Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117355
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6826391
Ko je na sajtu?
Imamo 33 gosta na mreži

КАКО ПОСТИЋИ ЕМОЦИОНАЛНИ БАЛАНС


06.10.2012. / Академедиасрбија

Приредио на српскoм:

Слободан Маричић

Раније смо већ говорили о психичким и емоционалним тегобама и последицама по здравље. У вези односа са непознатим спиритуалним ентитетима нагласили смо важност позитивних мисли и вибрација. У прилогу је један занимљив текст који ће вам помоћи у контроли емоционалне и психичке стабилности и избегавању превласти негативних емоција којима губимо етеричку супстанцу, па и здравље.

Највећи је проблем када нам негативне емоције ограничавају перцепцију што значи да не можеш препознати, запамтити нити видети позитивну страну ствари. Твоје одлуке као и ток мисли су блокирани, а то води негативним последицама због којих тонеш све дубље у депресију. То ствара зачарани круг где негативни став ствара негативна искуства која даље појачавају негативан став према околини.

Оно што чини емоцију неоправданом је њена појава након догађаја који ју је испровоцирао односно када више не служи као мотивација како би се решио неки проблем; друга ствар која емоцију чини неоправданом је њено "падање напамет" без неког спољног окидача. Један од примера тога био би период за време лунарних утицаја - у одређеним данима (пун месец) човек би могао би бити врло нервозан без неког посебног разлога не помишљајући на поменути.

Једино у случају да мисаони ток (који је у том тренутку под твојом контролом) ствара такве осећаје, тада би се то могло оправдати. Можда након потиштености почнеш размишљати о свим стварима које те муче у животу, па то само појача твоју меланхолију. Или си можда живчан без неког посебног разлога, па се вербално окомиш на неког ни кривог ни дужног из своје близине, након тога избије свађа. Тада постајеш још више изиритиран и сада усмераваш гнев на одређену личност.

Све то почиње с твојим неоправданим / непотребним / неодређеним негативним ставом према нечему, који би требао да што пре у себи сузбијеш, па тада неће доћи до менталних или физичких последица које ће га даље појачавати.

Једини начин да се решиш у корену тог негативног стања је да изабереш позитивне мисаоне алтернативе које произлазе из твоје слободне воље. Слободна воља имплицира избор онога што ти преферираш за своју дневну активност, али и генерално садржи твој позитивни став за будућност, а не оно што ти се учини да би требао радити на основу неког тренутног догађаја или негативног искуства из прошлости.

Ако имаш негативних ставова који су утемељени на новим мислима и сећањима који су их креирали, могао би доћи у дилему и помислити: "Зашто / како бих се осећао позитивно, када видим све те проблеме са којима сам окружен"? Такав став је само наставак неких негативних искустава из прошлости, а не започиње нову позитивну будућност, на тренутном, дневном или нивоу будућности.

Исправан приступ у таквом случају био би: "Осећам да тренутно нисам емоционално у контроли, па ћу баш зато променити (те) ствари у позитивном смислу." Мењајући своје емоционално стање видећеш ствари јасније, те схватити да је једини разлог због којег си имао негативне ставове "суженост" свести. Како смо рекли разлози могу бити различити,

да се налазиш у "лошем" друштву, да неко или нешто врши на тебе одређени утицај, природни фактори и сл.

Први корак је да се "освестиш" док си још под утицајем негативних емоција. Ако се уместо слепог покоравања емоцијама на тренутак зауставиш и "осмотриш" своје унутрашње стање и осећаје на минут (укључујући пулс, гримасе или црвенило лица, кнедлу у грлу, притисак у глави, тежину на раменима, губљење енергије ....) могао би се решити импулсивности и обуздати неконтролисане и непотребне реакције.

Након што постанеш свестан ситуације, тада можеш изабрати начин на који ћеш се вратити у нормално / стабилно стање. Брза самопомоћ за такве случајеве укључује: променити место у друштву, изаћи на ваздух, направити неколико дубоких удаха, појести нешто слатко (нарочито чоколаду), напустити друштво и прошетати, или ако си код куће - одспавати. То су привремена решења која могу ограничити тренутно стање, али не и отклонити и неки озбиљнији проблем који долази из подсвести, уколико се не предузму неке додатне мере.

Једно од решења би било да се поприча са неким коме можеш веровати и ко има искуства са таквим стварима / стањима. У ранијим текстовима смо говорили да би свака мислећа особа која тежи постизању стабилности карактера и психичког стања, виших нивоа свести и самоконтроле, требала имати неку врсту свога гуруа (саветника). Ово јер по правилу када су негативни ставови наметнути из спољних извора под утицајем негативних сила које те покушавају увући у конфликтну ситуацију, разговор о проблему са другом особом (ако је она отвореног ума) онемогућава и спречава успешни покушај тог негативног психичког напада и притисак одједном нестаје .

Најбоља је техника унутрашње преобликовања негативних емоција у позитивне, и то корак по корак. Таква метода назива се међу познаваоцима "уже за спасавање" (енг. Life Line). Када упадаш у такозвана "минус стања" утапаш се у депресију, примаш негативне нагоне, потребно ти је уже за спасавање, како би се фигуративно речено докопао сигурне обале. Дакле нешто мораш имати што ће те извући из те опијености у трезвеност и рационано размишљање без страха како би могао наставити даље. Без тога "помоћног средства" ниси довољно "опремљен" како би сам направио тај прелазак. Током минус стања уместо да унезверено тражиш било какав излаз, једноставно ухвати се за "уже" које ће те одвести у уравнотежено стању. То "уже" може бити одређена твоја лична молитва, медитација, врло често мотивишућа музика (не сентиментална) или добра визуелизација што ће помоћи да достигнеш емоционални баланс.

Ако тежиш духовној стабилности, самоконтроли и повећању духовне снаге и просветљењу што пре креирај своје "сопствено уже за спаcавање" за које ћеш се ухватити када буде потребно. То може бити нека твоја порука самом себи написана у позитивном стању (твоја мантра) коју ћеш читати када будеш под притиском. Свакако је потребно у разним околностима пробати колико ти помаже изабрано уже, променити га, допунити и сл. уколико приметиш да те не води ка духовном смирењу и бистрини ума.

Са довољном снагом воље можеш се окренути својој унутрашњости, размишљати о свом духовном сопству, можеш визуелизирају све ситуације у којима се осећаш пријатно и (само)контролисано и тако повисити своје позитивне вибрације. За време тешких психичких напада, уже за спаcавање може бити једино средство повратка на сигурно из Матрикcа у свет реалности.

/ Fringe Knowledge for Beginers , by Montalk ; /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP