Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 145176
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7070184
Ko je na sajtu?
Imamo 56 gosta na mreži

KO JE MONAH AKAKIJE PREDVODNIK SRPSKIH ZILOTA ?


06.01.2010. / Akademediasrbija

Piše : Slobodan Maričić

Mada nije po crkvenoj hijerarhiji najstariji „po činu“ u poslednih nekoliko godina monah Akakije spominje se kao najvatreniji Zilot u Srbiji i organizator ove verske zajednice koja sebe naziva: „pravovernim i istinskim ravnateljima Pravoslavne vere“ , dok je drugi nazivaju otpadnicima od pravoslavne crkve i sektašima.

Otac Akakije je bio žrtva u velikom pogromu Zilota na Svetoj Gori, kada su pre nekoliko godina izbačeni uz pomoć specijalaca iz svojih kelija i manastira Esfigmen i silom odvedeni sa Svete Gore. Priča se da ne samo što je pretrpeo sa još nekoliko mladjih monaha brutalno prebijanje od strane grčkih specijalaca, već je proveo i neko vreme u zatvoru. Konačno je došao u Srbiju. Ali ko je Monah Akakije ?


                                              
                                                                Jeromonah Akakije

Nemanja Stanković rođen u Novom Sadu 1970. godine dobio je svetovno ime Akakije. U mladosti je bio član grupe "Skinheds". Onda je odlučio da promeni život. Iskušavao se osam meseci u manastiru Kovilj, a potom ga je put odveo u Rusiju, pa zatim na Svetu goru gde se u Kareji zamonašio. Ali ni to mu nije bilo dovoljno , pa još jednom postao iskušenik ovoga puta u manastiru Zilota Esfigmenu. Odatle se posle dogadjaja na Svetoj gori vratio u Srbiju i u roditeljskoj vikendici na Fruškoj gori "počeo da prosvećuje Srbe". Zbog toga ga je Episkop bački Irinej isključio iz Srpske pravoslavne crkve.

Episkop Atanasije Jeftić Zilote naziva raskolnicima, iako se oni smatraju jedinim pravim pravoslavcima –starokalendarcima.

Zilote podržava snažno svetogorski manastir Esfigmen, na čijoj je najvišoj kuli istaknuta velika crna zastava sa mrtvačkom glavom na kojoj je napisano "Pravoslavlje ili smrt".

Dakle njihov predvodnik u Srbiji je danas jeromonah Akakije, koji kaže da ne treba primati blagoslov od sveštenika Srpske pravoslavne crkve, koji je lažni niti prisustvovati njihovim službama i molitvama.

Kada su pre dve godine hipici i nudisti u Kučevskim planinama blizu manastira Stjenik organizovali letnji kamp nudista i pripadnika Hopijevaca ( pripadnika sekte Hopi indijanaca osnovane pre tri decenije u Americi) koji se nazivaju i „Deca duge“ Ziloti su svuda po planini, na engleskom jeziku, istakli plakate upozorenja na kojima je pisalo: "Ovo je Srbija", a jeromonah Akakije, zapretio je da će, ukoliko se nudizam na brdu odmah ne zaustavi, organizovati srpske patriote i vernike, koji će tu sramotu silom prekinuti.

“Tišinu i mir netaknute prirode jednog od najmanje naseljenih delova Srbije u Homoljskim planinama narušilo je na stotine ljudi, žena i dece, koji su, igrajući nagi danju i noću oko logorske vatre, uz vrisku i zvuke bubnjeva, primorali čak i divljač da beži u druge krajeve. Nudizam je u suprotnosti sa tradicijom Srbije i kako je prošla gej-parada u Beogradu, tako će proći i ovi agresivni nudisti“ – obećao je tada otac Akakije, čiji je jedan pratilac tada pretukao jednog agresivnog hipi nudistu, koji se šetao nag u blizini sestrinstva, i koji je docnije podmetnuo požar zbog koga su morali da intervenišu vatrogasci iz Bora. Tek onda je policija došla i rasterala hipike, da bi se docnije konstatovalo da okupljanje preko stotinu ljudi i to skoro svih stranog državljanstva, nije uopšte nikome prijavljeno.

            
                                      Sestrinstvo manastira Stjenik na "Zimskoj molitvi "

Govoreći o Zilotima u Srbiji pojednostavljeno, oni koji misle da se radi o grupi zanesenih otpadnika SPC gube iz vida činjenicu da mnoge patriotske organizacije iz Srbije stoje na strani Zilota , a posebno iz inostranstva, naročito u SAD. Isti slučaj je i sa grčkim Zilotima koji imaju podršku najmanje milion vernika – „starokalendaraca“ koji nisu prihvatili novo računanje vremena u Grčkoj pravoslavnoj crkvi.

             

              Ziloti obavljaju sve crkvene obrede besplatno - pojanje Sestrinstva na jednoj sahrani

Jučerašnje saopštenje srpskog Patrijarha Irineja o dolasku Pape u Srbiju dodatno će pojačati sukob, ali će se svakako čuti i glas vernika o tome treba li Papa da dodje u Srbiju.

Ako to insistira SPC, a vernici se tome protive, onda neće biti dobro ni za crkvu ni za vernike. Konačna odluka o dolasku Pape ipak još nije doneta.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP