Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117738
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6829054
Ko je na sajtu?
Imamo 76 gosta na mreži

MIMIKRIJA "REFORMISANE" VOJSKE SRBIJE


18.07.2013. /  ree-Akademediasrbija

Radisav Ristić

Više srpskih političara, uključujući  ministre i čelnike Vojske Srbije, utrkuju se u izjavama da Srbija neće ratovati za Kosovo, već da će problem statusa srpske južne pokrajine rešavati isključivo političkim i diplomatskim sredstvima.

 Uporedo s tim, ti ljudi posredstvom medija, posebno elektronskih, nastoje da ubede javnost kako Srbija raspolaže respektivnim vojnim snagama i da Srbija, kao lider u regionu, može uspešno da se suprotstavi eventualnim pokušajima napada na delove njene teritorije. U to nas ubedjuju demonstrativnim vežbama u kojima učestvuje nekoliko desetina vojnika, prikazujući borilačke veštine koje više liče na ono što se vidja u brzo sklepanim vašarskim šatrama, nego na vežbe koje se izvode na vežbovnim poligonima. Na tim nazovi vežbama i improvizovanim demonstracijama, javnosti namenjenim Potemkinovim selima, učestvuju grupice ljudi, sa dresiranim psima ili bez njih, predstavljajući se kao oružana sila Srbije.

Učešćem u nekim jurnjavama gde, poput Džemsa Bonda, “rešavaju”  naizgled  nerešive borbene zadatke, pripadnici Vojske Srbije izazivaju podsmeh i domaće i svetske javnosti. Ali, zato njeni čelnici – od Vrhovnog, do ministra odbrane i načelnika Generalštaba, izriču pohvale vojsci koja, imajući u vidu njene stvarne kadrovske, tehničke i borbene mogućnosti može, objektivno, da deluje samo u lokalnim okvirima. A da osim taktičkih, na užem prostoru, nije u stanju da se upušta u operativna i strategijska borbena dejstva, potvrdila je i vežba održana  nedavno u okviru saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Nacionalna garda  je, u stvari, poluvojna organizacija koja deluje u svakoj državi SAD, na čijen čelu stoji guverner dotične države. Te jedinice, medju kojima i Nacionalna garda Ohaja, imaju pored ostalog zadatak da u lokalnim zajednicama pružaju pomoć stanovništvu u slučaju poplava, požara, rasčišćavanju snežnih nanosa i slično. U  gromoglasno najavljivanoj i medijski propraćenoj kao prvorazrednom dogadjaju u oblasti vojne saradnje Srbije i SAD, u pršlogodišnjoj vežbi izmedju dela jedinice iz Ohaja i pripadnika Vojske Srbije, učestvovao je 51 vojnik (34 srpska vojnika i 17 gostiju iz Ohaja). Mada je broj učesnika jedva odgovarao brojnom stanju jednog pešadijskog voda, toj “vojnoj” vežbi prisustvovali su bivši predsednik Srbije i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac, ambasasdor SAD u Beogradu Kameron Manter, načelnik Generalštaba više drugih vidjenijih političara i starešina Vojske Srbije. Nema podataka o visini sredstava koja su uložena u finansiranje ove “razmene vojnih iskustava”, prijema, zakuski, dnevnica, putovanja avionima, helikopterima i drugim prevoznim sredstvima. Novac, koga nema kada je egzistencija vojske i nabavaka ratne tehnike u pitanju, ne predstavlja problem kada je saradnja u “razmeni iskustava” sa SAD u pitanju.

Svakom Srbinu, medjutim, koji je služio vojsku, čitao novine, slušao radio ili gledao televiziju, poznato je da, kada je priticanje vojske stanovništvu u pomoć, Srbija ima znatno više iskustava nego mnoge zemlje u svetu. Nije, stoga, jasno čemu  nas petnaestak pripadnika garde iz Ohaja mogli poučiti, a da mi to nismo znali? Činjenica je, istine radi valja reći, da se ta iskustva danas ne primenjuju u praksi. Njihova primena je, nažalost, prestala istekom 20. veka, ali su u sećanjima  ostali brojni primeri kada je naša vojska nesebično pružala pomoć ljudima u svim delovima zemlje. Vojska je gradila puteve i mostove u bespućima, uvodila elektrifikaciju  u najudaljenijim zabitima, masovno učestvovala u pružanju pomoći prilikom raznih elementarnih nepogoda, spasavala ljudske živote i materijalna dobra…

Ostalo je nepoznato kojim iskustvima su nas “obogatili” gardisti iz Ohaja, ali zato znamo kojima  ih je iskustvima darovala Vojska Srbije. Amerikanci su nas naučili, kako je zadašnji načelnik generalštaba Ponoš rekao komandantu Nacionalne garde Ohajo Gregoriju Vejtu, mnogo iz borbene prakse naše vojske. Tako, na primer, obećavajući prenošenje naših iskustava najvećoj svetskoj sili, naglasio pored ostalog sledeće: “… Imamo iskustva u protivvazdušnoj odbranom, koja je dala rezultate koje je dala. Nema razloga  da naša iskustva iz te oblasti ne otkrijemo našim partnerima, jer sada smo partneri, nismo neprijatelji…” Nije jasno o čijim to iskustvima govorio ne tako davno  Ponoš, ali je sigurno da se ta iskustva nikako ne mogu da  odnose na vojsku na čijem se čelu on nalazio. Ova vojska, dobro je poznato svima koji prate kvalitet njene borbene gotovosti, gotovo da i nema protivvazdušnu odbranu.

Svojevremeno, dok je ministar odbrane bio Boris Tadić bivši predsednik Srbije,  uništeno je, na zahtev “prijatelja” iz SAD, 1200 sistema “Strela-M”, tako da naša vojska danas na helikoptere,  niskoleteće avione, špijunske i druge letilice može da dejstvuje samo osnovnim pešadijskim naoružanjem – kao nekada u Prvom svetskom ratu. Sistemi za dejstva na srednjim visinama (“Neva”, “Kub” “Dvina”), kojima su 1999. obarani najsavremeniji avioni današnjih “saveznika” (F-117, F-16), vodjene rakete i izvidjački vazduhoplovi, zbog nedostatka rezervnih delova, takodje su van upotrebe.U vreme kada su srpski protivavionci tokom NATO agresije ispisivali   najsvetlije stranice u istoriji tog vida vojske, general Ponoš u to vreme običan major, nije imao nikakvog uticaj na borbena dejstva jer je bio referent u Saveznom sekretarijatui za narodnu odbranu, stotinama kilometara bio daleko od fronta. Istinski heroji tokom tih zbivanja bili su, ma šta ko mislio, pisao i govorio  o njima, generali Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević, Božidar Delić, Slobodan Kovačević…

Sigurno je da niko od njih, bez obzira na prijateljske odnose sa oružanim snagama drugih zemalja, ni po koju cenu ne bi, pod izgovorom da se radi o “prenošenja iskustava”, iznosio ni najmanji deo podataka koji poseduju najviši stepen vojne i državne tajne. A upravo čin obaranja “nevidljivog” F-117A i drugih letilica, maskirna disciplina i druge borbene radnje, kao jedinstven produkt znanja, hrabrosti i umeća naših starešina i vojnih stručnjaka, na nedopustiv i u svakoj pravnoj zemlji strogo sankcionisan način, predaju se godinama “na tanjir” vojsci – predvodniku Saveza , koji nas je tri meseca besomučno bombardovao. Zaboravljaju i današnji državni i vojni čelnici da se Srbija, zahvaljujući mudrosti i dovitljivosti svoje vojske, dosta dugo uspešno suprotstavljala NATO alijansi i da je njeno najubojitije oružje bilo prilagodjavanje zastarele ratne tehnuke uspešnom pariranju najsavremenijim borbenim dostignućima Zapada.

Rasprodajom do današnjih dana tog najdragocenijeg nacionalnog bogatstva, koje se eksploatiše isključivo u ratnim  uslovima, danas se  u bescenje rasprodaje mudrost i borbena sposobnost srpskog naroda. Neki  će za to, ako ništa drugo, odgovarati pred sudom vremena, nacionalnom istorijom i svojim potomstvom. Nadajmo se da na taj dan nećemo još dugo čekati.

KAKO JE UOPŠTE DOŠLO DO VOJNE SARADNJE IZMEDJU  VOJSKE SRBIJE I NACIONALNE GARDE OHAJA ?

Senator Džordž Vojnović ( eto ti dela naše gore lista ) i predsednik Srbije Boris Tadic sa delegacijom, sastali su se u Kolumbusu 8.-og septembra 2006. sa guvernerom Ohaja Bobom Taftom i generalom Gregori Vajtom, a sastanku su prisustvovali Aleks Maceski i Goran Debelnogić. Tada je razgovarano o mogućnostima realizacije američko-srpskog medjudržavnog partnerskog ugovora o statusu snaga, kojeg su u Vasingtonu potpisali Boris Tadic i državni sekretar Kondoliza Rajs.

Ovaj Ugovor dozvoljava uzajamnu razmenu iskustava u osposobljavanju američke i srpske vojske, odnosno Nacionalne garde Ohaja, uključujuci obučavavanje srpske vojske, kao i medjusobne razmene drugih vidova sa ciljem da se ojačaju diplomatske i ekonomske veze izmedju dve zemlje. Nakon toga je general Gregori Wajt posetio Srbiju i sa načelnikom generalštaba generalom Zdravkom Ponošom dogovorio dinamiku poseta i vojnih vezbi. Otada je počela saradnja koja ponižava danas Vosjku Srbije i ceo narod, koja je izvanredan manevar da NATO i Amerika dodju u posed svih naših vojnih tajni, iskustava i budućih planova. Najžalosnije je što vojska Srbije na svom sajtu od tih vežbica pravi mega storije poniđavajući inteligenciju čitalaca.
 
OVAKO IZGLEDAJU VESTI O SARADNJI NACIONALNE GARDE OHAJA I SRPSKE VOJSKE IZ KOJIH SE VIDI DA PLANOVIMA „RAZVOJA” VOJSKE SRBIJE UPRAVLJAJU AMERIKANCI:

Охајо помаже изградњу војне базе "Југ"

Национална гарда Охаја ће помоћи у изградњи центра за мултинационалне операције у бази "Југ", најавила командант Гарде генерал мајор Дебора Ешенхерст. База "Југ" има тенденцију да прерасте у центар за обуку Партнерства за мир, рекао генерал мајор Војске Србије Ђокица Петровић.

Командант Националне Гарде Охаја генерал мајор Дебора Ешенхерст, најавила помоћ изградњи центра за обуку јединица за мултинационалне операције у бази "Југ". Центар би, према њеним речима, требао да задовољи и потребе Војске Србије и других војски у региону.

Из гостовања Деборе Ешенхерст и Ђокице Петровића на РТС-у :

Једна од главних тачака сарадње Војске Србије и Националне гарде Охаја је изградња центра за обуку јединица за мултинационалне операције у бази "Југ" на брду Цепотина код Бујановца.
Командант Националне Гарде Охаја генерал мајор Дебора Ешенхерст, је гостујући на РТС-у напоменула да пројекат сличан бази "Југ" постоји и у Охају, и нада се да ће пружити стручну помоћ у изградњи објекта, који ће задовољити и потребе Војске Србије и потребе за обуком снага у региону.

Ешенхерст се састала и са министром одбране Небојшом Родићем.

Програм државног партнерства Охајо-Србија званично је почео 2006. године, а Ешенхерст је подсетила на заједничке пројекте са Војском Србије, као што су развој подофицира и академије за подофицире, професионализација војске, заједничка обука специјалних снага и хуманитарни пројекти.

Ешенхерст је задовољна због све већег броја жена које дипломирају на српској Војној академији.

У Србију је стигао и први свештеник Националне Гарде Охаја, који, према њеним речима, треба да помогне у формирању и обуци војног свештенства у Војсци Србије.
Говорећи о планираним активностима, командант Команде за обуку Војске Србије генерал мајор Ђокица Петровић наводи да ће се поред обуке и учешћа у војним вежбама, сарадња са Националном Гардом Охаја одвијати и у областима обуке руководећег кадра, унапређења верске службе и подофицирског кора и посебно у области изградње на бази "Југ".
Петровић истиче значај размене искустава у употреби војске у природним непогодама и другим несрећама, као и у професионализацији војске, посебно када су у питању жене.

Центар за обуку Партнерства за мир
Генерал Петровић напомиње да база "Југ" има статус националног центра за обуку јединица за мултинационалне операције, са тенденцијом да до 2015. године прерасте у регионални центар, а до 2017. године у центар за обуку Партнерства за мир. Што се тиче учешћа српских војника у мировним мисијама, Петровић каже да је 121 војник ангажован у осам мултинационалних операција.

Поред Либана и Кипра, где је ангажовано највише војника из Србије, они су и у мисијама у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче и Сомалији, наводи Петровић и најављује да ће до краја године, у складу са одлуком Скупштине, у Либан бити упућен још један контигент, јачине једне пешадијске чете, који би се налазио у оквиру шпанског батаљона. Говорећи о пројекту изградње и обнове школа, болница и вртића "Хуманитарна асистенција", Петровић подсећа да су Војска Србије и Национална Гарда Охаја реализовали тај пројекат у Лапову, Соко Бањи, Прокупљу, Прањанима и Краљеву и најављује наставак "Хуманитарне асистенције" и у будућности.

Генерал Петровић каже да ће гости из САД-а присуствовати свечаности поводом завршетка 134. класе Војне академије у суботу 14. септембра, као што је то био случај и претходних година.

/ www.koreni.net /

Sutra nastavak : ŠTA SE KRIJE OD JAVNOSTI ? MASAKR PRIPADNIKA NACIONALNE GARDE OHAJA NAD DEMONSTRANTIMA !  ZLOČIN KOJI SE NE ZABORAVLJA  U AMERICI ! GARDISTI OMRAŽENI U OHAJU !


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP