Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 145176
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7070130
Ko je na sajtu?
Imamo 66 gosta na mreži

KO SU JEZUITI ?


25.5.2010./ Akademediasrbija

Piše : Slobodan maričić

Najzatvoreniji ili najmističniji red katoličkih kaludjera su Jezuiti. Oni su danas i od osnivanja u prvom redu svih misija Katoličke crkve kao najvatreniji pobornici Katolicizma.

Ovaj red je osnovao španac katolički sveštenik Ignacio Lojola ( Ignatuis de Loloja ). Iako je ideja o osnivanju ovog tajnog reda rodjena u Vatikanu , on se smatra osnivačem Reda Jezuita - ortodoksnih katoličkih sveštenika. Nakon što je kao vojnik španske vojske teško ranjen u po izlečenju se posvetio asketskom životu i spiritualnim vežbama, pa iako kao vojnik veoma skromnog znanja i obrazovanja završio je teološke studije i postao katolički sveštenik. 1534. godine je Sa šest istomišljenika takodje sveštenika osnovao 1534 godine u jednom samostanu tajni red “Jezuita” u okviru Katoličke crkve.

Napisao je potom nekoliko knjiga od kojih je knjiga “Duhovne vežbe” - “Exercitia Spiritualia” prema kazivanju savremenika nastala tako, što mu je navodno “Sveta Marija” dala nalog, a u istraživanju spiritualnih mogućnosti čoveka ga je vodio i davao mu uputstva jedan “Sveti duh”. Savremenici i njegovi učenici ostavili su dokumenta, po kojima je Lojola ponekad prilikom meditacije svetleo blještavom aurom ili je levitirao. 1622. godine je od strane Katoličke crkve proglašen za sveca.

U medjuvremenu Jezuiti su postali agresivan, mističan i veoma uticajan red, izmedju nekoliko tajnih redova u Katoličkoj crkvi koji su postojali u to vreme. Najveći uticaj Jezuiti su imali u Španiji i španskim prekomorskim kolonijama, a potom se njihov uticaj raširio na sve dvorove u Evropi. Ugledni i školovani Jezuiti su po preporukama Pape postajali savetnici uz sve krunisane glave na evropskim dvorovima i zagovarali politiku koja je neprekidno sve više jačala njihov uticaj .

U tome skoro dva veka nisu birali sredstva, sve dok pojedini vladari nisu počeli da odbijaju da se pred svoje odluke konsultuju sa svojim sveštenim savetnicima, koji su naizgled živeli veoma skromno ali su u tajnosti bili raskalašni, bogati i obezbedjivali Vatikanu značajne prihode za nezvanične delatnosti. Tako je tokom XVI. i XVII. veka nastao čitav pokret zabrane rada Jezuita u većini evropskih zemalja.

Medjutim, veliki broj običnih sveštenika najnižeg ranga ovoga reda je u Novom svetu i državama Južne Amerike imao značajnu misionarsku i prosvetiteljsku ulogu, ali je bilo mnogo primera prisilnog pokrštavanja u katoličanstvo raznih naroda i primitivnih plemena na svim kontitentima, a posebno u novo-otkrivenim zemljama Srednjega veka.


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP