Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 116214
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6821189
Ko je na sajtu?
Imamo 94 gosta na mreži

DEKLARACIJA NEPRIHVATLJIVA ZA REPUBLIKU SRPSKU


31.03.2010

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović ocijenio je da je Deklaracija o Srebrenici koju je Skupština Srbije usvojila u ovoj formi, apsolutno neprihvatljiva i kontraproduktivna po interese Srpske i srpskog naroda u cjelini.


Kuzmanović smatra da je usvajanje Deklaracije o Srebrenici u Narodnoj skupštini Srbije preuranjeno, dok se objektivno ne utvrdi činjenično stanje na koje Deklaracija treba da se odnosi.

Srbija kao suverena zemlja i njeni organi i institucije imaju pravo da samostalo donose odluke, ali budući da je riječ o događaju koji se odnosi na BiH i RS, daje nam pravo da reagujemo. Neprihvatljivo je bilo kakvo dovođenje u vezu sudbine RS i ove Deklaracije, koja je unutrašnje pitanje Srbije - ističe se u saopštenju predsjednika RS.

Kuzmanović naglašava da srebrenička tragedija treba da bude stavljena u odgovarajući istorijski i pravni kontekst, kako bi se u potpunosti razumjeli događaji iz jula 1995. godine.

Predsjednik RS naglašava da nije korektno izdvajati Srebrenicu i zločin koji se tamo desio od drugih zločina i stradanja kojih je bilo na svim stranama u tragičnom sukobu na prostoru bivše Jugoslavije, kao i da mnogi zaboravljaju i srpske žrtve, njih oko 3 000 sa šireg područja Srebrenice i Bratunca, koje su ubile snage Nasera Orića iz Sreberenice koja je bila, ili je barem to trebala biti, demilitarizovana zona.

"Najmanje što smo tražili i očekivali bilo je da se donese deklaracija koja će osuditi sve zločine, a ne razdvajati žrtve po etničkoj pripadnosti. Poučeni prethodnim iskustvom, uvjereni smo da će biti pokušaja da se ova Deklaracija zloupotrijebi na domaćoj, pa i međunarodnoj političkoj sceni, na štetu RS i srpskog naroda u cjelini", ocijenio je Kuzmanović.

Predsjednik Republike ponovo naglašava da je stav RS i njenih predstavnika da pojedinci koji su počinili zločine, bez obzira kom narodu pripadaju, moraju da odgovaraju za takve postupke pred pravosudnim organima.

Skupština Srbije usvojila je noćas Deklaraciju o Srebrenici kojom najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, i traži i od ostalih država na prostoru bivše Jugoslavije da na isti način osude zločine nad srpskim narodom.

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović zakazala je za sutra sjednicu skupštinskog Kolegijuma o tekstu deklaracije kojom se osuđuju zločini nad Srbima počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije.

/Nezavisne novine/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP