Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 152076
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7352818
Ko je na sajtu?
Imamo 22 gosta na mreži

LAŽNI PROBLEM LAŽNIH AZILANATA


15.10.2012. / ree-Akademediasrbija

Autor: Mirjana Nikolić

Broj lažnih azilanata iz Srbije svake godine je sve manji i nije jasno zašto je u ovom trenutku pokrenuta tema ukidanja vizne liberalizacije zbog azilanata, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Ne želimo da uvodimo vize Srbiji, ali zemlje Evrope su se suočile sa problemom lažnih azilanata koji nisu očekivale, kaže ambasador Belgije Alan Kudicki.

Srbija je u cilju sprečavanja lažnih azilanata preduzela brojne korake, tako da njihov broj u poslednje tri godine opada, rekao je Dačić. On je naveo da je broj tražilaca azila čiji je cilj samo da dobiju finansijska sredstva pre dve godine bio 17 000, prošle godine 10 000, a ove i manje od toga. Pritom se azil najčešće traži u Nemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Belgiji i Luksemburgu, a sada preispitivanje bezviznog režima za Srbiju traže i Francuska i Holandija koje nemaju problem sa našim državljanima. Pritom, kako kaže premijer, 99 % tražilaca azila iz Srbije su iz Albanske ili Romske zajednice.

„Mi ne možemo da izbacujemo Rome i Albance iz autobusa jer se sa time ne bi složila ni EU. Da razvijamo sredine u kojima oni žive - to je dugoročan proces. Ja sam radije za ideju da EU nama da novac da napravimo kontrolu državnih granica, elektronski nadzor granica sa Makedonijom, Hrvatskom i Mađarskom. Mi se aktivno suočavamo sa tim problemom, ali reč je o manje od 10 hiljada ljudi u celoj Evropskoj uniji. Evo, Srbija će platiti troškove svim zemljama. Nije korektno da svi građani Srbije plaćaju zbog očigledne zloupotrebe prava na azil jednog malog dela stanovništva“, istakao je premijer.

Ambasador Belgije Alan Kudicki istakao je da njegova zemlja podržava viznu liberalizaciju za zemlje Balkana, ali da problemi evidentno postoje. Ambasador je izneo svoja iskustva sa Romima iz južne Srbije koji uglavnom ne znaju šta je azil i veruju da na njega automatski imaju pravo. Takođe, lažni azilanti opterećuju rad imigracionih službi u zemljama Evrope i zbog toga ispaštaju oni koji imaju ozbiljne razloge za bekstvo iz matične zemlje. Ambasador Belgije kaže da Evropa smatra Srbiju bezbednom zemljom iz koje nema potrebe da se beži, već treba više raditi na edukaciji stanovništva o pojmu azila i o posledicama koje ostavlja neodgovorno ponašanje lažnih azilanata.

Na konferenciji posvećenoj problemu trgovine ljudima, premijer Dačić i ambasador Kudicki saglasili su se da će uložiti velike napore da do ukidanja vizne liberalizacije ne dođe.

/ Radio Srbija /

 Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP