Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121667
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6888058
Ko je na sajtu?
Imamo 28 gosta na mreži

SARADNJA SRBIJE I AZERBEJDŽANA - MUZIČKA FONTANA


09.06.2011. / Akademediasrbija

Pročitajte ako hoćete da popizdite !

Predsednici Srbije i Azerbejdžana Boris Tadić i Ilham Alijev svečano su juče otvorili obnovljeni Tašmajdanski park i zasadili drvo prijateljstva. Centralno mesto u parku zauzima muzička fontana.

Pored fitnes centra na otvorenom, tri dečija igrališta i paviljona i velikog šahovskog polja namenjenog starijim sugrađanima, Tašmajdanski park je prvi park u Beogradu koji ima odvojen i ograđen prostor za kućne ljubimce.

Deo parka zauzima aleja u kojoj je zasađeno 100.000 sadnica sezonskog cveća, do nje vodi 9.500 kvadrata novih staza, a postavljeno je 200 novih klupa.

Stanje u parku pratiće 34 kamere za video nadzor, osvetljavaće ga novi sistem rasvete, a turisti će sve informacije moći da dobiju na dva informativna punkta. Inicijativu za obnovu Tašmajdanskog parka pokrenuli su predstavnici vlade Azerbejdžana i grada Beograda, a ta zemlja je za obnovu parka donirala dva miliona evra.

Jedini uslov bio je da u parku bude postavljena bista bivšem predsedniku Azerbejdžana Hejdaru Alijevu, a odbornici Skupštine grada Beograda u septembru prošle godine odlučili su da se u Tašmajdanskom parku postavi i spomenik Paviću, koji je pisao o Hazarima, za koje se smatra da su preci današnjih Azerbejdžanaca.

Vlada Azerbejdžan praktikuje da prijateljskim zemljama poklanja sredstva za obnovu parkova, a takve donacije ulepšale su do sada Bukurešt, Istanbul i druge velike gradove.

Zajednički nastup na međunarodnom planu

Predsednici Alijev i Tadić ocenili su da su odnosi dve zemlje izuzetno dobri i da se približavaju strateškom partnerstvu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tadićem u Palati Srbija, Alijev je rekao da je saradnja dve zemlje u poslednje vreme izuzetno osnažena, a da "današnja poseta pokazuje da postoji strateška važnost" odnosa dve zemlje.

Na međunarodnom planu dve zemlje podržavaju jedna drugu u međunarodnim organizacijama i nastupaju zajedno jer su njihovi teritorijalni integriteti narušeni, rekli su predsednici dve zemlje.

Azerbejdžan će, kako je rekao Alijev, uvek podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije kao što i ona podržava teritorijalni integritet i suverenitet Azerbejdžana.

Tadić je kazao da je zahvalan Azerbejdžanu na stavu prema Kosovu.

Saradnja u oblasti energetike

Predsednici Srbije i Azerbejdžana razgovarali su o produbljivanju saradnje dve zemlje u više oblasti, posebno u energetici, ekonomiji, a Tadić je kazao da je Srbija zainteresovana da se priključi energetskim projektima Azerbejdžana u regionu.

Srbija i Azerbejdžan su danas potpisali sedam sporazuma i pet memoranduma o saradnji u više oblasti.

Ta dokumenta su potpisali resorni ministi Srbije i Azerbejdžana koji su u delegaciji predsednika Alijeva.

Srbija i Azerbejdžan su potpisali sporazume o saradnji u vanrednim situacijama, o saradnji u carinskim poslovima, zaštiti investicija, u oblasti obrazovanja, omladine i sporta, očuvanja životne sredine i iz oblasti kulture.

Dve zemlje su potpisale i memorandume o saradnji u oblasti poljoprivrede, turizma, transporta, industrije i energetike, kao i u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Azerbejdžan nam gradi puteve i pruge?

Predsednici Srbije i Azerbejdžana, Boris Tadić i Ilham Alijev istakli su danas u Novom Sadu da će strateško partnerstvo dve zemlje rezultirati konkretnim ekonomskim projektima. Tadić i Alijev su novinarima u Novom Sadu rekli da će biti sprovedeni sporazumi o saradnji Srbije i Azerbejdžana, kroz konkretne projekte.

Tadić je rekao da je, pored izgradnje gasovodnih linija, moguće zajedničko učešće Azerbejdžana i Srbije u izgradnji autoputeva i želenice kroz Srbiju.

Predsednik Srbije je rekao da su Kosovo i Metohija i Nagorno-Karabah "bolni problemi" koji su zbližili dve zemlje i istakao da je prioritet ekonomska saradnja.

Predsednik Azerbejdžana je rekao da će strateško partnerstvo dve zemlje rezultarati konkrenim planom ekonomske saradnje i izrazio uverenje da će svi sporazumi uskoro biti sprovedeni.

Alijev i Tadić su danas na Keju uz Dunav u Novom Sadu otkrili spomenik azerbejdžanskom kompozitoru Uzeiru Hadžibejov, čija je izgradnja finansirana sredstvima Azerbejdžana.

Hadžibejli je pevač klasične muzike i autor azerbejdžanske himne. Otkrivanju spomenika prisustovao je i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.


Komentar urednika  : Pa ljudi moji šta se bre ovo dešava ? Tašmajdanski park se sredjuje dve godine i odjednom saznajemo da to finansira Azerbejdžan. Azerbejdžan, gde je to ? Šta je to ?
Pazi sad u parku muzička fontana jebote, al' smo savremeni, pa onda dva spomenika od bronze od po dva metra. Ajd' Paviću u redu, ali koje bre drugi Alija ? Pa ko može da poveruju u saradnju sa ovom nedodjijom. Kao neki Sorazum o turizmu ? Alo idemo na krstarenje ili planinarenje, ili lov kroz prašumu ili pustinju, ili da mi Lovimo Talibani ili Talibani nas ? 
Pa jebote ova vlast je totalno poludela. Onda odoše u Novi Sad, pa i tamo otkriše spomenik nekom kompozitoru njihovom Uzeiru Hadžibeguju iili slično. Ko je bre taj ? Kakve veze on ima sa Novim Sadom , sa Srbijom, našom kulturom i tako dalje.

Pa u vestima stalno napomene : sve je finansirano sredstvima Azerbejdžana ! Kao šatro to nam je mnogo značajno ! 

A šta znamo o Azerbejdžanu, osim da je pobedio na poslednjoj Pesmi Evrovizije ? 

Ima devet miliona stanovnika u zemlji velikoj otrpilike kao Srbija, malo pustinje, malo trave malo kamenja i tako redom. Zahvaljujući nafti ima pozitivan bilans spoljne trgovine ukupno oko 20-tak milijardi dolara. Čak sa Hrvatskom razmena je oko 20 miliona dolara i to riba za naftu.
Od pedeset zemalja - Srbije nema nigde medju partnerima, ali sad će, brzo.... Šta imaju ostalo od proizvodnje, ? Poljoprivreda, nula, meso, hrana, živina, jaja, voće itd. 0 ! Sve se uvozi osim nafte koja se izvozi.

Plate i dohodak : prosečna plata 111 dolara ( ili 1.143 Mahata za jedan dolar).   Oko dva miliona stanuje u Bakuu i još jedan u nekom drugom gradu , ostalo ...... pa vidite na filmovima o Džinkis kanu. Jezik : azerbejdžanski iz grupe turskih, što bi rekli turski sa crnogorskim, pardon azerbejdžanskim  naglaskom. Vera - muslimani oko 95% , Rusi 1,5 % , i Jermeni 4 %.
Ne priznaju Kosovo, kažu razumeju probleme sa regionima, koji hoće da se otcepe. A koji su to : Pa Nagorno Karabah, gde  je 100% jermensko stanovništvo i deo koji gravitira prema Rusiji od koje se Azerbejdžan odcepio. A Jermeni, da podsetimo to je onaj narod što je od Turaka pretrpeo najveći genocid, kada su Turci bukvalno isekli 2,5 miliona Jermena, drugi kažu pet miliona, pa se nalaze na tri ! E pa sad stanovnici nezavisne pokrajine Nagorno Karabah žele da se spoje sa Jermenijom, što naravno Azerbejdžan ne dozvoljava.

Ko im je najveći prijatelj ? Pa Turska. Vidi Boga ti, kakve sve slučajnosti ?

Pa šta nas to povezuje sa Azerbejdžanom ? Ništa , osim nafte naravno. Ali to sa naftom smo valjda rešili ? I kada sve saberemo i oduzmemo, ovaj cirkus koji nam pravi Tadić i vlada je obično vaćarenje glasova penzosa, koji će da sede na klupama u Tašmajdanskom parku i slušaju fontanu jedno tri dana dok cigani ne pokradu cevi , verujem i te bronzane spomenike. I onda pošto  neće imati ko da ga zaliva jer se  kod nas ne zna ko pije,a ko plaća ono drvo će se osuši, a  i zašta se Boris uhvati  - sve se suši i ugine.

Sve u svemu ludačka priča koju samo ludi Srbi mogu da progutaju : biće posla sa Azerbejdžanom, molim , ko,šta ? Ajde begaj, što bi rek'o Šumadinac

Ipak, jedan mali detalj. Nato je ozbiljno stupio na tlo ove nama " prijateljske" zemlje i tako prišao skoro na granicu sa Rusijom. Pa sad na kraju, jel mi , pardon ova izdajnička vlada, opet nešto hoće da zajebava Ruse ? 

Rekao bih da smo sa ovom muzičkom fontanom, vrlo blizu na odsviramo nešto za brzo igranje dok nam bude neko pucao u noge.

Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP