Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 116217
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6821202
Ko je na sajtu?
Imamo 95 gosta na mreži

OTVORENO PISMO PATRIJARHU SRPSKOM IRINEJU POVODOM NAJAVLJENE POSETE PAPE SRBIJI


REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA
VLADA I SKUPŠTINA U PROGONSTVU
11080 Zemun, Magistratski trg 3. Tel. 3077-028,
Br. 1144/10 – 01. 02. 2010


NJEGOVA SVETOST PATRIJARH SRPSKI
GOSPODIN IRINEJ
11000 B e o g r a d
Kralja Petra br. 5

Vaša Svetosti,

Vlada i Skupština Republike Srpske Krajine u progonstvu žele da skrenu pažnju Vaše Svetosti, da je najava o poseti Republici Srbiji poglavara Rimokatoličke crkve, Njegove Svetosti Pape Benedikta 16, primljena s velikim iznenađenjem u srpskom narodu.

Iznenađenje je posledica činjenice, da je uzastopno stradanje srpskog naroda u dvadesetom stoleću – uz sprovođenje i njegovog biološkog istrebljenja u Prvom i Drugom svetskom ratu, bilo, uveliko, podsticano i pomagano iz Svete Stolice, uz angažovanje celokupne strukture u rimokatoličkim hramovima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Sveta Stolica je obavezna, da uvažava i sprovodi odluke poglavara Rimokatoličke crkve (papa), jer su oni, po katoličkim dogmama, nepogrešivi. Prema tome, ono što izgovore poglavari Rimokatoličke crkve, ne dovodi se u pitanje, pa i kad je to neprijateljski usmereno prema drugim narodima i pripadnicima druge veroispovesti.

Uvereni smo, da o spornim verskim pitanjima mogu da razgovaraju poglavari različitih religija međusobno, u što se mi ne bismo mešali. Ali, pošto predstavljamo (s državne tačke gledišta) srpski pravoslavni narod, obavezni smo podsetiti Vašu Svetost, da je, naprimer, sledeća izjava pape Grigorija 15, od 22. 06. 1622, teško vređala svakog pripadnika Srpske pravoslavne vere, te će ona, sigurno je, biti na dnevnom redu u odnosima dve crkve, u što ne želimo da se mešamo.

Reč je o osnivanju Kongregacije za širenje vere (Congregatio de propagande fide), kad je papa Grigorije Petnaesti izgovorio uputstvo za rad ovog tela:

„Da spasava narode, koji su zabludeli zbog neznanja, te su preobrazili svoju ljudsku prirodu u životinjsku, koja bi ih, najzad, odvela u oganj večni, spreman za đavola i njegove sluge“.

Ono što nas, kao predstavnike dela srpskog naroda, obavezuje jeste činjenica, da su se mnogi hrvatski zločinci u oba svetska rata i u ratu za razbijanje Jugoslavije, od 1990. do 1995, koristili ovom papinom odrednicom i sledeli antislovenski državni program Austrougarske, Nemačke, Italije i Hrvatske, pa su pristupili potpunom biološkom istrebljenju pravoslavnih Srba.

Kad je poglavar Rimokatoličke crkve izgovorio – da pravoslavni vernici imaju „životinjsku prirodu“, onda nije bilo teško pokrenuti rimokatoličke sveštenike i rimokatoličke vernike na obavljanje zločina genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima.

Uzdamo se, da ćete imati u vidu obavezu Svete Stolice, da prizna deo svoga greha i svoje krivice za milionsku smrt Srba i u Prvom i u Drugom svetskom ratu i za smrt desetina hiljada Roma i Jevreja u Drugom svetskom ratu, kao i za nemilosredni progon stotina hiljada Srba iz Republike Srpske Krajine i Hrvatske, od 1990. do 1995. Poglavar Rimokatoličke crkve bi mogao biti pozvan u posetu Republici Srbiji, da bude gost i Srpske pravoslavne crkve, tek kad bi Sveta Stolica preuzela i izvršila sledeće obaveze:

1. Da posmrtno isključi iz Rimokatoličke vere svoje sveštenike, monahe i časne sestre – organizatore i izvršioce ubistava Srba, Roma i Jevreja – u koncentracionim logorima smrti i na drugim mestima, od 1941. do 1945. Podaci o tome se nalaze i u knjizi dvojice časnih Hrvata: Jože Horvata i Zdenka Štambuka: „Dokumenti o protunarodnom radu i zločinima jednog dijela katoličkog klera“, Zagreb, Štamparija Božankovski, 1946;

2. Da se odrekne namere, da nadbiskupa Alojzija Stepinca proglasi za sveca, jer je imenovani, prema podacima iz knjige Jože Horvata i Zdenka Štambuka, najprilježnije pomagao biološko istrebljenje Srba, Roma i Jevreja. Komunistička vlast u Jugoslaviji ga nije progonila, nego ga zaštitila – umesto da bude suđen za ratne zločine, samo je stavljen u kućnu izolaciju;

3. Da Sveti Otac Papa poseti Koncentracioni logor smrti Nezavisne Države Hrvatske u Jasenovcu i da se pokloni senima preko milion ubijenih civila, među kojima su najbrojniji pravoslavni Srbi, pa Romi i Jevreji. Komandant tog logora smrti je bio katolički sveštenik fra Miroslav Filipović Majstorović;

4. Da Sveti Otac Papa vrati iz Vatikanske banke: novac, dragocenosti, zlato i srebro, gde su to deponovali hrvatski fašisti u vreme Drugog svetskog rata. Hrvatski vojnici su to uzeli od ubijenih Srba, Roma, Jevreja i pripadnika ostalih naroda. Vatikanska banka je tužena za novac, zlato i dragocenosti pred Apelacionim sudom SAD za Deveti okrug u San Francisku, br. predmeta: 08-16060;

5. Da Sveti Otac Papa, ili njegov predstavnik, povuče pismenu izjavu branioca Vatikana i Vatikanske banke u Apelacionom sudu SAD za Deveti okrug u San Francisku, u kojoj je izneseno da su Vlada i Skupština Republike Srpske Krajine u progonstvu terorističke organizacije;

6. Da Sveti Otac Papa učini sve, da bi Vatikan prestao s pomaganjem raskolnika u okviru slovenskih pravoslavnih crkava – Rusije, Srbije, Ukrajine, Belorusije, Crne Gore i Bugarske;

7. Da Sveti Otac Papa javno iznese podatke o pokatoličavanju oko 30.000 pravoslavnih Srba u Republici Srpskoj Krajini i Hrvatskoj, od 1990. do danas, što je zločin genocida, po Rezoluciji Generalne skupštine OUN, br. 260 A (III) od 9. 12. 1948. i po njenoj Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Vaša Svetosti,

Nadamo se da ćete se složiti s činjenicom, da nemamo nameru da pogoršavamo odnose između dve crkve. Samo želimo podsetiti da do normalizacije (davno poremećenih) odnosa može doći samo uz međusobno uvažavanje i ravnopravnost, čega, od strane Rimokatoličke crkve, prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom, jevrejskom i romskom narodu nije bilo u vreme Prvog i Drugog svetskog rata i građanskog rata u Jugoslaviji, od 1990. do 1995. godine.

S obzirom da Sinod Srpske pravoslavne crkve, već godinama odbija da sarađuje s Vladom i Skupštinom Republike Srpske Krajine u progonstvu, ovo pismo ima odlike otvorenog.

PREDSEDNIK VLADE
Milorad Buha
PREDSEDNIK SKUPŠTINE
Dipl. ing. Rajko LežaićPodelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP