Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 145176
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7070207
Ko je na sajtu?
Imamo 59 gosta na mreži

HERMETISTIČKI SIMBOLI


25.05.2010. / Akademediasrbija

Piše : Slobodan Maričić

Hermetistički simboli su izvorno, izmišljeni potom nacrtani ili napravljeni kao neka vrsta „psihičkog katalizatora” , koji su slikovito ili materijalno prikazani radi prvobitno,  dovodjenja adepta (učenika hermetizma) u stanje više svesti .

Njih su napravili naši nepoznati prapreci koji su bili „ zaduženi“ za psihički život i zdravlje vernika , bavili se belom magijom i lečenjem, ali i crnom magijom kako bi vladali neupućenom masom. Prvi simboli su predstavljeni kroz tri osnovna oblika i izradjeni za ezoterijsku ili magijsku primenu od najrazličitijih materijala, ali su za verske, crkvene i plemenske poglavare bili izradjeni od zlata i drugih plemenitih metala.

Osnovni hermetistički simbol je krug, pošto je krugom predstavljen zakon ponavljanja ili kružnog kretanja koji simbolizuje fizičke, hemijske, nuklearne, elektromagnetske, mehaničke, električne i konačno životne i kosmičke procese. Zbog toga je krug prvi hermetistički simbol, koga su definisali najstariji preci današnjeg čoveka.

Drugi poznati hermetistički simbol je krst . Medjutim, najčešće se pogrešno krst povezuje pre svega ili isključivo kao simbol, koji se javlja od pojave hrišćanstva, jer je krst postojao još u vreme civilizacija starog Egipta, Vavilona i drugih, dakle najmanje dva tri milenijuma pre rodjenja Hrista. Treći najjači hermetistički simbol je pentagram ili petokraka, koju ne treba povezivati sa komunizmom, kao što ni kukasti krst (svastika) ne datira od pojave nacista, već ih nalazimo još kod starih indo-religija na kamenim i glinenim pločama i na drugim artefaktima iz daleke istorije starih civilizacija.

Medjutim, nijedan simbol nije od pomoći ukoliko adept svu svoju misaonu – energiju i psihičku snagu ne usmeri u izabrani hermetički simbol, koji će pokrenuti željeni proces na ili u njegovom mentalnom nivou. Tada adept ima pomoć kroz ogromni energetski naboj tog simbola, koji je stvoren prethodno unetim misaonim procesima i slikama onih ljudi koji su tokom života u najlepšim, uzvišenim ili poslednjim trenucima u proteklim milenijuma istorije svetske civilizacije svu svoju psihičku energiju takodje usmeravali u ovaj simbol.

Time je svaki od od ovih simbola postao fantastični savremeno tehnički rečeno “alternatora” ili katalizatora za aktiviranje pojedinačne - lične „psihičke mašine“ za psihički proces, doživljaj ili fenomen koji želimo dobiti (proizvesti).

Pogrešno je verovati da će bilo koji simbol vere, jer su hermetistički simboli , pre svega krst, postali i simboli vere, imati „veću snagu“ ukoliko je napravljen od plemenitih metala ili drugih skupocenih materijala.

Daleko veću hermetističku snagu ima drveni krst u nekoj bogomolji star nekoliko stotina godina, koji je u molitvi dodirnulo desetine hiljade vernika, od bilo kakvog krsta od zlata sa dijamantima, koji je sačinjen za bilo kog verskog ili državnog poglavara i drži se na nekom sigurnom ili skrivenom mestu, i nosi u posebnim prilikama.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP