили“ потписивање споразума са Хрватском, Босном и Херцеговином и Македонијом, и да су пласирали дезинформације, односно нетачно извијестили црногорску јавност да ће хрватски авиони чувати црногорско небо.

“Почетком септембра  је дата сагласност да Министарство одбране Црнe Горe потпише споразум са Хрватском, БиХ и Македонијом caмо o изради студије о заштити ваздушног простора. Та информација је злоупотријебљена у разним медијима и дата је дезинформација да је постигнут договор да ће наше небо обезбијеђивати хрватска авијација”, рекао је Самарџић, који је истакао да уопште о тој теми није било разговора.

Како је ИН4С јавио прошле седмице, иако се у медијима појавила информација да ће црногорско небо штитити хрватски борбени авиони, такав сценарио није реалан. Хрватска држава и сама већ годинма озбиљно кубури са ограниченим ресурсима када је у питању ваздухопловство и противваздушна одбрана.

Црногоска Влада није договорила са Хрватском никакав ангажман, већ је caмо потписан споразум за израду студије за Црну Гору, БиХ и Македонију, како би се, каже Самарџић, на најбољи начин заштитило небо и она се односи углавном на развој радарских система.

“Ту студију ради надлежна НАТО агенција, а да би се она израдила, морали смо да имамо једну лидерску нацију која је из састава НАТО, а која ће представљати наше интересе пред НАТО-м. Првобитно је то била Албанија, која је одустала, па се јавила Хрватска. Споразум важи све док се студија не преда. И она се не бави тиме ко ће обезбјеђивати наше небо и да ли ће га неко обезбјеђивати”, појаснио је Самарџић.

Осим ове, Самарџић је указао на још једну дезинформацију у медијима – да Словенија плаћа милионе Италији за обезбјеђивање њиховог неба.

“Ми смо разговарали са колегама из Словеније, који су рекли да то Италијани раде бесплатно”. Црна Гора нема авијацију и у свом саставу има caмо хеликоптерску јединицу, те да ће Црна Гора коначну заштиту свог неба рјешавати кроз сарадњу са земљама чланицама НАТО, односно када будемо чланица колективног система безбједности, указао је Самарџић.
Како је нагласио, Црна Гора ће вјероватно искористити сличан модел који реализују Словенија и Албанија. Словенију, како је појаснио, обезбјеђују италијански авиони, а Албанију наизмјенично италијанско – грчки авиони.”

Прва вojнa јединицa коју смо обучили је прва пјешадијска чета из Никшића, када смо стартовали та јединица је била практично запуштена, а сада након четири године је најобученија јединица у ЦГ”, казао је између осталог Самарџић.

/ ИН4С /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP