Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108305
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6710194
Ko je na sajtu?
Imamo 71 gosta na mreži

OBELEŽENA GODIŠNJICA UBISTVA SLOBODANA MILOŠEVIĆA


11.03.2012. / pee-Академедиасрбија

S.M.

Šest godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i SRJ i haškog optuženika Slobodana MIloševića obeleženo je danas polaganjem venaca na njegov grob u rodnoj kući u Nemanjinoj 41 u Požarevcu.

Na grobu je postavljen venac porodice - supruge Mirjane Marković, ćerke Marije i sina Marka, kao i brojnih delegacija iz zemlje.

Ispred Socijalističke partije Srbije venac je položio potpredsednik te partije Milutin Mrkonjić, dok je ispred udruženja "Sloboda" venac položio Uroš Šuvaković.

Cveće na Miloševićev grob položili su i Aleksandar Vulin ispred Socijalista Srbije, a Dragan Todorović ispred SRS.

Povodom godišnjice Miloševićeve smrti u Beogradu je predstavljeno dopunjeno izdanje knjige "Takvog ga znam" - čiji je jedan od autora bivši predsednik Predsedištva SFRJ Borisav Jović, koji je bio bliski saradnik Miloševića.

 

                  

               Zbogom Braćo Srbi, kažu svedoci da je Milošebić rekao ulazeći u helikopter za Hag

Milošević je umro 11. marta 2006. godine  navodno od od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala, tokom suđenja za ratne i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Milošević je bio lider Socijalisticke partije Srbije (SPS), dva puta predsednik Srbije, a potom predsednik SR Jugoslavije.

Desetogodišnja vladavina Miloševića završena je 2000. pobedom kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ.

Haški tribunal je, zbog zločina tokom sukoba na Kosovu, protiv Miloševića podigao optužnicu 27. maja 1999. godine, zbog zločina u Hrvatskoj 9. oktobra 2001, a 23. novembra iste godine i zbog genocida nad muslimanima i Hrvatima u BiH.

Milošević je Haškom tribunalu izručen na Vidovdan 28. juna 2001, gde je, šest godina kasnije, i ubijen .

Miloševič je izručen Hagu pored pismene garancije koju su potpisali u ime Srbije : Predsednik države Srbije Vojislav Koštunica, premijer Zoran Djindjič i njegova desna ruka u to vreme podpredsednik vlade Čedomir Jovanović.

To je jedini primer u istoriji da je neka zemlja dobrovoljno izručila svoga predsednika drugoj zemlji ili organu da bi mu sudili, umesto da mu se sudi u njegovoj zemlji...Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP