Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 107322
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6695771
Ko je na sajtu?
Imamo 49 gosta na mreži

ЧУВАЈТЕ СЕ КУЛТОВА И РЕЛИГИЈА СМРТИ !


01.02.1013. / pee-Академедиасрбија

Карил Матришијана

Превод: Катарина Бунтић-Марковић

Ауторка je познати експерт за теме древних и модерних светских религија, култова, паганизма и окултизма, ексклузивно говори за Геополитику...

Филмски аутор и писац бестселера, Карил Матришијана, познати је експерт за теме древних и модерних светских религија, култова, паганизма и окултизма. Ауторка бестселера, новинар, истраживач и комерцијални уметник, Карил је допринела стварању истраживању и експертизи више од седамдесет документараца за преко тридесет година. Са двадесет три године, Карил је била креативни и маркетиншки директор Jeremiah Films (Јеремија филмови), филмске компаније из Јужне Калифорније, водеће у продукцији и дистрибуцији документарних филмова. Била је чест гост на бројним националним и међународним ТВ и радио програмима, и представља говорника који је веома елоквентан и информисан. Њене теме покривале су огроман број различитих области и откривају данашње културне трендове и друштвена питања са специјалним нагласком на натприродним темама, савременим верским ставовима и такозваном „Њу ејџ покрету“. На почетку разговора Карил Матришијана каже да је важно да разумети главна два питања, што би уопштено могло да помогне вашим читаоцима да се наоружају јаким оружјем за борбу уз Свето писмо и помоћ васкрслог Господа Исуса Христа (1 Тим. 6:12, 2 Тим. 4:7). Прва истина је да је Бог створио човека са жељом да он има здрав лични однос са Њим на земљи током целе вечности, занавек. Друга истина је да Божји зли и дијаболични непријатељи желе да човечанство (а нарочито хришћани) не иду за Богом. Уместо тога, непријатељ трага за најразличитијим заводљивим средствима, како би навео свакога на земљи да обожава и прати само њега.

Како објаснити да људи из земаља традиционалног хришћанства покушавају своје духовне и психолошке, здравствене и егзистенцијалне проблеме да разреше из позајмљених религија и култова? Да ли је то један од узрока супстанцијалне кризе у којој се налази западна цивилизација?

- Као додатак живом блату духовних опасности, многи хришћани су умешани и у такозване здравствене добробити базиране на источној алтернативној медицини, не схватајући опасности које долазе са прихватањем источног философског погледа на свет, у коме се верује да човеково тело може бити излечено кроз повезаност са духовним светом јер се човеково физичко тело, душа и дух посматрају као повезани у „јединству“, које се назива „целовитошћу“, и третира се кроз холистичку медицинску методологију.

Библија учи да наше тело, душа, наше искрене емоције и морал и дух нису повезани у духовном „јединству“. Док свака чини целу особу, они се третирају као различите и одвојене реалности. Тело је створено да буде побожно и праведно у Духу Светом кроз веру у Исуса Христа. Апостол Павле каже да телесне вежбе мало помажу за кратко време, али побожност помаже како у овом животу, тако и у вечном (1 Тим.4 :7-8).

Постање нас учи да је Бог створио човека тако што га је обликовао од прашине са земље, а затим удахнуо живот у човекове ноздрве и тако је човек потао жива душа. До тог момента човек је био створен са Божјим моралом и емоцијама. Касније сазнајемо да је кроз сатанску обману Ева била заведена. Тада је грех био убачен у савршено божанско окружење доносећи одвајање од Бога (што је тренутна духовна смрт) а потом и физичку смрт. Сви ми касније смо рођени као слика и прилика Адама са грешном природом. Али онда је други Адам, Исус Христос, који је био потпуно савршен, дошао да оживи наш дух поново (1 Кор. 15:45 ), да нас избави од наше смртне природе до нове у Исусу Христу. Кроз прецизна обећања ми можемо да постанемо заједничари божанске природе, бежећи од искварености која долази у свет кроз пожуду. Одговори на нашу целовитост могу бити пронађени само у Светом писму, а не у паганским холистичким алтернативама.

Или у „Њу ејџу“?

- Ипак, шокантно, у јануару 2011. Рик Ворен, пастор највеће цркве у Америци, Saddleback, представио је три нова доктора „Њу ејџа“ и њихове окултне методе лечења, пред калифорнијском заједницом од 28 000 чланова, као и пред 40 000 сателитских Purpose Driven Life цркава широм света. Јасна и гласна порука „Данијел“ здравственог програма је била да је у реду да сви хришћани буду укључени у источне мистичне „здравствене“ алтернативе за тело и душу. Међу њима су и три „Њу ејџ“ доктора: др Оз (муслиман), др Хајман (Јеврејин) и др Амен („Њу ејџ“ хришћански мистик), који су промовисали, између осталих окултних спиритуалних техника, и тантра јогу, трансцеденталну медитацију, молитву призивања сатане, реики (јапанко лечење) и ајурведску медицину и биљне лекове.

Шта је суштина тих источних филозофија које се рекламирају као безазлени програми психолошког опуштања и као фитнес и спортски програми?

- Источна философија учи да човек није грешник, већ је несвестан да у њему лежи божанство у облику змије, склупчане на дну кичме. Та змија се зове Кундалини. Сматра се да ова успавана змија даје велику спиритуалну мудрост. У свим источним културама, змија представља „мудрост“. У Индији је можемо видети умотану око врата Шиве, божанства које се представља како седи на змијама, од којих црпи своју моћ. Кундалини стиче снагу разним физичким вежбама, укључујући јогу, за коју се верује да „буди“ мудрост, и гура је нагоре кроз седам „чакри“ (психички точкови и енергетске тачке које су наводно распоређене дуж кичме). Све док кундалини енергија не допре до „трећег ока“, за које се верује да се налази између обрва и на средини чела. На овом ступњу, кундалини пружа практиканту ментално (спиритуално) искуство, које је, према учењу, осећање божанског присутва, када посвећеник постаје „једно са целином“. Стање „ослобођења“ од личне јединствености утапа практиканта у стање празнине. Та празнина сматра се корисним стањем као и добрим ослобађањем које доноси „јединство са Свевишњим“. Уклањање земаљских веза се сматра слободом. На христијанизованом језику ова техника се назива „практиковање божјег присуства“. Данас многи хришћани новонастајућег Покрета са својом „новом хришћанском духовношћу“ верују да могу да призову такозвани Свети дух, тачније несвете демоне, да се настани у хришћанима. Човек не може да „призове“ Бога да учини оно што је човеку воља. Само несвети духови могу да одговоре на узвикивање паганских позива. Молитва Господња каже: „Нека буде воља Твоја“, док демони промовишу самовољу, гордост, самопоуздање... То су злокобни знаци последњих дана, када ће човек постати самољубив, среброљубив, горд, богохулан... (2 Тим. 3:2).

Позитивно приказивање себе у источном мистицизму је у оштром контрасту са Светим писмом. Човек је грешан, у себи има грехове, а не божанство. Змијска моћ која се налази унутар њега је сатана који има мудрост засновану на побуни према Богу Творцу. Призивати моћ змије у потрази за духовним искуством представља опасну провокацију пуну демонских мука. Свето писмо нас упозорава да треба да будемо будни и да чувамо ум и срце од демонских лажи и учења. Никаква ментална гимнастика кроз измењена стања нити призивање слика не може да резултира „ослобођењем“ од патње, кривице или тежине грехова, што је ултимативна смрт. Постоји само један лек од кривице од грехова, а то је Христос (Рим. 6:23 и 22).

Хришћанска вера нас учи да будемо опрезни у тој духовној борби и да распознајемо духове.

- Свето писмо нас учи да испитујемо све духове да ли су од Бога, али хиљаде хришћана који практикују источњачки мистицизам не испитују духове који им хрле кроз умове и молитвени живот, и можда и несвесно отварају себе за озбиљне духовне опасности. Библија каже да смо сви носиоци пале природе и да се можемо спасити кроз Спаситеља Исуса Христа, који је пострадао за нас на крсту и васкрснуо. Источна философија тврди да је свака особа божанство и да у свакој постоји божанска искра, доброта, итд. и да све у природи има божанство, све је међусобно повезано у огромном добру, које је познато под називом пантеизам и панентеизам, према коме је Бог све и све је Бог. Према погледу источњачког мистицизма на свет, идеја је да је и зло, и сиромаштво, болест па чак и фекалије − божанство. То „јединство“ (све је једно), мора бити искоришћено за духовно просветљење и исцељење. Према овом схватању, оно што се у Светом писму сматра за демонске силе и власти, нису демони већ пријатељи, водичи, енергије и извори који имају потенцијал да дају човечанству све што жели. Методи да се дође до тих „енергија“ су процеси мењања свести − јога, контемплација или медитација, уз песме које се непрестано понављају, и асане (јога позиције направљене тако да сједине тело са натприродним ентитетима), како би се ум променио – уместо објективне мисли, у субјективно неразмишљање, отупљивање, то су стања која уводе у духовна искуства.

Библија каже да треба да волимо Бога свим срцем (умом, знањем, размишљањем, осећањима, памћењем), и свом душом. Библијска „медитација“ ангажује ум у когнитивну мисао и резоновање кроз које Дух Свети може да управља и открива своје истине о Исусу Христу засноване на Светом писму. Источна контемплација – медитација − захтева од ума да оде на неутрално тле, или да се испразни (присили да буде „непомичан“) кроз технике мењања стања свести. Кроз коришћење слика или самохипнозе особа може бити у стању да доживи „блаженство“ од стране демона који су у стању да убеде практиканта (који је тада без својих критичких способности) да је свесност о сопственом божанству заправо „просветљење“ (све је стопљено са „једним“). Пратећи духовни ритуали укључују дубоко дисање, самохипнотишуће ритмове, концентрацију на унутрашњост, репетитивно певање, визуелизацију и јога положаје тела.

Реики мајстор, шамански свештеник, врачар, гуру, божански човек или било какав сличан алтернативни исцелитељ, убеђује свог пацијента да он призива „беле“ или „добре“ натприродне водиче и енергије које би обезбедиле наводно здравље и општу добробит. Али, ако прави хришћанин тестира те тврдње и упореди их са Светим писмом, наћи ће упозорења да не сме да ступа у контакт са светом духова. Док те натприродне силе чине велика чуда, знакове и имају огромне способности, њихов извор је побуна, деструкција, лажи и обмане што све долази од сатане, који моћ стиче кроз своја средства безакоња и неправде. Без обзира како лажов промовише наводне предности својих чуда и искустава, њихов исход је дијаболично мрачан са вечним последицама, и често се манифестује опасним физичким пропратним ефектима, па често и жељом за самоубиством.

Ви сте, колико нам је познато, рођени у Индији и имали сте прилике да се сретнете са том источњачком религијом и философијом. Каква су Ваша искуства?

- Ја сам рођена и одгајена у Индији. За првих двадесет година живота које сам тамо провела имала сам прилику да видим из прве руке многе проблеме који су захватили невине жртве, које су се, за задовољење својих жеља и потреба, окренуле злим изворима. Довољно је само погледати на прљавштину и сиромаштво у Индији да би се увидела празнина тврдњи источњачког мистицизма према хиндуистичким посвећеницима. Гуруи, божји људи, њихова учења заснована на митовима и баснама, обећања ајурведске медицине, учења јоге... Ако све ово даје такво физичко благостање и просперитет, зашто онда еуфорично блаженство, огромно богатство и добро здравље нису део индијске културе? Уместо тога, болештине и корупција дивљају, сиромаштво на најнижем ступњу је уобичајена ствар, а на сваком кораку можете видети тужан призор ропства, или ће вам срце сломити свакодневна појава дечје проституције. Потребна је само мрвица здравог разума да би се увидело да источњачко обећање спиритуалног обожења и блаженства у „јединству“ не само да нема добробити за Хинду масе, него да змијско божантво показује своје страшне резултате. Библија упозорава на опасности змијске моћи (кундалини) и њених опаких лажи. Одговоре не треба тражити у источњачком мистицизму, већ само у Исусу Христу, у личном односу са Њим, Који је једини пут, истина и живот! Исус је обећао (Лк. 10:22).

Шта треба да учине они који су били на овим сеансама или следили источњачке или друге паганске култове?

- Ако је хришћанин икада био, или јесте још увек, део било какве паганске радње, веровао у лажи заблуделих учитеља, или се вољно или невољно окренуо изворима зла за било какву врсту добити или добробити, и ако неко такав жели да буде исцељен и врати се Богу, он мора да се истински покаје и исповеди свој грех и да има достојне полодове покајања, тако да Бог види његову жељу да престане да греши.

Шта је био непосредан разлог да буде продуцент филма „Разоткривена јога од Истока до Запада“?

- Разлог због кога сам продуцирала филм је био због бујања источног митицизма, преплетеног са готово сваким могућим аспектом друштва: здравством, образовањем, послом и политиком. Такође сам желела да учитељи јоге из Индије објасне да ли јога може бити само физичко вежбање, без уплитања њене духовне суштине. Оба ова циља испуњена су у филму, такође објашњавајући историју како је хиндуизам (источни мистицизам) данас познат као „Њу ејџ“, постао тако успешно прихваћен на Западу.

Јога, источна мистична медитација, јесте интегрални и витални процес који се користи да се читаве генерације преведу у окултизам (скривену мудрост). Њена индоктринација је да је човек „једно“ са свим другима као и са универзумом, и да се унутар човека налази натприродна моћ која је, заправо, божанска. Светска је агенда да оваква духовност постане општеприхваћена, и то се чини свим расположивим средствима. Ви питате да ли се то промовише од стране неке „организоване силе“ и шта је мотив. Библија нас учи да је сатана главни врховни мислилац иза сваке демонске конспирације и да он користи све своје ресурсе светског система, како би постигао да цео свет зависи само од њега. Исус нам је рекао да Његово Царство није од овога света (Јн. 18:36) и сви који су део Тела Христовог (1 Кор. 12:12 и 27) и који су богати у вери и Исуса и воле Га, су наследници Царства које је Он обећао – Небеског Царства. Сатана је бог овог земаљског царства и његово крајње одредиште је вечна јама без дна, коју је Бог створио за њега и његове анђеле (Откр. 12:9, 20:3).

Сатанин план је да буде обожаван његов светски вођа, који ће бити познат као антихрист и који ће се представљати као Месија. Због тога он мора да обмане свет да верује да ће онај коме ће он давати моћ владати светом у миру. Зато сатана жели сву славу и обожавање само за себе, тако да би обмануо цео свет, Сви они који су умешани у мрачне мистериозне религије биће помагачи у његовој сатанској обмани, и сви они који нису обручени за Исуса поклониће се антихристу. Припрема се погодно тле како се глобална економија политика, и религија уједињују за контролу света.

То уједињавање религија се врши кроз један верски процес који се зове „екуменизам“. Шта Ви мислите о екуменизму?

- „Екуменизам“ је удружени напор, нарочито од стране религиозних вођа, да се манипулише људима свих светских религија и хришћанких деноминација, како би заједно радили на постизању светског мира и безбедности. Тај глобални процес се користи сатанском мистичном религијом. Да би он успео, најпре деца морају бити програмирана да верују да је хорор и тама нешто „добро“. Она морају постати саучесници у пракси невино представљеног окултизма. Она су мета кроз медије, забаву и окултно образовање које се промовише у школама (Ис.5:20).

Дотакли сте право питање. Како објашњавате ту фасцинираност хорорима, светом вампира и вештица? Ви сте о томе истраживали у филму Хари Потер – Распаковано вештичарење – како учинити да зло изгледа невинo.

- Питали сте ме зашто су деца фасцинирана светом вампира, вештица и других демонских створења. Комбиновала сам ово питање са делом о јоги јер бих опет желела да нагласим да она моћ са којом се људима налаже да се повежу јесте управо оно што Библија назива опасним духовним извором који долази од змије. Лажљиви натприродни демони нуде змијску моћ као опсену, примамљиво вештичарење којим се подстичу деца да бацају љубавне чини, клетве и испуњавају жеље које су укорењене у материјализму, богатству, успеху, итд. У стварности, демонске силе које деца призивају су одвратна змијска и рептилска створења, увек мрачног и злог изгледа, испуњена ужасом са дијаболичким моћима, уништитељи, убице, итд. који су способни да се повежу у моћну духовну зависност за хорор, реалношћу испуњеном тамом и страхом. Млада и духовно наивна бића су увучена у ову адикцију кроз невероватно скупе и елабориране специјалне ефекте који су фасцинантно представљени у холивудским филмовима, ТВ специјалима, мултимедијалној виртуелној реалности, итд. Претпоставка о достижном представљању „лепе“ стране зла – остварена је у окултној литератури за децу и филмовима као што су Хари Потер, Сумрак и, најновији, Игре глади (Hunger Games). Хари Потер и његови вештичарски другари који похађају окултну школу, Хогвартс, школу за вештице и чаробњаке, охрабривани су од стране својих учитеља окултних вештина и тамних вештина да упражњавају и друге спиритуалне дисциплине, јогу, иако јој је име промењено како би била пријемчивија за западни менталитет. Харију је речено да се „концентрише“ како би стекао магичне моћи, а управо је циљ јоге унутрашња концентрација и визуелизација, како би се стекле натприродне моћи. Већина хришћана не уме да препозна паганизам, окултизам, секуларизам, хуманизам, источни мистицизам итд., јер не читају Свето писмо, и не знају да препознају тамна духовна обележја. Из тог разлога сам продуцирала и филм Разоткривена јога, како бих помогла хришћанима да се едукују у источном погледу на свет и науче да му се супротставе библијским темељима. Милиони морају сагледати проблем и разумети у каквом времену живимо.

Јога, чини се, постаје веома цењена, популарна и утицајна у западним друштвима?

- У протекле четири деценије не само да смо гледали како западно друштво прихвата хиндуистичку духовност, већ се она смешта у првим редовима неких од главних хришћанких деноминација, које су некада стајале чврсто. Види се негативан утицај паганизма и хришћани би требало да објективно погледају на Индију и резултате њене паганске хиндуистичке спиритуалности у друштву, да би видели да одговор није у њеним источним духовним решењима.

Дакле, јога је духовна дисциплина која посвећенике за реинкарнацију припрема за стање смрти, учешћем у последњој фази живота. Ортодоксни хиндуизам је учио дициплину јоге у ашраму (врсти манастира, школи за духовне дисциплине) под вођством спиритуалног мајстора, гуруа, који је припремао посвећенике решене да ускоро напусте овај свет. У оквиру процеса ученици су учили како да умно и емотивно умру, да се раздвоје од овоземаљског и да науче да се усредсреде на „вишу“ духовност, (постајући једно са природом и ускладе се са змијском моћи унутар себе, како би прошли кроз смрт упознајући се са унутрашњим божанским). Шездесетих година, кроз промовисање од стране енглеске групе Битлси, Махариши Махеш Јоги, оснивач трансцеденталне медитације, могао је да рашири дисциплину умирања (упражњавање јоге) међу милионима младих широм света који су путовали у ашраме у Индију, где су се преко хинду учитеља упознавали са философијом јоге. Да би остали у ашрамима, (који су постали бесплатни хостели), они су морали да учествују у обавезној мистичној медитацији. Хинудизам, „Њу ејџ“ или Ново доба, попео се на нови ниво широм света. Обични људи (и то не старији људи који би се евентуално припремали за смрт-реинкарнацију), учени су мистичним методама како да се искључе из животног стреса, развијајући унутрашње моћи (призивајући демоне) да би увели парадигму промене у свест, развијајући апатију тамо где хришћанство охрабрује живот препун наде. Резултат филозофије јоге-смрти се може видети у апатији, очајању и безнадежности у Индији. Она производи ужасну духовну везаност каква се може видети у систему касти који не даје никакав подстицај и где они који су рођени у касти тамо остају целог живота. Они су физички и духовно експлоатисани и уче како да буду зависни од било каквог лажног учења које би довело до решења, па чак и лажне наде у реинкарнацију.

Још једном понављам, али због тога што сам дуго живела у Индији, о чему можете опширније прочитати у мојој аутобиографији, Out of India: A True Story about The New Age Movement, била сам сведок тамних сила које су дате од стране окрутних духова онима који су се вољно потчинили гуруима, просветљеним мајсторима или учитељима окултизма. Постоје милиони идола који су у Индији обожавани са дубоком посвећеношћу, а који своје вернике држе у чврстој спиритуалној вези, без обзира на њихове искрене молитве и ритуале. Ипак, Запад се окренуо таквој ништавости, верујући да наука доказује добробити натприродних сила за исцељење или здравље или благостање. Да је то заиста тако, Индија би била најбогатија и најздравија нација, што би био резултат њеног супериорног познавања окултних знања и мудрости.

За посебан респект је и Ваша храброст да отворено анализирате праву природу ислама у свом филму Уздизање Ислама из 2009. године Да ли су људи у свету, а посебно у западној цивилизацији, свесни опасности од радикалног ислама?

- Ваше питање о исламском покрету који је широм света све више прихваћен, добија своје место кроз екуменистички покрет, секуларизацију, интеграцију и лажне медије, само показује колико је тачно пророчанство у Библији. Захарија каже да ће се све нације сукобити са Израелом и Јерусалимом. Јевреји су одувек били сатанска мета, и а сада у комбинацији са учењем Курана, где муслимани мрзе невернике, Јевреји и хришћани постају мета ислама. Етничко чишћење хришћана које смо видели у Србији, бившој Југославији, Судану, Либији, Кини и против хришћана генерално од стране муслимана, и медијска тишина тамо где би требало да буде гнев, показује снагу арапског новца, и жељу света да са њима буде у миру, и буде безбедан без обзира на Божје мишљење. Глобално вођство ће на крају стати против Израела због сатанине мржње према Богу. Амерички председник који гаји симпатије и саосећа са муслиманима, заједно са папом, многе хришћанске вође разних деноминација, невладине организације, Уједињене Нације (проарапске и антиизраелске), охрабриће екуменистичко јединство и ујединити се против Израела да би се постигао светски мир. На моме сајту можете погледати мој филм Islam Rising: A Call to One World Ummah (domination).

Да ли хришћанство у свету можe бити ревитализовано?

- Ваше последње питање је да ли хришћанство може бити ревитализовано и каква је улога хришћана у будућности? Погледајмо у Свето писмо. Исус је питао да ли ће, када се врати, затећи библијску веру (Лк. 18:8). Претпоставља се по питању да неће. Из статистика видимо да је у порасту нова духовност која изгледа као хришћанство, као што је Исус рекао у Мт. 24. Велика ће обмана ступити на сцену, правећи место за антихриста и његову светску религију. Отпадничко (апостатско) хришћанство у име Христа спрема стапање људи свих вероисповети. Оно што нас охрабрује јесте позив и порука слободе коју нам шаље Исус који је за нас пострадао и који је васкрсао. Злокобни дани у којима се налазимо су прилика за хришћане да се приближе Богу, да буду светлост свету и да упућују људе правој Божјој Речи.

Бог благословио Геополитику, и хвала Вам што сте тражили одговоре од мене на ваша важна питања.

Неки од разлога за морални и духовни пад

Питали сте зашто је западна цивилизација у кризи и који су то разлози који се крију иза њеног моралног духовног пада. Један од разлога би могао бити у томе да црква крије праву светлост Исуса Христа и да су хришћани изгубили храброст да се идентификују са Богом из Библије, па му не узносе славу какву Он заслужује. Многи су укључени у различите типове религиозних активности, али су погружени у паганску спиритуалност и стога не прате Исусов правац. Он је рекао: „Ви сте светлост свету“ (Мат. 5: 14-16).

Лоши пастири окрећу се Истоку

Нажалост, постоје одређени хришћански „пастири“ који промовишу источњачки мистицизам и паганске концепте, као што су хришћанска јога, визуализација Христа, вера у сопствено божанство... Ми смо снимили филм који има три дела и зове се Широка је капија – Израњање новог хришћанства (Wide is the Gate: The Emerging New Christianity), у коме говоримо о овој проблематици.

Опасности психологије

Психолошко саветовање је уведено од стране западних окултиста: Фројда, Јунга, Роџерса, Маслова и других. Нажалост, хиљаде хришћана су погрешно усмерене на лажна учења и истрошене лекове за емотивно и духовно исцељење, уместо да се окрену Господу и његовој Речи. Многи хришћани не мисле да је Библија довољна за њихово исцељење и задовољење сваке потребе, иако је управо тако. Психологија врви од информација које долазе од сила таме, уместо да буде заснована на обећањима које Бог даје у Светом писму (2 Тим. 3:16-17).

Јога − у ропству брамана

Свака врста јоге подразумева духовне дисциплине, било да је практикант тога свестан или не. Визуелизација, концентрација, постизање измењеног стања свести кроз медитацију, ритмичко дисање, понављање мантри (понављање речи или фразе блокирајући притом реалност је самоизазвана хипноза), па чак и знак добродошлице на почетку при коме се састављају дланови и додирује чело уз изговарање „Наместе“, на санскриту значи „бог у мени поклања се богу у теби“.

Свака од ових дициплина даје натприродна и еуфорична искуства. Многи који се погружавају у неке или све ове духовне ритуале нису свесни да им се мозак испира источњачким погледом на свет који је створен тако да преокрене право хришћанство и разбије конзервативне традиције. На крају, практикант у потпуности одбацује Библију и њена учења. Уместо да се окрену Исусу и личном односу са Њим, они се окрећу другом исусу, другом духу, који није свети, и другом јеванђељу, како се упозоравају у 2. посланици Коринћанима 11:4. Јога је реч која на санскриту значи ропство са свешћу о божанском, тј. хиндуистички концепт божанства. Окултна идеја да је бог-божанство унутра. То је основа хиндуитичког просветљења. Нема хиндуизма без јоге и нема јоге без хиндуизма. Ово њуејџовско размишљање је нажалост уткано чак и у свакодневицу многих хришћанских цркава.

/ Геополитика бр. 51. /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP