Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 145176
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7070152
Ko je na sajtu?
Imamo 61 gosta na mreži

SRPSKI MITOVI I ZABLUDE


 07.07.2010. / Akademediasrbija

Piše : Slobodan Maričić

Mada je sve manje onih koji misle da bi se Srbija – monarhija bolje „kotirala“ na medjunarodnoj sceni i da bi to bio i ključ napretka Srbije, ima još onih koji koji veruju čvrsto u to. Najviše, su u to uvereni članovi porodice Karadjordjević na čelu sa samoproklamovanim naslednikom ne više jugoslovenskog nego  srpskog prestola.

Ali ovde je reč o mitu da je Kraljevina SHS i Kraljevina Jugoslavija bila uticajna, medjunarodno veoma cenjena i da su Karadjordjevići uključivši i Kralja Aleksandra I. predstavljali uzor medju monarhijama.

Na žalost istina je sasvim drugačija. Period od od 37 godina , računajući dolazak Petra I. na tron Srbije, pa do kraja monarhije de fakto 1941 , ili 23 godina trajanja Kraljevine Jugoslavije, mali je period da bi se osetio uticaj ne samo Jugoslavije, nego i bilo koje druge države u okruženju, Evropi ili svetu.

Nasilni i krvavi dolazak Petra I. Karadjordjevića na presto izazvao je zahladjenje diplomatskih odnosa sa praktično svim velikim silama Austrijom, Engleskom, Rusijom, Francuskom, Nemačkom i okolnim zemljama, koje su sa priličnom nelagodnošču iščekivalida vide  budući politički kurs Srbije. Sa nekim zemljama su diplomatski odnosi kao naprimer sa Engleskom, Nemačkom i Austrijom čak prekinuti na nekoliko godina.

Dugo je trebalo vremena da se odnosi izglade, ali nikada toliko da bi srpski suveren bio pozvan  u drđavnu posetu nekoj drugoj državi. I pored najlepših uspomena, odlikovanja i uspešne čak blistave  vojničke karijere u Francuskoj Petar I. nije nikada posetio bar ovu zemlju. Niti neku drugu. To nam dosta govori  o odnosu prema Srbiji i monarhiji...

Njegov sin Aleksandar I. medjutim, nija tajna, odlazio je inkognito u Francusku više puta, ali ne zbog državnićkih poslova već zbog njegove strasti prema kocki. Glavno odredište mu je bio Bijaric, tadašnje najpoznatije mondensko letovalište na rivijeri. Zbog ovoga se Kraljica Marija njegova supruga žalila svojoj rodjaci i prijateljici Kraljici Elizabeti I. – majci sadašnje kraljice Velike Britanije. I kada je Aleksandar I. trebao da obavi prvu zvaničnu posetu Francuskoj, dogodilo se ono što se dogodilo.

Zanimljivo je da se nekoliko krunisanih glava pojavilo na venčanju Kralja Aleksandra i Kraljice Marije i potom , na žalost, tek posle duže vremena na sahrani skupio veliki broj državnika i suverena. U medjuvremenu bilo je dosta poseta Kraljevini od strane  raznih ministara, predsednika parlamenata, ali u tom smislu uticaj diplomatske aktivnosti srpske i jugoslovenske krune , može se reći da je bio zanemarljiv.

Istovremeno, pre i posle smrti Kralja Aleksandra I. njegov brat od strica Knez Pavle bio je veoma rado vidjen gost na evropskim dvorovima i prestonicama. Kao strastan kolekcionar i poznavalac umetničkih dela, rado je posećivao sve ugledne aukcijske kuće i zahvaljujući bogatstvu svoje supruge –grčke princeze kupovao je i sakupio respektivnu kolekciju slika drugih umetničkih predmeta i nakita. Nije bio meseca da nije bio negde u inostranstvu i može se reći da je njegova ugladjenost, šarm, poznavanje jezika i poznavanje istorije umetnosti bio ključ dobrih i srdačnih odnosa svuda u inostranstvu.

Gotovo je nepoznato  je da je Knez Pavle bio „Vitez od podvezice“ - prestižnog odlikovanja koje od 1450 godine dodeljuju samo engleski kraljevi, odnosno kraljica po ličnoj volji i nahodjenju. Ovo odlikovanje nije pre princa Pavla  dobio, čak nijedan suveren u zemljama u okruženju i za više od 500 godina suverenima sveta i najuglednijim ličnostima dodjeljeno je samo oko hiljadu ovih ordena do danas.

Zanimljivo je spomenuti da je za 35 godina titove vlasti vlasti ( skoro isto toliko koliko je trajala monarhija Karadjordjevića) Tito primio u zemlji više od  50, što predsednika što krunisanih glava raznigh država,  i da je obišao sedamdeset (70) država po svetu  a da mu je na sahranu došao / još uvek / u istoriji nezabeležen broj najviših svetskih državnika, od careva, kraljeva do komunističkih lidera Kine, Rusije, Kube i drugih zemalja.

A bio je navodno bravar, kockar, pijanista, lovac i voleo dobro da popije.

Pa sad šta ćemo da izaberemo : monarhiju, republiku ili evropsku hUniju.

„Druže Tito ti nam, kaži dosta nam je stranih laži“ , pevali smo nekada.
Danas pevamo : "Druže Tito ti si krao i drugima malo dao. Ovi kradu nikome ne dadu". ! Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP