Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117358
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6826404
Ko je na sajtu?
Imamo 41 gosta na mreži

LJUDSKI ŽIVOT KAO ORUŽJE


30.03.2010. / Akademediasrbija

Ivana STANOJEVIĆ

Gotovo da nema dana, a da negde u svetu, ne eksplodira bomba koja, ne samo da u smrt odnese žrtve, već i samog bombaša.Tako je bilo i juče u Moskvi i  u napadu bombaša-samoubice, minibusom punim eksploziva u mestu Kanakin, severoistočno od Bagdada.

Šta je u korenu fenomena bombaša-samoubica, u razgovoru za "Novosti", objašnjava profesor dr Dragan Simeunović, međunarodni ekspert za borbu protiv terorizma i rukovodilac poslediplomskih i specijalističkih studija o terorizmu na Pravnom i Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

- Ovo je vreme razmaha terorizma. Teroristi koriste različita sredstva a ljudski život se pokazao kao jedno od najefikasnijih oružja. Kada neko hoće nekoga da ubije, a pri tom ne žali da za to žrtvuje sopstveni život mnogo teže ga je sprečiti u tome nego nekoga ko hoće da preživi. Zatim, moguće je naneti daleko veću štetu, jer se bukvalno stapate sa neprijateljem kome je inače teško prići a preživeti. Nije li najveći broj žrtava u terorističkim napadima posledica upravo napada terorista-samoubica? Osim toga, vođama terorista koji forsiraju samoubilačku vrstu borbe i te kako je važno i to što se šanse za uspeh terorističke akcije povećavaju usled toga što posle izvršenog samoubilačkog terorističkog napada nije potrebno trošiti vreme i sredstva za povlačenje napadača, niti se treba brinuti da oni ne progovore ako budu uhvaćeni.

* Da li su određeni regioni kritičniji od drugih i zašto?

- Terorizam, kao ni konflikti ili ratovi, u ljudskoj istoriji nikada nije bio simetrično raspoređen. Gde će se pojaviti, koliko će trajati i u kojim će se formama ispoljavati zavisi od mnogo faktora. Međutim, treba razlikovati regione u kojima se on rađa od regiona u kojima se praktikuje. Oni se ponekad ne poklapaju. Recimo, ideja o samoubilačkim terorističkim napadima na tlu SAD ili Evrope je začeta na Bliskom istoku. Obično su regioni u kojima se rađaju takve ideje krizni i u njima postoji široko rasprostranjeno uverenje neke verske, rasne ili etničke grupacije da trpi vojnu, političku ili ekonomsku dominaciju tuđina. Na udaru su zato moćni, dakle Zapad, a sredine u kojima samoubilački terorizam nalazi svoje plodno tlo su pre siromašne nego bogate i obično su destabilizovane. Meta su oni koji su sila, oni koji vladaju ili koji imaju uticaj na vladanje svetom, a to su danas belci hrišćani i Jevreji.

* Koji motivi nagone ljude na ovakav oblik terorizma i kako psihološki objašnjavate činjenicu da zajedno sa bombom, terorista "baca" i sopstveni život?

- Suprotno široko rasprostranjenom uverenju među laicima, nisu religijski motivi ti koji nagone ljude na samoubilački terorizam. To treba tako da izgleda kako bi se mobilisali novi "mučenici za veru", ali zapravo glavnu ulogu igra indoktrinacija. Osim toga, preko polovine terorističkih samoubilačkih napada nije čak ni formalno izvršeno iz religioznih već iz čisto svetovnih pobuda. Dobrovoljca nije toliko teško naći koliko ga je teško održati u samoubilačkom raspoloženju. To se, pored indoktrinacije, ponekad postiže i novcem za porodicu onoga koji je rešio da bude bombaš-samoubica, ali ponekad i nimalo nežnim pritiskom i pretnjom da će biti proglašen za kukavicu ili izdajnika ako odustane od samoubilačke akcije i da će zbog toga stradati njegovi bližnji. Uz sve to i momenat doživljaja sebe kao heroja još za života je snažan narcisoidan motiv.

* Kako gledate na globalnu borbu protiv terorizma i novu strategiju SAD koja joj daje primat?

- Niko se ne bori tako sistematično, niti tako uspešno protiv terorizma kao što to čine SAD. Međutim, Amerikanci moraju da uzmu u obzir da je samoubilački terorizam između ostalog i posledica njihove ogromne premoći nad njihovim neprijateljima. Kako u klasičnom ratu, pa i u klasičnom terorističkom delovanju protiv SAD, nemaju nikakve šanse, fanatici i očajnici posežu za jedinim oružjem koje može da ih učini stvarno opasnim, a to je njihov život. U tome im pomažu razni civilizacijski faktori, pa i islamska religijska matrica koja na smrt gleda drugačije od naše, ali podvlačim - islam nije religija koja podstiče ljude na terorizam više nego bilo koja druga religija. Setimo se samo koliko je nasilja počinila hrišćanska zajednica u vreme inkvizicije.

* Kolika opasnost od terorizma i koje vrste preti našoj zemlji i regionu?

- Mi smo u takozvanoj zoni srednje opasnosti već zato što smo u Evropi koja je na udaru, što smo pretežno hrišćani i što naša vlada podržava Zapad u borbi protiv terorizma. Osim toga, naš region je i dalje zona napetosti između hrišćana i muslimana i između samih muslimana. Međutim, pošto nismo velika sila nismo mnogo važni kao meta bombašima-samoubicama.

BALKANSKI "RASADNIK"

ROBIN Haris, nekadašnji savetnik bivšeg britanskog premijera Margaret Tačer, ocenio je da će "evropske vlade, koje su posmatrale kako antimuslimanski fanatici uništavaju staru Bosnu, morati islamističke fanatike da spreče u nastojanju da novu Bosnu pretvore u opasnost po Zapad". Vaš komentar?

- U politici je teško naći, a još teže održavati balans. Ne samo primer Bosne, već i Balkana u celini, uskoro može postati potvrda da u politici nema zahvalnosti i da svako sledi svoj interes na razne, pa i ekstremne načine. U svakom slučaju, od 11. septembra, kada se dogodio napad na Njujork i Vašington, pa do danas, nije se dogodio nijedan veliki teroristički udar na Zapad a da nije imao neku vezu ne samo sa BiH već sa Balkanom u celini. Pred SAD i Evropom je da to onemoguće jer balkanski političari to sami ne mogu, a pitanje je da li to neki i hoće. Neki će se iznenaditi, ali nije li upravo iznenađenje važan faktor terorizma?

/ Novosti /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP