Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117741
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6829111
Ko je na sajtu?
Imamo 84 gosta na mreži

IZGLASAN MEHANIZAM ZA EVENTUALNO VRAĆANJE VIZA U EU


12.09.2013. / ree-Akademediasrbija

SITUACIJA NIJE DRAMATIČNA, ALI JE ZA SRBIJU OZBILJNA.........
Poslanici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova usvojili mehanizam koji omogućava da se za građane zemalja iz kojih dolaze lažni azilanti  u koje spada i Srbija - privremeno ponovo uvedu vize.

 Za usvajanje mehanizma glasao je 631 poslanik, dok je 236 bilo protiv. Poslanici, međutim, samatraju da je malo verovatno da će on biti pokrenut.Poslanica Tanja Fajon je danas zatražila da se glasanje odloži, nazvavši predlog mehanizma "ilegalnim" jer ograničava prava parlamenta. Njen predlog je odbijen, a mehanizam je potom izglasan. "Ovo je katastrofa, veoma sam razočarana", napisala je Fajon na svom tviter nalogu neposredno posle glasanja.

Parlament je u utorak vodio burnu raspravu o ovom mehanizmu, koga su poslanici iz redova socijalista, socijaldemokrata, liberala i zelenih kritikovali zbog toga što omogućava ograničenje slobode kretanja, pre svega za građane iz zemalja Zapadnog Balkana. Mehanizam predviđa složenu proceduru koja počinje prijavom jedne ili više zemalja članica da je zabeležen povećan priliv lažnih azilanata, nakon čega Komisija uz pomoć evropske granične službe Froneteksa sastavlja izveštaj o stanju stvari. Tek ukoliko se utvrdi da je došlo do naglog priliva lažnih azilanata iz neke zemlje, toj zemlji se može privremeno ukinuti bezvini režim.

Izvestilac za Srbiju Jelko Kacin smatra da je situacija ozbiljno ali nije dramatična.

On je u ranije izdatom saopštenju podsetio da će ova mera će moći da se primenjuje samo do 2016, od kada će zemlje članice EU izgubiti pravo da na bilo koji način uvode ograničenja na Šengenski sporazum. Komesarka EU za pravosuđe i unutrašnje poslove Cecijija Malmstremn pozdravila je u današnjem saopštenju usvajanje mehanizma i istakla da on jača integritet i kredibilitet procesa vizne liberalizacije. Ona je naglasila da je uvođenje viza mera koja će se primenjivati samo u ekstremnim slučajevima i da nije usmerena na bilo koju konkretnu zemlju ili region.Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon poručila je da ne postoji direktna opasnost da na zemlje Zapadnog Balkana uskoro bude primenjen mehanizam koji omogućava da se za građane zemalja iz kojih dolaze lažni azilanti, uključujući i Srbiju, privremeno ponovo uvedu vize. Ali je Fajon u saopštenju za medije ocenila da ishod današnjeg glasanja u EP o tom mehanizmu "ozbiljno ugrožava politiku viza EU i odnose sa susedstvom, a pogotovo zemljama Zapadnog Balkana".

Ona je upozorila da je usvojeni mehanizam "štetan i opasan", pre svega sa stanovišta demokratskog nadzora, ali je naglasila da direktne opasnosti od primene mehanizma na zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, ipak nema."Mada je i dalje značajan, broj azilanata iz regiona Zapadnog Balkana se u stvari smanjuje, tako da zemlje članice nemaju osnova da traže da Komisija pokrene mehanizam", ističe Fajon u saopštenju.

Fajon je  kao članica Komiteta za ljudske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove EP vodila kampanju da se ovaj mehanizam ne usvoji jer ne predviđa kontrolnu ulogu Parlamenta u primeni, već prepušta odluku Evropskoj komisiji. Fajon je sem toga žestoko kritikovala drugi danas usvojen amandman o reciprocitetu, koji predviđa da se uvedu vize za zemlje koje zahtevaju vize od građana bilo koje članice EU.

Za usvajanje mehanizma glasalo je 631 poslanik, dok je 236 bilo protiv, zahvaljujući delegatima desnog centra (EPP), najbrojnije političke grupacije u Parlamentu."Na žalost, parlamentarna većina je poklekla pod pritiskom onih vlada koje žele da o pitanjima viza i politike prema susedima odlučuju bez demokratskog nadzora", istakla je Fajon u saopštenju.

Amandman je predložen na zahtev Češke, kojoj je Kanada pre više godina uvela vize zbog talasa azilanata romskog porekla.“Napravili smo kompletan pravni haos”, konsatovala je Fajon, predviđajući da ova mera nikada neće biti aktivirana.“Ne mogu da zamislim da EU uvede vize Kanadi ili SAD zato što one traže vize od pojedinih članica”, poručila je ona.

Vučković: Odluka EP je opomena Srbiji da se smanji broj azilanata

Odluka Evropskog parlamenta ne znači nikakvo ukidanje bezviznog režima, ali predstavlja opomenu da Srbija mora odgovorno da nastavi da primenjuje pravila oko smanjenja broja azilanata u zemljama zapadne Evrope, rekla je danas predsednica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Nataša Vučković. "To je naš domaći zadatak i ukoliko budemo odgovorno nastavili da radimo mislim da neće doći do opasnosti da vize budu vraćane", rekla je Vučković Tanjugu. Ona je istakla da taj mehanizam još nije definitnovno pravno usvojen, jer mora da bude usvojen na sledećem sastanku Saveta ministara.

"To ne znači nikakvo ukidanje bezviznog režima, to je mehanizam koji će omogućiti da se na privremenoj osnovi, ukoliko dođe do velikog povećanja broja azilanata iz određene zemlje, može ukinuti bezvizni režim", objasnila je Vučković.


/ Tanjug /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP