Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 107802
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6700191
Ko je na sajtu?
Imamo 47 gosta na mreži

СССР - ЗЕМЉА КОЈА ЈЕ ОЗБИЉНО СХВАТАЛА ВАНЗЕМАЉЦЕ


30.04.2013. / pee-Академедиасрбија

Пише: Светлана Сметањина

У Совјетском Савезу однос према НЛО-у био је врло озбиљан. Совјетски војни експерти научили су чак "дозивати" НЛО-е и успостављати контакт с њима, војска је имала упутства шта радити у случају сусрета, а КГБ је имао посебне јединице за анализу података о абнормалним појавама. Таква политика према УФО појавама очигледно је настављена и у Русији. Недавно је руском премијеру Дмитрију Медведеву постављено неочекивано питање када га је водитељка ТВ канала РЕН питала као бившег председника државе, је ли истина да се шефу државе заједно са "нуклеарним кофepом" уручује и тајни досије о НЛО.

Дмитриј Медведев одговорио је да је то сасвим тачно, осим досијеа председнику се предаје и извештај тајних служби које се баве надзором ванземаљаца на територији Русије. На питање новинарке има ли међу нама много ванземаљаца, Медведев је одговорио да неће открити тај податак ради избегавања панике, а онима које занимају детаљније информације у вези с овом темом саветовао да прате документарну сеpиjу „Људи у црном'".

Ипак, шалу на страну, тема НЛО-а и абнормалних појава била је и остала најстроже чувана тајна у СССР-у и у савременој Русији. Ниједну службену особу нећете никада чути да ишта јавно каже о тој теми.

У Петропавловској тврђави у Санкт Петербургу одржана је 2002. необична изложба под називом "Посетиоци из свемира". Централно место на изложби заузимали су различити модели наводних представника ванземаљских цивилизација. Изложбу су организовали Државни музеј историје Санкт Петерсбурга и Музеј астронаутике.

Совјетска УФО-логија

1. Оснивач совјетске и руске уфологије астроном је и математичар Феликс Зигељ (1920-1988). Манифестација која носи његово име већ се више од 20 година одржава у Москви два пута годишње и посвећена је питањима проучавања абнормалних појава из кocмoca .

2. Совјетски стручњаци сматрали су да могу претпоставити када ће се готово сигурно појавити НЛО-и. Држали су да ће се појавити тамо где постоји "посебна напетост нa зeмљи ", на пример приликом тестирања оружја или гомилања војне технике.

3. Током 1970-их и 1980-их Совјетски Савез прикупио је огромну количину података о најразличитијим појавама на небу, а Совјетска је војска имала посебне директиве како поступати у случају сусрета са НЛО-ом. Стручњаци су, међутим, друга прича. Будући да немају нeкe државне функције, они имају већу слободу деловања. Поједини бивши војни официри на високим положајима у Совјетском Савезу недавно су одлучили скинути вео тајне с приче о неидентификованим летећим објектима. То се догодило крајем марта у Москви на конференцији "Зигељеви дани".

У СССР-у информације о НЛО-у дуго су биле третиране као научна фантастика. Само ретки ентузијасти попут Феликса Зигеља сматрали су да те чињенице треба озбиљно проучавати. Он је 1960-их година одржао велик број јавних предавања на ту тему, а захваљујући томе велик број волонтера придружио се прикупљању података о неидентификованим летећим објектима.

Однос совјетских службених лица према НЛО-у променио се 1978.г., кад су у граду Петрозаводску, стотине а можда и хиљаде људи неколико сати поcматрале на небу чудан светлећи објекат. Градске службе биле су затрпане писмима и телефонским позивима уплашених грађана. Чак и из суседних земаља пристизале су молбе совјетском руководству да објасне какву тo тајну вежбу изводи Совјетски Савез.

"Последња кап" било је писмо које је упутио влади академик Александров, отац совјетских нуклеарних електрана. У писму је изразио мишљење да би даље игнорисање тих тема било погрешно и да је потребно формирати посебне програме за проучавање ових појава.

Све ово рeкао је Василиј Јеременко, резервни генерал-мајор Федералне службе безбедности и члан Академије безбедносних проблема, одбране и правног поретка. Он је тих година у КГБ-у био задужен за ратно ваздухопловство СССР-а и производњу ваздухопловне технологије. Управо је његова јединица била добила задатак да прикупи све информације о појављивању НЛО-а. Василиј Јеременко за "Руски вјесник" испричао је да су Ракетне јединице у то време имале чак и директиву о понашању у случају појаве НЛО-а. Главни задатак био је својим деловањем не изазивати агресиван одговор друге стране.

Почетком 1980-их донесена је одлука да се на војном полигону у Астраханској области изврши експеримент дозивања НЛО-а. "Може се рећи да смо током експеримента научили како „дозвати“ НЛО. Ваљало је нагло повећати броја летова ратне авијације и интензивирати кретање механизације. У тим условима постојала је готово стопостотна вероватноћа, да ће се појавити неидентификовани летећи објекти ", објаснио је Василиј Јеременко. По његовим речима, углавном су то биле светлеће лопте.

С временом су се сви учесници експеримента толико навикли на ове појаве да су их доживљавали као нешто сасвим уобичајено. Поједини "мајстори" чак су покушавали да успоставе контакт са њима. Не знамо како би се то могло објаснити ", признао је генерал-мајор.

На крају су војни стручњаци, заједно са научницима који су такође учествовали у експерименту, дошли до три основна закључка. Прво, то могу бити природне појаве које савремена наука још увек не разуме. Друго, то може бити извиђачка тexнoлoгиjа САД-а или Јапана. И најзад, трећа верзија: то може бити деловање ванземаљске цивилизације.

Данас тема НЛО-а заузима чврсте позиције на страницама "жуте" штампе у савременој Русији. Василиј Јеременко уверен је да управо због тога озбиљни научници не откривају свој однос према тој теми, јер не желе да ризикују, па зато и даље ћуте. У више наврата је у приватним разговорима са пилотима и астронаутима слушао њихове приче о таквим случајевима. Али ни они не желе јавно говорити о томе. Овај стручњак, међутим, уверен је да тој теми треба приступати врло озбиљно, јер ради се о безбедносном питању.

Четвртина Руса очекује посету из свемира

Готово четвртина грађана Русије верује да ће у наредних 50 година бити остварен контакт с неком ванземаљском цивилизацијом. То показују резултати недавног испитивања јавног мњења које је крајем марта 2013. cпровео руски Фонд "Друштвено мишљење" (ФОМ) на преко 100 места у Русији. "Наше истраживање показало је да су они који верују у добробит тог контакта (12%) три пута бројнији од оних који мисле супротно (4%)", објашњавају социолози ФОМ-а.

Од оних који су оптимисти у вези будућег сусрета, само 6% сматра да ће сусрет омогућити људима стицање нових знања. "Ако су успели доћи до нас, значи да су веома интелигентни. Можда ће нам предати део својих искустава "- тако размишља ова група испитаника. 1% сматра да ванземаљци "штите људе и Земљу", док следећих 1% сматра да ће они "усмерити Земљане на добар пут и научити их да постану бољи". 52% Руса уверено је да највише власти неких држава крију податке о ванземаљским цивилизацијама, док 22% сматра да светски политичари такве информације не поседују.

Ипак, више од половине грађана (53%) не верује у постојање ванземаљских цивилизација. У њих чврсто верује тек 38% грађана РФ.

/ Izvor : Ruski Vjesnik /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP