Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 153863
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7386252
Ko je na sajtu?
Imamo 66 gosta na mreži

GDE SU SAHRANJENI ČLANOVI DINASTIJE OBRENOVIĆ ?


07.04.2010. / Akademediasrbija

Iako su bili daleko bogatiji od dinastije Karadjordjević i ostavili mnogo više zadužbina , nijedan od Obrenovića pa ni oba kralja nisu iza sebe ostavili porodičnu zadužbinu ili mesto na kome bi bili sahranjivani članovi ove dinastije. Tako su danas posmartni ostaci članova dinastije Obrenović rasuti od Rakovice do Minhena.

Najpoznatiji članovi porodice Obrenović su sahranjeni u tri manastira : Rakovici, Krušedolu, Vraćevšnici, kao i u  crkvi Svetog Marka u Beogradu. Posmrtni ostaci ostalih članova porodice nalaze se u Rusiji, Francuskoj i Rumuniji.

Najstariji član porodice, majka Kneza Miloša Obrenovića začetnika dinastije, Višnja umrla je 1817 godine i Knjaz Miloše je dve godine po smrti majke nakon obnove preneo ostatke svoje majke u manastir Vračevšnica iz sela Brusnica. U tom manastiru se nalaze i grobovi dvoje Miloševe maloletne dece.

Milan Obrenović polubrat kneza Miloša koji je umro u Bukureštu pod misterioznim okolnostima 1810 godine, sahranjen je u crkvi Kneza Rada u Bukureštu. Kasnije 1836. godine Miloš je bratovljeve posmrtne ostatke preneo na porodično imanje u Herestu i podigao mu nadgrobni spomenik. Milan sin Hristifor umro je 1825. godine u Rusiji gde je i sahranjen.

Knjaz Miloš Obrenović umro je 25.09.1860. godine u svom Konaku u Topčideru. Nakon svih počasti koje su mu ukazane, opevan je, ispraćen i sahranjen 19.09.1860 u priprati Saborne crkve u Beogradu. Inače Knjaz Miloš je Sabornu crkvu započeo da gradi za vreme još kada je bio Knez u prvoj vladavini. Milošev sin , u srpskom narodu veoma omiljen i tada u Evropi poznat i cenjen Knez Mihajlo, ubijen je 10.06.1868 godine u šetnji Topčiderom od strane pro- Karadjordjevićevskih zaverenika. Njegovo telo je balsamovano i sahranjeno pored oca Miloša 13. 10.1868. u Sabornoj crkvi u Beogradu.

U narodu takodje veoma poštovana, prva srpska keginja iz dinastije Obrenović, Ljubica Obrenović, supruga Kneza Miloša umrla je 15. o5.1843. godine u Novom Sadu. Sahranjena je uz sve počasti u manstiru Krušedol na Fruškoj gori. Kneginja Julija (Hunjadi), prva žena kneza Mihajla, umrla je 1919 godine u Beču, gde je i sahranjena.

Vanračni sin Kneza Mihajla Velimir koji je živeo veoma povučeno, preuzeo je svoje staro porodično prezime Teodorović pod kojim je 1898 godine sahranjen u Minhenu.

Sin Kneza Miloša Milan Obrenović docnije umro je 9.07.1839. godine u Beogradu a sahranjen je u porti stare Palilulske crkve. Spomenik mu je podigao Knez Mihajlo, ali tek dvadesetak godina kasnije 1857 godine. Crkva Svetog Marka u Beogradu je za vreme bombardovanja aprila 1941. nešto oštećena i potpuno uništen grob Kneza Milana. Kneževe kosti su skupljene , opojane i ponovo sahranjenje 1942. godine na drugom mestu u toj crkvi, gde i danas počivaju.

Velika sramota učinjena je 1903. godine, po ubistvu Kralja Aleksandra i Kraljice Drage Obrenović, jer ni jedna crkva nije zvonila povodom tog tragičnog dogadjaja. To je ogroman greh i sramota Srpske pravoslavne crkve i episkopa Inokentija koga je upravo Kralj Aleksandar protežirao do mesta episkopa. Tom istom Kralju više od decenije svakoga dana tri puta se na službama u crkvama i manastirima uznosila molitva za „Blagovernog gusjudara“ da bi posle brutalnog ubista baš po preporuci episkoba Beogradskog Inokentija sva zvona u Srbiji ostala nema. Medjutim, na vest o ubistvu Kralja Aleksandra su zvonila zvona u Moskvi, Londonu, Beču, Berlinu, Parizu i drugim evropskim gradovima. Konačno, posmrtni ostaci poslednjih iz dinastije Obrenovića su sahranjeni tajno u crkvi Svetog Marka u  Beogradu u limenom sanduku u grobu, gde je sahranjena i Aleksandova strina Ana Obrenović.

Zanimljivo je da su po zauzeću Beograda 1914. godine , Nemci u crkvi podigli spomenik na grobu Kralja Aleksandra i Drage, ali je on preko noći nestao 1920 godine.

Otvoreno pitanje o povratku mošti Kraljice Marije , Kralja Petra i Princa Andreje o trošku države iz Amerike, odnosno Engleske u Srbiju, otvara  pitanje odnosa države i crkve prema pripadnicima obe srpske dinastije, koje su obe nesumnjivo ostavile svoj trag u istoriji  i srpskoj državnosti. 
 
Današnji stav SPC prema Karadjordjevićima, podseća veoma na stav episkopa Inokentija, koji je na ustoličenju Petra I. Karadjordjevića , u govoru u kome je slavio novog kralja izrekao i nedostojne reči : " Da je velika sreća za srpski narod, što je oficiirskom hrabrošću smaknut tiranin srpski "Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP