Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100903
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6621343
Ko je na sajtu?
Imamo 30 gosta na mreži

PREPREKE NA PUTU DUŠE


22.02.2012. / ree-Akademediasrbija

Piše Mihailo Čukić

Selidba duše, kojoj se ne spori besmrtnost ni u jednoj religiskoj i filozofskoj postavci učenja, zaokuplja čoveka od nastanka, pa naovamo.

Reinkarnacija, “re in carne(atio)“, preporađanje, ponovo u telu, prevod je koji bi bio najbliži tome, a pretpostavlja se da se besmrtna duša ponovo rađa u nekom novom telu.

Ovde se mora uključiti još jedan mehanizam koji određuje gde i kako će se duša ponovo roditi, a to je karma. Reč karma je u bukvalnom prevodu „akcija“, ali kako je sve što je sa duhovnošću vezano simbolički bogato značenjima, karma bi predstavljala rezultat učinjenih akcija koje se sabiraju.

ZLO NAČELO

Sabiranje računa je, s jedne tačke gledišta, zbir svih aspekata natalnog horoskopa koji osobu dovode do različitih akcija koje ona čini tokom života.

Ovde je neophodno reći da je svaki natalni horoskop ujedno i karmički, te da su te dve analize neodvojive. Svi aspekti i pozicije planeta koje se nalaze u natalnom horoskopu rezultat su prethodnog horoskopa, tačnije zbir svih dela iz prethodnog života, tako da je horoskop rođenja u trenutnoj inkarnaciji samo karika u lancu prethodnih karmičkih dešavanja, odnosno prethodnih natala.

Pitagora, Empedokle i Platon, starogrčki filozofi koji su ostavili veliki trag u civilizaciji, pristalice su verovanja u besmrtnost duše i reinkarnaciju.

Većina njih u materiji vidi zlo načelo, a telo ljudsko kao tamnicu duše u kome se duša nalazi u izgnanstvu, te su i ponovno rođenje smatrali velikim zlom, pa su nastojali da ga izbegnu ovim ili onim načinom života, ovom ili onom metodom. Ono u čemu se bitno razlikuje učenje grčkih filozofa o preseljenju duša od indijskih predstava jeste sam ideal postojanja duše posle njenog spasenja od ciklusa rađanja; jer, po njima, on se sastoji ne u gašenju duše u nirvani, nego u njenoj blaženoj besmrtnosti u božanskom nebeskom svetu.

Dok indijski i starogrčki filozofi teoretski posmatraju ovaj fenomen, astrologija daje neke vrlo konkretne „recepte“ i uputstva kako sa ovim i drugim životnim fenomenima izaći na kraj.

STANJE VEČNOG SNA

U osnovi svega je broj sedam, jer nakon izlaska duše iz tela postoji mogućnost inkarnacije u novom telu unutar sedam ciklusa po sedam zemaljskih dana, ali se simbolički odnosi na sedam planeta koje svojim pozicijama i odnosima prave narednu astrološku šifru života koja nije ništa drugo nego - natalna karta.

Putovanje duše uslovljeno je momentom napuštanja tela, kao i događajima koji tome neposredno prethode. Ukoliko je u pitanju nasilna smrt, automatski je predodređeno da takva duša uđe u telo koje se nasiljem pravi, te ne bi da banalizujem stvar, ali bi sledeća inkarnacija mogla biti u telu koje nastaje kao rezultat prisile, manipulacije ili kakvog drugog oblika lošeg činjenja.

Na svom prenatalnom putu duša sreće „vodiče“ koji je usmeravaju i ukazuju joj pravac, ali to nekad može biti kontraproduktivno, jer ukoliko se duša uplaši dolazi do suprotnih efekata i odabira pogrešnog puta koji rezultira inkarnacijom u kojoj je osoba izopštena od sveta i zatvorena u neki samo njoj poznat sistem života.

Razne su posledice neadekvatnog putovanja duše i izbegavanja smernica koje se simbolički javlaju u momentu selidbe iz tela u telo. Taj put najviše podseća na san, i daje iste efekte kao u snu gde je moguće ići suprotno od vremena i prostora. Tibetanski monasi imaju vežbe koje ih dovode u astralnu projekciju koja je stanje između života i smrti, stanje večnog sna, i time sami usmeravaju svoje sledeće inkarnacije.

OSMO POLJE

Ovakvim preseljenjem upravlja mehanizam koji svojom vezom sa osmim poljem, poljem smrti i petim poljem, poljem koje se između ostalih uzima u razmatranje po pitanju potomstva, definiše način inkarnacije i potencijalnu problematiku. Ovde se radi o poljima roditelja, jer su roditelji „kolica karme“, tačnije kakva je karma, takvi su roditelji.

Iz ovog razloga najveći sukobi unutar čoveka utemeljeni su u odnosu sa roditeljima, i kasnije se prenose na odnos sa partnerima itd.

Astrološki gledano, aspekti i pozicije planeta su put kojim se ide iz jedne u drugu inkarnaciju. Neke duše napreduju, neke nazaduju, a neke su sleđene, poput robe odložene u zamrzivaču.

Duše koje napreduju to čine kao rezultat dobrih dela iz prethodnih života. One napuštaju telo zadovoljne i srećne učinjenim, nema prepreka, i inkarniraju se u povoljnim okruženjima, skladnim porodicama, materijalnom bogatstvu i slično.

Duše koje su činile loša dela prelaze u problematične porodice, siromaštvo, okruženje sklono kriminalu i drugim problematikama, sa tendencijom ka daljem problematičnom postupanju koje će dovesti do sledeće još lošije inkarnacije.

S druge strane ostavljen je mali puteljak, staza kojom neće svako od njih ići, koja može da odvede osobu do spoznaje loših dela i do situacije u kojoj donosi svesnu odluku da će se popraviti i krenuti pozitivnim putem.

Između dve inkarnacije, duša se po nekoliko puta nađe u situaciji da bira svoj sledeći život. Ukoliko razmena energije nije usklađena sa karmom, duša odbija da se nađe u novom telu, ali kako je mehanizam inkarnacije neumoljiv, ona je bukvalno prinuđena da pređe u sledeću. U tom slučaju javlja se vrsta odbijanja inkarnacije i takve osobe mogu biti autistične, mentalno zaostale ili kako drugo sprečene da prožive svoju novu inkarnaciju.

Neverovatno će zvučati, ali velika većina ovakvih horoskopa nema nijedan loš planetarni aspekt i obiluje trigonima i sekstilima koji se smatraju najdobronamernijim odnosima planeta koji ne dovode osobu ni u iskušenja, ni u teške životne krize i loše situacije.

Da apsurd bude veći, ljudi koji čine dobra i kvalitetna dela često su zatrpani aspektima kvadrata i opozicija, sa jednim do dva trigona ili sekstila, te ih sam sled događaja stalno tera na bitne odluke i dovodi pred nezgodne izbore u kojima moraju poprilično da paze kojim putem će dalje.

SVETAC ILI ĐAVO

Posebna je situacija kad su u pitanju kvadrat ili opozicija Marsa i Saturna, koji su dva malefika, i tada osoba može biti ili svetac ili đavo, ali je odluka na njoj samoj. Ukoliko je iskusna duša nosilac ovog aspekta ona se može sa njime izboriti, a ukoliko nije, opasnost je velika od prelaska granice etike i morala i dolazi do aktiviranja najtežih karmičkih mehanizama koji dovode do lančane reakcije problema.

S druge strane, aspekti Jupitera koji se smatra dobrom, benefičnom planetom i aspekti Venere kojoj se pripisuju slične, samo manje dobre osobine, mogu odvesti osobu u okoreli materijalizam i neprihvatanje odgovornosti, što rezultira jednako lošom karmom.

Povezanost roditelja i deteta je apsolutno karmička, jer se karma i genetika uzajamno biraju po sistemu sličnosti i zasluga. Roditelji koji dobiju u ma kom smislu problematično dete u nekoj od inkarnacija su sami bili problematična deca, odnosno svaki se sukob mora doživeti sa obe strane. U jednom životu ubica, u sledećem će biti žrtva. Sistem suprotstavljenih tački gledišta je najmerodavniji da duša iskusi sva moguća iskušenja na astrološkom kantaru života i da Saturn, koji karmom gospodari, od strogog sudije postane isto tako strogi učitelj, ali koji ipak daje šansu.

Zbog svega ovoga, i svih karmičkih aspekata koji počinju i završavaju se Saturnom, dobro treba proučiti karmičke pozicije iz natalne karte i preduzeti valjane korake da se negativni uticaju izbegnu.

/Izvor : Treće oko /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP