Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117740
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6829083
Ko je na sajtu?
Imamo 82 gosta na mreži

ГРАЂАНИ ШВАЈЦАРСКЕ ОДБАЦИЛИ ПРЕДЛОГ ЗА УКИДАЊЕ ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА


23.09.2013. /  pee-Академедиасрбија
 
Становници Швајцарске одбацили су предлог пацифистичке Групе за Швајцарску без армије о укидању обавезног војног рока, показују прелиминарни подаци после референдума у тој централноевропској земљи које су пренеле агенције.
 
Према подацима ТВ канала РТС, против иницијативе гласало је близу 73 одсто становништва швајцарских кантона.
 
Франс прес преноси да је према анкетама са гласачких места (тзв. еxит полс) истраживачког института гфс.берн за тај државни ТВ канал, противљење иницијативи је за десет одсто веће него што су показивале анкете претходних дана. Према анкетама, 27 одсто бирача подржало је иницијативу, што је нешто мање него што је прогнозирано.
 
Група је предлагала да се укине редак у свету модел формирања војске по полицијском принципу, када командне дужности заузимају официри за које војна служба није главна професија, а да се Оружане снаге Конфедерације преведу на добровољни или професионални основ.
 
Организација у којој су претежно социјалисти, „зелени” и феминисткиње, указује да је општа војна обавеза за земље Европе превазиђена и није чудно да је, осим у Швајцарској, задржана само у шест европских земаља - Аустрији, Грчкој, Данској, Кипру, Норвешкој и Финској.
 
Истовремено, швајцарски пацифисти тврде да је превише трошка за мирољубиву земљу која поштује принцип неутралности са 7,7 милиона становника одржавати војску од 150.000 људи. „Обавезни војни рок је средство створено за ратове прошлости”, рекао је Тобијас Шнебил, додајући да једна земља у срцу Европе није суочена са озбиљном претњом инвазије.
 
Међутим, без обзира на ту аргументацију, инцијатива - против које су скоро све политичке партије, парламент и влада, пропала је као и 1989. и 2001. године. Министар одбране Улрих Маурер је уочи референдума рекао да би „укидање војне службе прекинуло природну везу која уједињује народ и војску”.
 
На тај начин, Оружане снаге - које су последњи пут ратовале у Наполеоновом добу у XIX веку, наставиће да функционишу непромењено, наводи Итар-Тас.
 
Војним обвезницима сматрају се сви мушкарци узраста од 20 до 50 година, који су дужни да око пет месеци проведу у школи за регруте, после чега постају резервистри и редовно морају да се враћају на тронедељне вежбе.
Укупно, сваки регрут треба да одслужи око 300 дана и за то време „у случају рата” код куће има наоружање.
 
(Танјуг)
 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP