Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117742
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6829116
Ko je na sajtu?
Imamo 81 gosta na mreži

ЗАШТО СЕ ВУЧИЋ , ДАЧИЋ И НИКОЛИЋ ПАНИЧНО БОЈЕ ДА БУДУ НА СТРАНИ ПУТИНА И МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА ?


21.09.2013. / pее - Академедиасрбија

Пише : Диана Милошевић

ВЕЋИНА земаља у свету које нешто значе - заузела је став поводом Сирије . Неке су међу лажним " пријатељима Сирије " , а сада улазе у коалицију која се спрема да ( на челу са САД ) изврши ничим изазвану агресију на ту земљу .

 Неке се приклањају противницима агресије - Русији , Кини и Ирану . Неке су - попут Италије , Канаде и Чешке - већ ставиле до знања Вашингтону и Лондону да ни у чему неће учествовати без одлуке Савета безбености УН .Неке - попут Аргeнтине и Украјине - покушавају да поводом Сирије " гурају своју линију " .

Зашто је Србија " тиша од воде , нижа од траве " ?

Зашто је Николићева , Дачићева и Вучићева власт лишила гласа земљу на којој су САД и њихови НАТО - сателити увежбавали ово што сада смерају да ураде Сирији ?

Можете ли да замислите да ће Николић , Дачић и Вучић икада имати петље да у било чему иду уз длаку водећим западним силама ?

Због чега се званични Београд - иако има уговор о стратешкој сарадњи и односима са Русијом - панично боји да у било којем спољно - политичком разврставању буде на страни Владимира Путина и принципа међународног права ?

Владислав ЈОВАНОВИЋ , бивши шеф дипломатије СРЈ :

Наша власт поводом кључних интереса Запада мора да ћути. Све је последица наше оријентације ка ЕУ . Сами смо се оградили од својих спољнополитичких ставова у случајевима кад би наша реакција била супротна интересу Запада . Наша зависност од Запада је ендемска и траје 13 година . Нисмо се оглашавали поводом Либије , увели смо санкције Белорусији што је био израз велике незахвалности , ћутимо иу вези са обновом иницијативе за нови циклус преговарања на Блиском Истоку , са притисцима на Иран у вези са његовом наводном атомском бомбом и не изјашњавамо се ни о чему што би могло да иритира Запад . То је последица наше оријентације ка ЕУ и поприлично смо ограничени у спољнополитичким активностима .

У случају Сирије смо у још јачем загрљају Запада , јер смо се потпуно посветили уласку у ЕУ - што је можда и предсобље за даљи корак интеграције са Западом . Притисак ће у том правцу суигурно бити вршен и на нас . Сами смо се оградили од својих спољнополитичких ставова када се ради о случајевима где би наша реакција била супротна интересу Запада . У односима са земљама БРИКС - а , Африке и арапским земљама имамо одрешеније руке , али када су у питању кључни интерси Запада - ту морамо да ћутимо .

Милош КНЕЖЕВИЋ , уредник часописа " Национални интерес " :

Србија се све више смањује пред евро - америчким интервенционизмом.
• У најмању руку је контрадикторно залагати се за територијални интегритет и суверенитет Србије , а истовремено не увиђати да је и Сирија у овом часу у сличном положају у коме је била Србија 1999.
• Изостанак солидарности са Сиријом је нажалост очит на најутицајнијем политичком нивоу , иако већина грађана у Србији сигурно не дели мишљење свог естаблишмента.
• Србија је у положају који води све дубљем десуверенизовању спољне политике , одустајању од сопствених ставова и даљем лојалном праћењу интереса и циљева који у најдубљем историјском смислу нису њени аутентични интереси и циљеви
Спољна политика Србије је утемељена на две идеје : политички и војни неутрализам који је лансирао Коштуница и ослонац на четири стуба и стратегија сарадње са САД , ЕУ , Русијом и Кином . Обе идеје су у спољнополитичкој пракси дубоко релативизована : имамо конкретне потезе структура моћи које се не ослањају на неутралност , а при том промовишу спољну политику и дипломатију увиђавности према одређеним супротностима у међународном животу .

А и ослонац на 4 силе је релативизована са такозваним стратешким савезом са Немачком , Турском и другим мањим или већим земљама . С обзиром да је првенствени циљ садашње власти да добије датум за преговоре о уласку у ЕУ , а такође и продубљивање сарадње са Бриселом и Вашингтоном - потпуно су очекивани пасивност и ћутање о круцијалним глобалним проблемима . Српски естаблишмент је заузео позицију активног немешања у кризне ситуације које свако мало избијају у свету , па је далеко од сваке помисли да може да критикује америчку и европску политику на Блиском Истоку .

Иако је сарадња са неким блискоисточним земљама била традиционални састојак политике несврставања , а слично је било иу Милошевићевом периоду , догађаји тзв арапског пролећа доказали су да је Србија изгубила капацитет заузимања критичког става према евро - америчком интрвенционизму . Очигледно је да српски дипломати или прећуткују или не умеју да препознају западну политику према арапском свету . На то пре свега утиче чињеница да следе бриселске пропозиције и интеграције и вашингтонску замисао преуређења Балкана и Европе , па стога - обузети са те две спољнополитичке праксе - нису кадри да реагују на било коју војну интервенцију , агресију или окупацију било где у свету .

Иако је Србија била жртва сецесионог рата , ембарга , санкција и изолације , а онда и отворене агресије 1999. године , то трагично искуство као да не утиче на савремене српске политичаре . Чак и понављање сценарија који су већ виђени у некадашњој Југославији и на Косову , са којим се већина грађана у Србији никада није сложила и још се не слаже , не утиче на оне који у своју надлежност уписују вођење спољне политике .

У најмању руку је контрадикторно залагати се за територијални интегритет и суверенитет Србије , а истовремено не увиђати да је и Сирија у овом часу у сличном положају у коме је била Србија . Изостанак солидарности са Сиријом је нажалост очит на најутицајнијем политичком нивоу , иако већина грађана у Србији сигурно не дели мишљење свог естаблишмента !

Србија је у положају који води све дубљем десуверенизовању спољне политике , одустајању од сопствених ставова и даљем лојалном праћењу интереса и циљева који у најдубљем историјском смислу нису њени аутентични интереси и циљеви .
Наше ћутање поводом Сирије најбоље осликава ситуацију у којој ће се налазити Србија у више него сигурној будућој изнудици Запада око става Србије према Русији , Кини , Индији и другим земљама БРИК - а . А то означава несигурност и губитак оријентације земље - која је у тешкој економској и политичкој кризи - у мултиполарном глобалним односима .

Милош КОВИЋ , Филозофски факултет у Београду :

Србија мора избећи било какву подршку политици Запада према Сирији.
Политика САД , Немачке , Француске и Велике Британије у Сирији исувише личи на оно што се дешавало на Балкану . Пocлeдње  што би требало да уради Влада Србије је да подржи планирани напад западних сила на Сирију . То би била срамота за нашу дипломатију , спољну политику и целу земљу .

С друге стране , заиста треба ли нове конфронтације за великим западним силама .
У таквој ситуацији не зависи пуно од Србије , али треба избећи било какву подршку политици западних сила према Сирији и понижење које би са собом сигурно донела било каква подршка Србије ономе што раде на Блиском Истоку . Политика САД , Немачке , Француске и Велике Британије у Сирији исувише личи на оно што се дешавало на Балкану : коришћење непроверених вести да би се оправдао напад .

Нарочито забрињава одсуство било какве реакције јавног мњења у западним земљама . Тако је исто било и кад је нападнута Србија . Међутим , адекватна реакција се у овој ситуацији не очекује од Србије него Русије , Кине и Ирана . Они су на потезу и сада цео свет гледа у њих .

Срђа Трифковић, српско - амерички писац , историчар и политички експерт :

Брину ce да ли ће се намрштити неки заменик помоћника подсекретара у Стејт департменту . Београд  је изгубио сваки суверенитет у спољнополитичким односима . И joш горе од тога : званични Београд слугерањски антиципира шта би западним налогодавцима евентуално могло да засмета , на шта би неки заменик помоћника подсекретара у Стејт департменту могао да се намршти , па се сходно томе и понаша и без изричитог налога из Брисела или Вашингтона . Да ли ће Србија са оваквом влашћу и курсом икада смети да самостално наступа према некој другој земљи ? Неће ! Ни према својој сопственој , а камоли према некој другој !

/ Извор : Факти.орг /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP