Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 145176
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7070041
Ko je na sajtu?
Imamo 33 gosta na mreži

OTVORENO PISMO MINISTRIMA MRKONJIĆU I DULIĆU


021.06.2010. / Akademediasrbija

Gospodo ministri,

Prelazim odmah na stvar da bih vam što kraće i direktnije ukazao na jedan ozbiljan problem koji postoji odavno u Srbiji, a po svoj prilici će se nastaviti i u narednim decenijama.

Prošlog meseca morao sam da putujem u desetak mesta, kako kažu širom naše lepe otadžbine, automobilom. Putovao sam sa još jednim kolegom i kretali rano iz Beograda, smenjujući se za volanom. Imali smo sreće u tih nekoliko dana i iskoristili lepo vreme i završili posao. Trebali smo biti zadovljni što smo prošli čitavi i zdravi putujući ovim našim bukvalno „ putevima smrti“, što zbog radova koji se obavljaju - neki izgleda i mesecima, ako ne i godinama, zatim zbog rupa na putu koje vrebaju kao mine i starih puteva koji ponegde imaju kosine, kao autodromi za testiranje automobila. Medjutim, nečivano gore od svega bila je jedna svakodnevna ružna, tužna i ponekad potresna slika koja nam se urezala u sećanje, što je povod za ovo pismo.

Naime , bez obzira kojim putem smo krenuli na svakih nekoliko kilometara nailazili smo na leševe ubijenih životinja tokom protekle noći. Najčešće su to bili psi lutalice, mačke, ježevi, poneki fazan, ali je bilo i zečeva, da bi jednom naišli na ubijenu srnu ili srndaća koji je bio sklonjen sa puta, toliko unakažen od udarca, da je ni „lešinari“ nisu pokupili.

Tokom dana i uveče vraćajući se kući tih prizora je bilo manje, ali već sutradan opet isto.

Najpotresniji prizor je bio kada smo jedno jutro na izlasku na Ibarsku magistralu pored puta videli jednu ženku dalmatinca, koji stoji nepomično na ivici puta pored zgaženog šteneta. Zaista tužna slika, koja nas je obojicu uzdrmala, ali koja nam se obojici urezala u sećanje i prati nas i danas još snažnije. Naime vraćajući se predveče kući posle desetak sati videli smo je na istom mestu, kako i dalje nepomično stoji i ko zna šta očekuje.

Još prvoga dana smo pomislili da bi bilo korisno, ljudski i humano da slikamo ove tužne prizore i sve pošaljemo upravo vama. A onda smo shvatili da je toga previše.

Medjutim, ovo pismo ne pišemo samo zato da bi vam opisali ono što vi, zavaljeni u vašim limuzinama ne morali primetiti . Razlog ovoga pisma je traženje uzroka zašto je to tako, želja i nada da se nešto može promeniti. Kako se to dešava naprimer na Koridoru 10, kada je ovaj nazovi „auto put u rekonstrukciji“ od Beograda – na Jug ( ne zna se dokle stiže, pošto na svakoj novoj auto-karti koja se objavi, ovaj put je sve kraći) ogradjen skoro u celosti. Tako bar izgleda. Od ostalih puteva osim onoga prema Subotici i to delimično, nijedan.

Kažu da noću divlje životinje, pa i domaće lutalice „putuju“, sele se, traže lovinu , pare se i slično. To se stručno kaže menjaju stanište. Neke životinje, kaže opet nauka predju tako i po dvadesetak i više kilometara. Neke se životinje vraćaju u svoje stanište, ali neke ostaju u novom kraju. Naravno toga je najviše dalje od naseljenih mesta, i hvala Bogu još je preostalo puteva gde se kroz Srbiju ide i kroz šume.

U europskim zemljama, videli smo i raspitali se, postoji zakon koji kaže da na svakih deset ( deset) kilometara regionalnog puta i svakako auto puta, mora biti izgradjen jedan propust ili kanal, prolaz kako već hoćete , kojim divlje životinje mogu da se kreću po svojim nekadašnjim prirodnim stazam vodjeni instiktom ili kako već žele. Gledali smo ima li toga na nazovi auto putu od Beograda do Niša. Osim tri prolaza za lokalne puteve – ni jedan ! Onda smo opet tražili nešto slično na polu- autoputu ( u svakom smislu) Beograd Novi Sad – nijedan ! Ibarska magistrala do Čačka – ništa slično !

Poznato je da je javnost u Srbiji podeljena na one : ko jeb.. životinje, osim medveda (mnogo je velik) ; i na druge koji razmišljaju i kažu drugačije: zaštitimo prirodu i životinjski svet. Ne treba podsećati na afere ubijanja, ne ubijanja već istrebljivanja retkih ptica ( za pare od stranaca) u zaštićenim oazama, krivolov na zečeve, srne, divlje svinje i ostalo. Nije tajna da su pre desetak godina neki policijski funkcioneri u lov išli sa automatima, kao u rat i za čudo, pored svega toga pomora uključivši i pomenuto, još u Srbiji ima divljih životinja.

Pa sad konačno pitanje za vas gospodo ministri, znate li vi za te evropske zakone i obavezu da se čovekova okolina, životna sredina, ili kako je već vi zovete , čuva i na ovaj način. Da li životinje za vas spadaju u tu kategoriju kao važan subjekt životne okoline?

Možete li nam reći ministre Mrkonjiću, čemu zapravo služe one pocepane, zardjale žičane ograde na nazovi polu-autoputevima ( 2) kroz Srbiju ?

Kako to da nigde nema tih zaštitnih prolaza ispod puteva, da bi životinje mogle prolaziti, sem ukoliko nisu namerno napravljeni da lovokradice ne bi napravili pored njih čeke i tako olakšali posao? Može li se nešto učiniti povodom tih nemilih svakodnevnih slika na našim putevima koji šokantnu deluju na decu i na odrasle?

Pa i vaš kolega ministar zamalo pogibe, kada je na autoputu naleteo: neki kažu na ogromnog psa, drugi rekoše vuka , treći neku životinju. Jes da je vozač vozio dvesta na sat, ali kažu u svakom se čoveku do smrti krije dete i šta zna dete, šta je dvesta na sat.

Dakle nemojte čekati da još neko nastrada od „neodgovornih“ životinja, koje noću lutaju putevima.

Ministre Mrkonjiću, vi upravo komandujete gradnjom najmanje dvesta kilometara autoputeva kroz Srbiju, pa učinite nešto ! Ako napravite te prolaze ili rupe – uštedećete i nešto betona.

A vi ministre Duliću, pogledajte malo u propise EU, pa kažite kolegi Mrkonjiću koliko toga treba da napravi ? Naravno, sprečićete sigurno i neku nesreću savesnih vozača koji nemaju stav : ko jeb.. životinje osim medveda i koji će u pokušaju izbegavanja gaženja , doživeti nezgodu. A i toga ima, ne tako retko.

Dakle ministri izjasnite se da vidimo , kako vi razmišljate : ko jeb.. životinje, osim medveda ili .......

Slobodan Maričić


MOLIM VAS POŠALJITE OVO PISMO PRIJATELJIMA , POKRENIMO AKCIJU : ZAŠTITIMO ŽIVOTINJE U SRBIJI !


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP