Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117735
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6828988
Ko je na sajtu?
Imamo 50 gosta na mreži

САД ИПАК НИСУ ТАКО “ПОСЕБНЕ”


 20.09.2013. / pee-Академедиасрбија   
Слободан Јовановић   

У понедељак 16. септембра догодио се још један масакр у америчкој војсци сличан ономе из 2009. када је мајор, војни психијатар, Нидал Хасан убио 13 војника и официра у највећој бази на тлу Сједињених Држава Форт Худ.

 Нидал Хасан је касније осуђен на смрт од стране војног суда[1]. Убица је наводно признао да је био наклоњен радикалном исламском покрету и да је својим чином хтео да се побуни против ратова у Ираку и Авганистану које је у то време Америка водила. Масовно убиство у Форт Худу је веома налик масовном убиству које се догодило јуче 16. септембра 2013. Као прво, сличан је број жртава а као друго поново је наводно починитељ био само један човек. Масовно убиство које се догодило у згради команде америчке морнарице за епилог је имало исти број жртава, 13 укључујући и самог нападача тридесетчетворогодишњег Арона Алексиса који је био бивши резервиста америчке морнарице и који је раније имао пребивалиште у Тексасу.

Арон Алексис мистериозни убица из зграде команде америчке морнарице уопште није повезан са тероризмом нити са било којим покретом или идеологијом како наводе амерички медији, тако да крајњи мотив овог масовног убиства вероватно никада неће бити познат широј јавности. И ту је једина разлика између убиства у Форт Худу и овог најновијег у команди морнарице.
Околности под којима се десило крвопролиће остају нејасне и конфузне јер су медији најпре известили да је било више нападача у униформама да би касније порекли ту тврдњу и саопштили да је само један нападач учествовао у злочину. Али како је наоружани нападач могао да прође безбедносну контролу када је у комплексу само обезбеђењу дозвољено да буде наоружано? Највероватније ни то никада нећемо сазнати.

Све ово указује да се америчка војска суочава са бројним проблемима јер ни код куће не може да спречи убијање и страдање својих припадника. Изјаве сведока су такође конфузне јер су људи били у паници тако да су тешко могли да дају кохерентне изјаве. “ Напад је почео око 8.20 сати по локалном времену. Сведоци су рекли да је нападач пуцао са четвртог спрата, циљајући доле на људе који су били у кафетерији на првом спрату. Неки су изјавили да је нападач пуцао на њих у ходнику трећег спрата. “Вашингтон Пост” преноси изјаве сведока да је нападач био “тамнопут и висок”[2].

“Патриција Ворд, која се бави логистиком, каже да је била у кафетерији у време напада.
- Било је три пуцња за редом. Три секунде касније још четири, а онда смо почели да трчимо – рекла је она, додајући да је обезбеђење изводило људе из зграде.”

Амерички председник Барак Обама се наравно одмах огласио са изјавом да је ово био напад на патриоте: “председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама изразио је данас жаљење због још једне “масовне пуцњаве” у којој су, како је истакао, одузети животи америчким патриотама. Он је обећао да ће “сносити одговорност сви који су извели тај кукавички напад - жртве тог кукавичког напада су храбри Американци, који су знали са каквим се ризицима суочавају када службују у иностранству, али нису очекивали овакво незамисливо насиље у својој кући.” Обама није прецизирао који су то “сви” који ће сносити одговорност због напада пошто је једини осумњичени за нападе поменути Арон Алексис убијен.

Занимљива је реакција председника спољњополитичког одбора доњег дома руске Думе Алексеја Пушкова који је на друштвеној мрежи твитер написао следеће : “више никог не може да изненади” један такав напад у Америци, наводећи да он представља јасну потврду америчког “ексепционализма”. Председник Путин је прошле недеље за “Њујорк Тајмс” критиковао Америку која себе види као “посебну”. “Путин је тада имао на уму говор америчког председника Барака Обаме, који је, оптужујући сиријску владу за употребу хемијског оружја, рекао да амерички идеали и принципи чине ту земљу “посебном”[3].

Колико је Америка “посебна” земља јасно се види на  снимку CNN-а који показује локацију у Вашингтону у згради команде америчке морнарице у којој је злочин извршен.

Овај догађај нас је уверио да тзв. амерички идеали и принципи који ту земљу наводно чине “посебном” заправо уопште не важе и да је Америка веома рањива нација која је препуна злочина на сопственом тлу. Можемо да закључимо да је Америка заиста посебна али да је изузетна по својим негативним друштвеним факторима. Такође, можемо да се уверимо да су наводни амерички идеали и принципи као и вредности заправо пука неистина која у реалности нема никакву основу.
________________________________________
[1] http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/1385820/SAD,+smrtna+kazna+zbog+ubistva+vojnika.html
[2] http://www.blic.rs/Vesti/Svet/405766/Oruzani-napad-na-zgradu-americke-mornarice-13-mrtvih-10-ranjenih-jedan-napadac-mrtav
[3] http://www.blic.rs/Vesti/Svet/405813/Puskov-Napadi-u-SAD-vise-nikog-ne-mogu-da-iznenade

/ Извор :НCПМ /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP