Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 107797
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6700155
Ko je na sajtu?
Imamo 52 gosta na mreži

U NAMA ŽIVI SEDAM GENERACIJA PREDAKA


31.01.2013. / ree-Akademediasrbija

Vesna Stanimirović

IFA filozofija i učenje stari su više hiljada godina. Na festivalu Love & Spirit održanom krajem decembra 2013. godine u Beogradu imali smo priliku da se upoznamo sa ovim tradicionalnim konceptom poreklom iz Afrike.

Mateja Tomšič Akengen, IFA sveštenica, osoba koja je u potrazi za duhovnošću i umećem kako biti dobar čovek i za sebe i za druge - stigla je i do Afrike.

- Tamo još opstaje ona prava magija života, jer u Africi ne postoji naš sistem razmišljanja da je nešto moguće, a nešto - nije. Tamo je sve moguće, tamo drveni kip stvarno govori, ne radi se samo o meditativnom iskustvu. Tamo još postoje ljudi koji se mogu fizički transformisati u neku životinju, uopšte, i dalje postoje velika znanja, pa i znanje isceljivanja na svim nivoima.

Mateja je rođena u Sloveniji, studirala je ekonomiju, ali je oduvek želela da, na neki način, radi sa ljudima i pomaže im. U potrazi za odgovorima koje nije dobila od formalne edukacije, pre deset godina sasvim je slučajno čula za IFA inicijaciju koja se odvijala u Brazilu. Put u ovu daleku zemlju bio je i početak njenog novog životnog puta.

- IFA filozofija i učenje stari su više hiljada godina i nastali su u Joruba narodu u Nigeriji. To je mudrost prirode i mudar način kako svoj život uskladiti sa energijama prirode. Naime, svaki čovek ima svoje fizičko telo, ali i svoj apstraktni deo, a isto je i sa samom prirodom - i ona se sastoji od iste "materije “, jer je čovek deo Univerzuma. Neko je, recimo, karakterno previše "tvrd “, pa mu je potrebna energija vode, ljubavi, da bi ta energija bila "omekšana “. Sve u svemu, postoji preko četiri stotine različitih energija, sa kojima se radi da bi se pomoglo pojedincu.

"Preci žive kroz nas" - samo je jedan deo priče o IFI, a Matejin životni put najviše je vezan za onaj deo mudrosti koji se bavi upoznavanjem energije predaka. Naime, po IFA verovanju, na naš život utiče baština najmanje sedam generacija jer, kako se nasleđuju fizičke karakteristike tela, tako se prenose i emocije, način reagovanja na izazove, sposobnost da se bude srećan. Prenose se i one loše stvari, kao što su depresija, zavisnosti, bolesti, stavovi, a često se u porodicama ponavljaju skoro identični događaji...

Jedno od znanja koje je Mateja usvojila jeste i znanje proricanja - divinacije - orakel, koja se radi pomoću školjki (ima i drugih instrumenata i načina). „Bacanje “ u neku ruku podseća na naše „bacanje pasulja “, a dobija se neka od 256 mogućih kombinacija, od kojih se svaka odnosi na neku od mitoloških priča. Mateja naglašava da se ne radi o „gatanju “, već o - susretu sa istinom.

- Divinacija neće reći: „Bićeš srećan “, već vidi tendencije za sreću, vidi i moguće prepreke i kako bi čovek trebalo sebe da promeni da bi nešto postigao. Loša sreća može se radom, intervencijom, promenom karaktera i odnosa prema životu pretvoriti u dobro, a možemo i dobru sreću prokockati, ako je ne iskoristimo. Onaj ko dođe na divinaciju, odgovore već nosi u sebi. Instrument ga poveže sa energijom mudrosti, a sveštenik samo tumači odgovor.

Po IFA verovanju, fizička smrt nije apsolutni nestanak. Preci i dalje ostaju povezani sa nama, jer njihova duša i dalje živi. Stoga im treba odavati poštovanje, ponekad i "popričati” sa njima, ponuditi im kakvu "čast”, kao da su i dalje tu.

- To nas povezuje sa našim korenima, time postižemo stabilnost, ponos, poštovanje onoga što jesmo. Ako ne poštujemo pretke, ne prihvatamo i ne poštujemo veliki deo sebe. Uz rad sa energijama predaka izazov je kako privući od predaka ono što je dobro i neutralisati ono što nije.

Tu su i posebni rituali koje izvodi IFA inicijant, na primer odaje se počast hranom koja simbolizuje različite stvari: banane - kao simbol "mekoće” i lakoće kojom se problemi rešavaju i ide se kroz život, kuvano kukuruzno brašno daje harmonizaciju, jaja - plodnost, med - slatkoću, a tu su i iglice - ne bi li se otkonilo sve ono što nas "bode”, odnosno - ne čini nam dobro u životu.

/ Izvor : Lisa.rs. /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP