Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117240
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6823271
Ko je na sajtu?
Imamo 88 gosta na mreži

ДУХОВНА КРИЗА


04.07.2013. / pее-Академедиасрбија
P.A.

Духовна криза је она ситуација када смо се на неки начин присиљени окренути потребама свога духа; када се лакше или теже разболимо; када се распадне цео наш свет који познајемо; то су ситуације у којима се јавља развод, смрт, несреће, финансијски губитак, итд .

  У таквим ситуацијама само се ретки запитају шта то криво чине, док већина окривљује друге људе или самога Бога за оно што им се догодило. Но, само они први имају прилику извући поуку, променити оно што се мора, научити опростити и, оно што је најважније, несебично прихватати и волети. Међутим, као што то обично бива, пре великих потреса увек нам долазе прво они мали, као упозорења, а њих често не схватамо озбиљно, или још горе, у целости их игноришемо. Када не чујемо шапат, чут ћемо крик.

Иако већина човечанства живи у блаженом незнању о себи и потребама свога духа, неколицина, храбрих, спремна је да преузме одговорност за свој живот и учинити оно што је потребно. Заправо, то нас наш дух позива да му се вратимо и саслушамо га. Јер, на ову земљу, у ово тело, дошли смо са свешћу и задатком којега је наш дух изабрао као најбоље услове и околности да бисмо научили и стекли одређена искуства. Ако се у свакодневном животу изгубимо, наш дух је увек ту да нас на било који начин подсети.

Свакодневно се у пракси сусрећем са проблемима здравља који у својој позадини крију дубље потребе и проблеме за разрешавање. Најчешће нам тело шаље сигнале да с нашим животом нешто није у реду и да треба стати и видети шта се заправо догађа. Но, то ретко ко уради. Ако некога боли глава, напросто узме аспирин и притом не размишља и не пита се шта је довело до главобоље. И сама сам морала проћи кроз многа болна искуства како бих саслушала и чула потребе духа, јер је то у мени захтевало потпуну промену.

Та се промена толико разликовало од живота који сам до тада водила да не чуди што сам је тако тешко прихватила. Она је значила пуно преиспитивања, огромну количину личног поштења и преузимање одговорности за властити живот на начин на који то пре нисам могла ни замислити (хигијена мисли). Опирање том новом и друкчијем начину живота, односно послу, значио је још једну прекретницу коју ум није прихватао.

Тело тај раздор није могло поднeти и разболело се. Укратко, добила сам позив да почнем исцељивати, а то ми је било толико сулудо и неприхватљиво, јер сам морала оставити све оно што сам до тада стварала у своме животу. Данас сам захвална што ме мој дух гурао до крајње границе, тик до саме смрти, како бих попустила. Вероватно ћете се и сами препознати у околностима о којима овде пишем. Већина се људи данас не бави стварима и послом којега воле. А треба само покушати. Не можете не успети. Колико би нам то донело радости тешко је и описати. Но, сви играмо на карту сигурности, а једино је промена сигурна.

Практични савети

Већина нас "гура" реку уместо да тече с њоме. Питање је шта можемо учинити и како. Ево неколико савета.

1. Ако сте на било који начин били упозорени (болест, несреће, губитак), тада станите. Ма шта радили до тада, станите. Ма колико свет тражио акцију, станите. Бројите до милијарде ако треба, само станите.
2. Медитирајте, контемплирајте, уђите у унутрашњу "празнину" и чујте што вам Бог говори. Ако само молите, а не мирујете, тада не можете чути.
3. Онога тренутка када сте сазнали шта вам је чинити, молите (Бога, анђеле, спиритуалнe водиче, или ономе коме се молите за помоћ када вам је потребна), и помоћ ће доћи на разне начине. Будите само пажљиви да бисте то могли приметити.
4. Тражите подршку у групи за саморазвој, међу пријатељима, породицом, терапеутима ... Важно је имати подршку.
5. Рашчистите свој однос с Богом и Љубављу (поимањем Бога и љубави, оца и мајке).
6. Одредите себе! Почните себе гледати као на савршену Божју креацију, а не манипулисати собом и другима на начин "дам-дај".
7. Учините оно што треба упркос страху, недоумицама, боли, и упркос свему.
8. Имајте поверења да је све у реду и да се све одвија онако како треба. Окрените се к себи зато да би били срећнији, испуњенији, богатији, и да би живели у благостању. Будите себични да би могли бити несебични. Не можете се одрећи ничега што немате или нисте имали.
Живите! "A нека мртви сахрањују своје мртве", рекао је Христ пре 2.000 година.

/ Izvornik : Meditacija.yoga.eu ; via mejl /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP