Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117738
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6829040
Ko je na sajtu?
Imamo 72 gosta na mreži

STRELJANI NEMCI GRUPNO REHABILITOVANI


17.09.2013. / ree-Akademediasrbija

S. Mirić 
Pojedinačno optuženi, grupno rehabilitovani....

Viši sud je skinuo krivicu sa 113 građana iz Odžaka nemačke nacionalnosti koje su 1944. streljale jedinice koje su oslobađale Vojvodinu od nacista....

 Viši sud u Somboru doneo je presudu o rehabilitaciji 113 građana Odžaka nemačke nacionalnosti koji su pobijeni 23. novembra 1944. godine, neposredno uz ovaj gradić na putu za Karavukovo, od strane jedinica koje su oslobađale Vojvodinu. Ovaj sudski postupak sproveden je na osnovu Zakona o rehabilitaciji iz 2006, na zahtev udruženja građana „Udruženje Odžačana Mosburg“ u Nemačkoj. Presuda višeg suda je prva kolektivna rehabilitacija u Srbiji po Zakonu o rehabilitaciji iz 2006. godine. Naši sudovi su do sada donosili samo presude u kojima su rehabilitovani pojedinci.

Mnogi vojvođanski Nemci krajem Drugog svetskog rata povlačili su se za nemačkom vojskom preko Dunava ka Austriji i Nemačkoj, a oni koji su smatrali da se nisu ogrešili o ljudske i građanske norme sačekali su nove vlasti. Među onima koji su završili na stratištima za grupnu likvidaciju i logorima bilo je i dece. U blizini mesta gde se nalazi masovna grobnica potomci pobijenih Švaba podigli su 2006. spomenik na osnovu dozvole lokalne samouprave Odžaci. Jedan spomenik podignut je i na putu za Bački Gračac, na izlasku iz Odžaka kod „Hipola“, gde je takođe 1944. streljano oko 100 pripadnika nemačke nacionalnosti, ali za njih rehabilitacija nije tražena. Odžaci su pre Drugog svetskog rata imali više od 90 odsto stanovnika nemačke nacionalnosti.

Rešenjem suda, koje očekujem četiri godine, skinuta je nepravda sa imena ubijenih. Njih ne možemo povratiti, ali oni mogu da počivaju kao nevini - izjavio je Peter Blaha, podnosilac zahteva za rehabilitaciju. Za mene je ova presuda pre svega čin ogromne moralne važnosti, jer su tamo sahranjeni i moji srodnici za koje sigurno znam da nisu učestvovali u ratu, niti su podržavali Hitlera - kaže Blaha.


 

Komentar urednika portala Slobodana Maričića :

Paralele : 113 rehabilitovanih Nemaca za sto streljanih Srba !

Zanimljivo je da nigde ne piše ko je streljao pomenute Nemce, ruske jedinice ili partizani ili su streljani po odluci formiranih sudova. Ovo iz razloga što su ruske jedinice streljale svakog ko je govorio nemački, partizani su se raspitivali kod seoskih predstavnika o svakom pojedincu ili porodici, dok su Sudovi sprovodili postupak. Nema sumnje da je među streljanim Nemcima bilo nevinih, ali je apsolutno bilo nemoguće da je u jednom selu bilo čak 100 Nemaca koji su bili potpuno nevini tj. da nisu ni u kom smislu sarađivali sa okupatorskom vojskom, nosili neku od uniformi nacističke nemačke ili podržavali Treći rajh. Tako nešto bi bilo nečuveno za pojmove okupacionih vlasti,  to ne bi dozvolile postavljene nemačke partijske seoske starešine, niti bilo koje druge  nemačke vlasti. Pouzdano se zna da je 90% nemačke populacije – Folksdojčera u Vojvodini podržavalo nacističku Nemačku na neki našin  i da bukvalno nije bilo švapske porodice koja nije imala bar jednog člana u SS jedinicama ili Vermahtu.

"Ne učestvovati u ratu" kao opravdanje je veoma širok pojam, jer biti čuvar u logoru za Srbe nije učestvovanje u ratu, kao ni biti član lokalne policije, zaštitnih seoskih odreda, izvršitelj za oduzimanje imovine Jevrejima Srbima i drugim negermancima. Po ovome članku, Odžaci su maltene bili oaza mira tokom celog rata, gde nije nastradao nijedan Srbin. A stradali jesu mnogi, kao i Jevreji, čiju su nepokretnu imovinu podelile po pravilu najbliže komšije – Folksdojčeri, a skuplje stvari uzimali predstavnici vlasti, dok su siromašniji Nemci dobijali stoku i poljoprivredne alatke.  Zato je kolektivna rehabilitacija velika greška naših vlasti, jer nevinih nije bilo tako i toliko,  kako ih prikazuju naslednici Švaba danas i njihove organizacije u Nemačkoj i Austriji. Samo sudski postupak koji bi istražio život i sudbinu svake žrtve tokom rata bio merodavan dokaz nevinosti ili krivice. Za to je bilo dosta vremena do sada, a ima ga još.   

Napomena : Podnaslov - redakcija

 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP