Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 145176
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7070167
Ko je na sajtu?
Imamo 58 gosta na mreži

ELONGACIJA


17.05.2010. / Akademediasrbija
Piše : Slobodan Maričić

Parapsihološki fenomen zabeležen i dokumentovan više puta i u naučnim istraživanjima , tokom prošlog veka u Nemačkoj i V.Britaniji manifestuje se tako što medijumi mogu vidno da produže - istegnu svoje ekstremitete ili delove tela, najčešće ruke, noge ili vrat i ponovo ih vrate na normalnu dužinu nazvan je po grčkom elognacija.

Prvi pismeni tragovi o takvim fenomenima datiraju iz Starog Egipta, gde stoji da su neki sveštenici mogli produžiti svoje udove i do 20 santimetara. Detaljan opis jednog takvog eksperimenta je dat u rukopisu franjevca A. Jablichosa : “ De mysteriis Aegiptorum” iz 18 veka. U Evropi je u bajkama i pričama o veštičarenju kod mnogih naroda zapisano, da „veštice “ koje kradu decu da bi ih nasledila u njihovoj delatnosti” to čine tako što mogu produžiti svoju ruku i iz dvorišta ukrasti kroz prozor dete iz kolevke.

U hebrejskoj mitologiji, veštice na Sabat produžuju ruke od gumna (raskrsnica seoskih puteva) gde se okupljaju, do seoskih kuća i kradu decu kroz otvorene prozore. Njihove ruke tada nisu fizička tvar, nego su crne maglovite ektoplazmatične senke.

Eksperimenti u prošlom veku sprovedeni sa medijumom Keti (Katie) King zvanoj “Fantom iz Florence”, zatim Meri Šovers (Showers) iz Edmontona – SAD, su dokumentovani pred svedocima, kada je 1923. godine Kingovoj na listu belog papira nacrtan obris položene šake na papir, a nakon pet minuta uzet ponovo drugi obris, koji je u svim delovima šake bio manji za oko 5 santimentra i obrnuto. Šoversova je imala sposobnost da smanji ili poveća dužinu svih svojih udova i ukupnu veličinu tela za desetak santimetara u roku od nekoliko minuta.

Francuski istraživač paranormalnih fenomena dr Jean Du Prell je ostavio zapis iz 1905. godine o jednom medijumu - muškarcu iz Avinjona, koji je pred njim i svedocima mogao da produži svoju ruku za čak 28 santimetara i vrati je vrlo brzo na normalnu dužinu.

Ser Artur Konan Dojl autor čuvenog romana o detektivu “Šerloku Holmsu”, tvrdio je da je njegov prijatelj poznati madjioničar Hari Hudini imao upravo takve sposobnosti i da je baš zahvaljujući njima uspevao da oslobodi raznih lanaca i vezova, tako što je pre vezivanja lagano povećavao obim svoga tela, grudnog koša, vrata, ruku i nogu, a posle uvezivanja lancima činio suprotno i tako se sa lakoćom izvlačio iz lanaca, sajli ili konopaca koje su mu zaključavali oko tela i udova.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP