Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 145176
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7070055
Ko je na sajtu?
Imamo 40 gosta na mreži

NOSTRADAMUS MIŠEL


08.07.2010 / Akademediasrbija

Piše : Slobodan Maričić 

Nostradamus Mišel ( Michel de Notre Dame 1503-1566) pseudonim je francuskog apotekara- doktora i astrologa, koji je postao poznat svojim proročanstvima sakupljenim u 10 “Centrurija” – tomova.

Medjutim, njegova proročanstva su mistična, pisana arhaičnim i narodnim izrazima umesto školovanim francuskim jezikom, kojim je inače govorio Nostradamus. Kao što je i sam napisao Nostradamus je svoje vizije doživljao u posebnim somnabulističkim stanjima, transu, snu, ali moguće je i pod uticajem nekih hipnotičkih sredstava.

Kako dalje sam Nostradamus objašnjava, njegova saznanja o budućnosti čovečanstva su mu data “Božjom milošću , koja je „pomerala nebesa i vreme“ i dala mu mogu]nost da prati prst sudbine. Najrazličitiji analitičari vekovima proučavaju njegove Centruije od kojih su se neke ispunile kako je on predvideo.

Medjutim, neki delovi njegovih proročanstava se mogu vremenski i posledično različito tumačiti. Izvorno Nostradamus govori mistično o nekim pojavama i opisuje dogadjaje i posledice: ratove, verske i druge sukobe, tehnički i naučni napredak kroz opise maglovitih vizija, koje se mogu različito pojmovno i vremenski tumačiti. U svakom slučaju je izvesno da njegove najave globalnih sukoba – oba Svetska rata sa novom tehnikom (tenkovi i avioni) i brojem žrtava očigledno nisu bile slučajne.

Ipak analitičari pri čitanju Centurija mogu da tumače odredjene dogadjaje na različite načine, slično proročanstvima grčke proročice Pitije. Sa velikom preciznošću vremena i detalja Nostradamus je predvideo zauzimanje Brisela, Ženeve i Antverpena 1584. godine od strane Velikog Herzoga od Parme, kao i ubistvo engleskog Kralja Karla I. marta 1649. godine, zatim pojave kuge u Evropi i milione žrtava od ove bolesti.

Kako Nostradamus nije ostavio nikakvo uputstvo za tumačenje svojih proročanstava, oko desetak izdavača njegovih knjiga sa Centurijama u celini ili delovima su uglavnom preuzeli na sebe tumačenje proteklih predvidjanja prema nahodjenju, ali mnogo redje predstojećih budućih dogadjaja. Savremeni istraživači parapsiholoških fenomena su mišljenja da se Nostradamus koristio tehnikama Kabale, astrologijom, Tarotom drugim tajnim učenjima predvidjanja budućnosti.

/Iz knjige Slobodana Maričića : " Leksikon parapsihologije i Najveće svetske misterije " /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP