Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117357
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6826396
Ko je na sajtu?
Imamo 37 gosta na mreži

DALI JE SRBIJA NASILNA I FAŠISTIČKA ?


26.03.2010. / Akademediasrbija

Zabraniti i proglasiti fašističkim sve što nije u vladajućoj žutoj boji, sve one koji žele da nacionalno misle i deluju, je jedini put da Srbija zaboravi svoju bližu i dalju istoriju i bude ugurana u NATO!

U Srbiji nema fašizma, a buka oko nasilništva i nasilnika je podala vlasti da se ne bi pričalo o otpuštenima sa posla, o onima koji će uskoro dobiti otkaze… Trebalo je dići veliku buku oko bilo čega samo da se o mnogobrojnim štrajkovima i opštem privredno-finansijskom kolapsu ne bi govorilo.

Ovih dana svedoci smo poplave nasilništva, raznih „fašističkih organizacija“, napada na stance, navijačkih sukoba i ostalih oblika ekstremizma, koji ozbiljno prete da ugroze nirvanu u Srbiji. Gledajući sve vesti na „našim“ tv kanalima stiče se utisak da je Srbija upala u vrtlog opšteg nasilja, a du su glavni akteri toga uglavnom mladi kojima je fašizam i agresivnost neko naprasno ugradio te mlade glave. Jasno mi je da adrenalin kod tih mladića ubrzano struji, ali me je ministar Unutrašnjih poslova Dačić dodatno „uplašio“ apelujući na građane da sarađujemo sa policijom. Dačić kaže da se policija sama ne može da izbori sa tim „potpurijem zla“, sastavljenim od kriminala, nasilništva, fašizma, fašisodnih organizacija i fudbalskih navijača, pa i narod treba da pomogne. Pitam odmah sina da li u tom brdu sportskih rekvizita imamo i bezbol palicu, a on me smešeći pita da li i ja planiram da idem na „paradu ponosa“. Ma ne, smejemo se obojica, da pomognem Dačiću jer policija ne može sam da odbrani narod od silnih „fašista“ i „nasilnika“. Pa da pomognem državi!

Pošto mi bogato političko i životno iskustvo naprosto ne dozvoljava da sve ove medijsko-političkie nebuloze posmatram u crno beloj tehnici, sklon sam da zavirim i iza tih naivno postavljenih „paravana“. E, tu tek ima šta da se vidi i čuje. Sa te pozicije iza paravana sav ovaj srpski fašizam, nasilništvo i navijačka tortura, izgledaju sasvim drugačije i u drugim bojama. Pa da pretresemo kome svo to nasilništvo treba, u čijoj se režiji izvodi, i da li to rade ili iniciraju nacionalne grupe i pokreti? Teško da bi oni to mogli, ako znamo da svi ti pokreti imaju po 50 do najviše 200 članova, i da se sva njihova aktivnost svodi na nemedijsko verbalno ili internet oglašavanje. Nešto drugačija je slika sa navijačima, ali šta se tu desilo, pa oni su bili DOS-ova udarna pesnica 05. oktobra. Verovatno da i oni više ne mogu da podnesu propadanje i ponižavanje Srbije pa su postali potencijalna opasnost za vladajući „elitu“.

Kada sve saberemo jedina bi ovakva hajka na nacionalističke organizacije, neimenovane huliganske grupe (???) i navijače mogla odgovarati vladajućoj strukturi, a huliganske grupe bi jedino mogle biti u njenoj režiji kako bi se mogli organizovati kontrolisani neredi. Stara komunistička metoda, kad nikako ne ide, odmah izmisliš unutrašnjeg neprijatelja i sve snage uperiš u njegovo uništavanje, jer oni je glavni krivac za sve što ide naopako. Pošto u Srbiji ama baš sve ide naopako, a sobzirom da je „demokratski komunizam“ na vlasti, primenjuju se metode koje oni jedino i znaju.

Svu ovu lavinu nasilja i „fašizma“ kako „naši“ mediji to najčešće opisuju pokrenula je „parade ponosa“ (gej parade) koja je nedavno trebala da se održi u Beogradu. Brojne nacionalističke organizacije su na razne načine ali bez nasilja, jasno iznele svoj negativan stav o toj manifestaciji. Kako se datum tog skaradnog događaja približavao i grafiti uličnih „umetnika“ su postajali sve brojniji. Naročito u poslednjih pet dana pred održavanje parade, napetost u Beogradu je počela naglo da raste, i u vazduhu je lebdeo sukob sa neizvesnim obrisima kako će se završiti. Naši a u suštini zapadni mediji su celu stvar tendenciozno podgrejavali što je kod nacionalnih organizacija i većine građana izazvalo osećaj još jednog poniženja Srbije i svih naših tradicionalnih vrednosti. Naši političari, proevropske orjentacije, su paradu srama naravno podržali, jer Bože, sve što dolazi sa zapada je „tako sveto“, da se o tome ne sme ni diskutovati. U celoj ovoj napetoj situaciji odjednom se pojavljuje novi momenatu - došlo je do nekoliko napada na strane državljane (što se do sada nije pojavljivalo) a mediji i policija su ove incidente počeli da povezuju sa nacionalističkim organizacijama, huliganima, i navodnim fašističkim organizacijama. Kao odgovor na tu medijsko-političku presiju dva dana pred paradu pojavio se odštampan samolepljivi nepotpisan flajer, na kome je pisalo „Beogradom će se krv liti gej parade neće biti“. U subotu je gej parada otkazana a u nedelju je pohapšeno 35 osoba koje su kako se navodi u vezi sa „nacionalističkim organizacijama”. Otprilike takav je bio hronološki niz koji je prethodio sadašnjoj hajci na sve one koji su se protivili toj manifestaciji a koji se po već oprobanom i dokazanom modelu karakterišu kao nedemokratski, sile mraka i zla iz devedesetih, pa sve do fašista.

Nevladine organizacije su posle otkazivanja parade na sav glas urlale kako je država poražena, navodeći imena onih koji su je pobedili. Na tom njihovom crnom spisku našla su se sledeća imena: Otačastveni pokret Obraz, Udruženje 1389, SNP 1389, Srpski sabor Dveri, Nacionalni stroj, navijači Crvene Zvezde, Partizana, Rada… ali i još neke neimenovane grupe „huligana“, kao i studenti pojedinih fakulteta. Bogami, kad sve saberem, znatan deo omladine Beograda proglašen je huliganima i fašistima. Što se države Srbije tiče ona nije poražena već odbranjena, a što se političara evropejaca i njihove politike tiče oni se mogu smatrati poraženim - a ja bih rekao više uplašenim jer potpuni poraz tek nailazi.

Pro-zapadne TV stanice u Srbiji predvođene perjanicom B92 započele su odmah nemilosrdnu kampanju etiketirajući pomenute pokrete kao fašističke i klero-fašističke stvarajući tako šizofrenu atmosferu koja kad građanina izaziva samo kontra efekat. Tom pozivu na linč pridružili su se i pojedini državni funkcioneri kao i zvanične institucije priklonivši se pogrešnim procenama da će to uopšte imati snagu delovanja na javno mnjenje. U Srbiji nema fašizma, a ovde se zapravo radi o vlastodržačkoj zamci koju su postavili srpskoj javnosti. Da se ne bi pričalo o otpuštenima sa posla, o onima koji će uskoro otkaz dobiti… Trebalo je dići veliku buku oko bilo čega samo da se o mnogobrojnim štrajkovima i opštem privredno-finansijskom kolapsu ne bi govorilo.

Posle svega najzad se čulo šta je u suštini pravi problem aktuelne vlasti, a obelodanio ga je niko drugi do lično predsednik Tadić. Problem je što su štrajkačima počeli da se priključuju bivši pripadnici JSO-a, a i navijači naših poznatih klubova, koji su ponudili da štite radnike štrajkače od represivnih pretnji Vlasti. Stvarno po vlast opasna stvar. 180.000 otpuštenih radnika, pa najavljena nova, bar još tolika otpuštanja, i još dva puta toliko onih koji kao rade a ne primaju plate, pa još jedno 1.000.000 zaista gladnih…, Gadno, a rešenja nema. E, sad ako se njima pridruže još i te „ubice“ iz JSO-a, pa navijače koji se rado i znalački tuku sa „kljunovima“ (policijom), pa ove „fašističke“ organizacije, onda ovoj vlasti na „staklenim nogama“ stvarno preti „čišćenje“. I to na ulici, baš onako kako su i došli na vlast.

Tako je javnost s jedne strane svedok sve učestalijih huliganskih incidenata kojih se svaka normalna osoba gnuša i stavova pomenutih organizacija koji su retorički oštriji ali koji nemaju nikakvu rušilačku i agresivnu delatnost. Zamka se sastoji u tome što se u isti koš trpaju stvarni ali vrlo malobrojni izgrednici, one koje je vlast poslala da izgrede prave, i oni koji se suprotstavljaju zvaničnim vlastima mirnim putem, sigurni u ispravnost svojih ideja i stavova. Na sve ovo srpska javnost uglavnom ćuti, ali ovi nisu naučili od Miloša da je ta ćutnja u stvari najopasnija. Najavama o mogućoj zabrani tih pokreta, rizikuje se da se načini ioš jedan presedan u već povećem nizu, i po prvi put od uspostavljanja višestranačkog sistema neka organizacija zabrani zbog različitog mišljenja i različitih ideja. Ali batina uvek ima dva kraja, pa ko je danas na vlasti ne znači da će biti i sutra, pa će se sutra načinjeni presedani lomiti i po njihovim leđima. Ali da malo otvorenih čula pogledamo šta je ideologija ovih pokreta i koje su njihove delatnosti, te koliki je zaista njihov uticaj u srpskom društvu.

Kad patriotizam i nacionalizam postanu zabranjeni
Početkom devedesetih Nebojša M. Krstić tvorac i idejni kreator pokreta „Obraz“ započinje zamašnu pisanu delatnost i štampanje knjiga posvećenih nacionalnoj borbi. Kroz to pisano stvaralaštvo na mala vrata se propagiraju ideje države, nacije, nacionalne borbe, nacionalnog preporoda i upravo se u tom periodu javlja zamisao o formiranju jednog rodoljubivog i političkog pokreta duboko inspirisanog pravoslavnim vrednostima koji bi se borio za državotvorno obnavljanje srpske države na jakim Svetosavskim temeljima. Nedugo posle započinje izdavačka delatnost i krajem devedesetih Nebojši Krstiću se priključuju studenti filozofskog i bogoslovskog fakulteta stvarajući jezgro budućeg pokreta. Krstić započinje svoje pojavljivanje u medijima a ujedno i njegova organizacija počinje da se naglo omasovljava. Tada su otpočeti prvi medijski napadi na pokret zbog „proglasa srpskim neprijateljima” koji je tada objavljen.        
                                              Nebojša Krstić osnivač "Obraza"                 

                                          Logo i zastava organizacije "Obraz "

Nedugo zatim 2001. godine učestvovali su u razbijanju prve gej parade u Beogradu. Uporedo Obraz organizuje mnogobrojne tribine po raznim gradovima u Srbiji koje su bile vrlo posećene i stekao se utisak da će pokret sa sve većim brojem pristalica uskoro prerasti u zavidnu političku opciju sa jakim državotvornim programom izrazito nacionalnog usmerenja. Međutim kao hladan tuš srpsku javnost je pogodila vest da je Nebojša Krstić poginuo u saobraćajnoj nesreći, koja do dan danas nije razjašnjena, a verovatno i neće što naravno svemu daje jednu zavidnu dozu sumnje u zaveru. Tada je pokret iz temelja uzdrman i sve više počinje da liči na bledu senku onoga što je mogao biti. Sve do aktuelnih događaja i do hapšenja Krstićevog naslednika Mladena Obradovića Obrazu nije pridavana skoro nikakva važnost u medijima niti je neko respektovao njihovu snagu po pitanju uticaja u društvenim tokovima.

Kao i svaki drugi pokret sličnih idejnih načela i Obraz je veoma prožet simbolikom pogotovo po pitanju obeležja. Njihovo znamenje predstavlja jedan od naj značajnijih hrišćanskih simbola – krst cara Konstantina iz IV veka. Krst čine ukrštena grčka slova X (hi) i R (ro) tj. početna slova reči Hristos a sa leve i desne strane su grčka slova alfa i omega po jevanđeoskim rečima koje je Hristos izrekao: „Ja sam alfa i omega, početak i kraj“. Što se zastave tiče čine je plava i crvena boja to su ujedno najstarije poznate boje srpske zastave o kojima svedoče i spisi iz dubrovačkog arhiva.

Svojim programom propagiraju Bogoljublje i rodoljublje, domaćinski poredak a ujedno i podsećaju na važnost junačkih tekovina herojstva i čojstva srpske vojske. Najkontraverzniji deo njihovog verbalnog delovanja jeste tzv. „Proglas srpskim neprijateljima“ gde se obraćaju Cionistima, ustašama, muslimanskim ekstremistima, šiptarskim teroristima, sektama i narkomanima, označavajući ih kao glavne protivnike srpstva i srpskih interesa od „Krupe do Vardara i od Dunava do Jadrana“. Ali šta je u tome fašističko?

I pored jake retorike agresivnih verbalnih nastupa (što je uglavnom svojstveno adrenalinu mladosti) ni na jedan način nisu pozivali na nasilje izigravajući neke anarhiste, revolucionare, protivnike poretka i sistema. Nisu izvršili ni jedan akt nasilja u kome su dovedeni u pitanje ili ugroženi tuđi životi. Jedino sa čime ne mogu da se pomire jeste kontinuirano rušenje i omalovažavanje Srpstva i Srbije. Naprotiv učestvovali su organizovano u odbrani Srba i srpskog naselja Brđani na Kosovu. Šta je u svemu tome fašističko, i da li je to razlog za zabranu ? U ovakvoj Srbiji sa ovakvom vlasti očigledno da jeste!

„Srpski sabor Dveri“ je još jedna od organizacija koje se konstanto od strane „naših“ medija blati. Naime i ova se organizacija slično Obrazu izrodila iz prethodne izdavačke delatnosti. Na Filološkom fakultetu u Beogradu pri katedri srbistike 1999. godine osnovane su „Dveri srpske“ kao javno glasilo svih pravoslavnih, verujućih i nacionalno opredeljenih studenata. Dveri srpske kao kulturni časopis visoke reputacije svoju tematiku zasnivaju na propagiranju i veličanju srpskih nacionalnih i verskih ideja. To je jedan akademski časopis koji nudi racionalan pogled na aktuelne teme tako i na nerazjašnjena pitanja srpske bliže i dalje prošlosti. Treba naglasiti izbor tema koje su u raznim brojevima ovog časopisa obrađene a to su: „Rat i biblija“ (povodom rata 1999. godine), srpska jezička politika, vanzavetna „Istorija Srba od Dositeja do DOS-a“, gde se prvi put na Univerzitetu u Beogradu pojavljuju kritički dosijei posvećeni preispitivanju kulturne politike Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića, Svetozara Markovića, Jovana Skerlića i Dobrice Ćosića. Tu su još i naslovi „Sabor srpske omladine“, „200 godina Prvog srpskog ustanka“, „Status Kosova i Metohije“… Pored ovih izuzetno kvalitetno obrađenih tema Dveri su objavile bogate i iscrpne zbornike o Svetom Savi, Dostojevskom, Justinu Popoviću, Milošu Crnjanskom, đeneralu Draži Mihailoviću, dr. Marku S. Markoviću, Svetom Nikolaju Srpskom. Impozantan stvaralački rad vredan svake pohvale. Njihovu delatnost krasi jedan veliki nacionalni polet i zamah koji treba da je na ponos celom Srpstvu pogotovo u današnja vremena kada je sve veća retkost da neko na takav način obrađuje sličnu tematiku na jedom zaista intelektualno zavidnom nivou.

Stoga logično je bilo očekivati da će svojim Stoga logično je bilo očekivati da će svojim radom na sebe navući gnev dežurnih mrzitelja Srpstva, jer Bože moj, kako se to neko u Srbiji u ovim vremenima uopšte usudio da glorifikuje vrednosti i stvaralaštvo najvećih sinova srpskog roda. Umesto pohvala i sve veće pomoći Dveri su dobile etiketu klero-fašističke organizacije. Da nije tužno bilo bi smešno. U broju 39. časopisa Dveri izneto je svedočanstvo o jednom od najvećih književnika, mislioca i nobelovca 20. veka Aleksandru Solženjicinu sa odabranim tekstovima iz pera srpskih i ruskih intelektualaca kao sto su: Sergej Averinčev, Igor Šafarevič, Tatjana Lopuhina, Aleksandar Šmeman, Andrej Kurajev, Vladika Atanasije, Nikola Milošević, Milovan Danojlić, Dragoš Kalajić, Matija Bećković. Pored ovog broja vredi pomenuti i druga štampana izdanja sa temama od najveće važnosti za Srpstvo danas – „Srebrenica“, „Na Nikolajevom putu“ (zaveštanja Svetog Nikolaja Žičkog), „Nato genocid nad srpskim narodom“ itd.

Pored ovih izdavačkih delatnosti Dveri su organizovale mnogobrojne tribine i promocije svoga časopisa gde im je pristupao veliki broj mladih ljudi. Na taj način izrodio se pokret „Srpski sabor Dveri“ kao udruženje mladih ljudi odanih Svetosavskoj kulturi i Svetosavskim vrednostima. Delatnost srpskog sabora Dveri je zaista fascinantna, organizovali su preko 100 tribina na Filološkom i Mašinskom fakultetu o šarolikim temama od književnosti, preko umetnosti, politike pa sve do istorije i crkve. Takođe svoj rad su predstavili na preko 200 tribina po unutrašnjosti Srbije, po Republici Srpskoj i rasejanju. Jedna zaista aktivna, pre svega u pisanom i intelektualnom radu, organizacija bez ikakve pomisli na bilo kakav vid nasilja. Ali današnjim srbomrzcima u obliku nevladinih organizacija, kojima se često pridružuje i aktuelna vlast, i oni predstavljaju kamen spoticanja.

„Organizacija 1389“ iz koje se potom odvojio „SNP 1389“ nastala je posle 05. oktobra, u vreme sukoba između DSS i DS. Ove organizacije su predstavljale zapravo ideološku potporu DSS. Njihova glavna, možda verovatno jedina aktivnost jeste „Vidovdanski marš“, koji je zaživeo tek od 2007. godine. Možda ova aktivnost najbolje pokazuje, psihološki profil članova ove organizacije. Oni četrnaest dana idu od manastira do manastira, pešice do Gazimestana, kako bi tamo bili na proslavi Vidovdana. Kako izgledaju članovi ove organizacije? Većinom su to mladići do svoje tridesete godine, koji se još uvek nisu ozbiljnije odali nekom poroku i koji nisu imali dugoročnije stabilnije veze. Oni su dakle neka vrsta gradskih monaha, koji imaju svoje ideje, koje unapređuju do savršenosti. Jedini način njihovog oglašavanja je internet, na njihovom sajtu može se naći mnogo zanimljivih i poučnih tekstova, na koje niko iz SPC (Srpske Pravoslavne Crkve) ne bi mogao da stavi nijednu zamerku.

Predsednik upravnog odbora „Pokreta 1389“ je Radojko Ljubičić. Rade je iz Šumadije, a nekoliko njegovih rođaka, bili su veoma uticajni udbaši-komunisti. Rade je možda najbolji primer, jednog povratnika koji iz komunističkog antisrpskog okruženja, postaje jedan iskreni borac za srpstvo i Pravoslavlje. Radetovi stavovi se mogu osporavati, ali je on u svojim stavovima i veri iskren i nemaju nikakve veze sa nasilništvom, a još manje sa fašizmom. Na PMF-u, on radi kao domar, i krajnje je skroman. Radetu se može zameriti na njegovoj liderskoj želji, i paranoji, koja ponekad može da bude preterana, pa će mu se nekad činiti da su njegovi najbliži saradnici, upravo poslati od nekih „drugih“ kako bi mu smetali. Tada može da bude veoma oštar, ali sve to ostaje samo na rečima. Njegovi prijatelji, ne mogu ni da se sete da se on bilo kada potukao. U svojim govorima on insistira na tome da je srpski narod ugrožen, i da je žrtva svetskih silnika, ali da on ni ne može niti treba da protiv svojih nasilnika primenjuje nasilje. Treba da pruži otpor. Najtačniji opis organizaciju 1389. bi bio da se oni zalažu za nenasilan ali konstantan otpor.

Kada je ova organizacija počela da dobija popularnost u nacionalnim krugovima, sa njima su počeli da stupaju u vezu mnogi ljudi, iz Srbije ali i iz inostranstva. U Srbiji ih je podržavala SRS, još dok je v.d. predsednika bio Tomislav Nikolić. Pretpostavlja se da su im oni u svojoj štampariji štampali plakate, ali se njihova saradnja završavala na tome. Organizacije iz inostranstva, sa kojima su uglavnom stupili preko interneta, takođe su slične njima, bez bilo kakvog uticaja u društvu. Posle hapšenja Radovana Karadžića, Rade je svakodnevno više od godinu dana na trgu republike okupljao ljude održavajući protest protivu hapšenja Karadžića. Broj tih ljudi nikada nije bio takav da bi bilo koga ugrozio, a kretao se od trideset do hiljadu u prvim danima posle hapšenja.

Organizacija 1389 se krajem 2008. godine podelila, kada je portparol te organizacije Miša Vacić osnovao svoju „SNP 1389“. Zašto se jedna mala organizacija podelila? Zbog događaja na političkoj sceni, podela u SRS-u, a koje se mogu direktno povezati sa cepanjem Organizacije 1389. Nova SNP 1389 je svoju podršku dobijala od SNS, a njihov program je zapravo kopija programa SNS. Ukratko 1389 i SNP 1389 su bile partijske omladine frizirane SRS, a onda SNS. Njihovo članstvo su mladi ljudi, idealisti, spremni da se žrtvuju za ideju, ali koji uopšte nisu nasilni. Da li je to razlog za zabranu? U ovakvoj Srbiji sa ovakvom vlašću očigledno da jeste.

Organizacija „Nacionalni stroj“, pre nekoliko meseci je dobila svoju partiju NSP(Nova srpska politika). Članstvo ove organizacije odnosno partije, čine većinom muškarci u svojim tridesetim godinama, koji su pod velikim uticajem zapadne kulture. Njihovi programi su slični programima organizacija desničarskog tipa, koje postoje na Zapadu, ali koje niko ne zabranjuje. Njihovo članstvo nije poznato javnosti osim Gorana Davidovića. Po njemu se može i pretpostaviti psihološki profil ostatka članstva. Goran je čovek koji želi da bude u centru pažnje. Njegovi pokreti, odnosno maska, koju nosi, a koja je nacionalsocijalistička, ne mora da znači da je i nasilnička. On je više teoretičar nacionalsocijalizma, nego što je neki ćelavi momak, koji razbija prozore, ili ubija svoje neistomišljenike.

Ono što je karakteristično za NSP i 1389. je da su ovo organizacije, koje nemaju kontrolu nad svojim članstvom, tako da se postvalja logično pitanje, da li će zaista hapšenje i zabranjivanje ovih organizacija, na bilo koji način zaustaviti dalje delovanje ovih pokreta. Društvo Srbije se deklariše kao demokratsko, to znači da bi svako u tom društvu pa i oni koji su protiv vladajućeg režima, trebaju i moraju da imaju pravo na izražavanje svog protesta, neslaganja i nezadovoljstva. Nenasilno protivljenje vladajućem režimu je dobrodošlo, jer se na taj način jača demokratija, a sprečava tiranija. U programima i drugim deklaracijama Nacionalnog stroja i NSP, se mogu uočiti oštre reči, ali nema poziva na nasilje u bilo kom obliku. Zato je potrebno voditi računa, biti oprezan, praviti razliku između nasilnika pojedinaca i celih organizacija.

Navijači crvene zvezde, partizana, rada… bili su udarna pesnica u nasilnom obaranju vlasti Miloševića 05. oktobra 2000. Tada je njihova agresivnost i spremnost da se tuku sa policijom bila na ceni i vrlo poštovana. Mnoge navijačke vođe su u DOS-u bile uvažavane a neki od njih su kroz DOS pravili i svoje male političke ili u biznisu privilegovane karijere. Ali posle devet godina na tribine naših poznatih klubova došli su neki novi klinci, koji uopšte nisu „oduševljeni“, stalnim ponižavanjem Srbije, i postojećom vlašću koja takav koncept sprovodi. Sad su nekadašnji „kućni ljubimci“ DOS-a postali vrlo opasni po vladajuću strukturu koja je na staklenim nogama, i treba ih nekako disciplinovati. Tako je i fudbalska utakmica naše reprezentacije sa inače prijateljskom Rumunijom proglašena utakmicom visokog rizika. Nije rizik sama utakmica, ni da će naši navijači napasti rumunske, već je rizik kad tih pedesetak hiljada nezadovoljnih, svako iz svog razloga, izađe na ulicu posle utakmice. Hoće li otići svojim kućama ili će možda zastati, da postojeću vlast sa ulice zapitaju zašto smo tu gde jesmo. To je za njih ozbiljan rizik i vlasti ne znaju kako taj rizik otkloniti.

Neosporno je da među navijačima postoje i pojedinci koji su spremni na nasilje, ali njihov broje je ipak vrlo mali. Uopšte nije sporno da se protiv takvih pojedinaca trebaju pokrenuti sve zakonske mere, ali time vlast nije i neće rešiti svoj problem rizika. Zato kontrolisani mediji javnosti žele navijače pojedinih klubova predstaviti kao neke fašističke organizacije koje će svemoćni a u suštini jadni Republički javni tužilac Srbije Slobodan Radovanović ukinuti. Niti će ih on ukinuti niti je to moguće, osim ako ne budemo jedina zemlja gde će utakmice igrati pred praznim tribinama. Možda čak i to ne bi bilo zadovoljavajuće rešenje za postojeću vlast. Ti navijači će ostati u gradu i šta im sve može pasti na pamet ne bih elaborirao…

Klima koja je u društvu stvorena, neuspešnim vođenjem države u sferi opštedruštvenih odnosa, privrede, gubitka teritorije i stalnog ponižavanja Srbije uz obavezno pljuvanje po njoj i Srpstvu, toliko su zategli uže tolerancije da ono može svakog trenutka pući, i sa scene zbrisati ovu kvazi demokratsku i lopovsku vlast. Prema tome u Srbiji nema fašizma ni fašističkih organizacija već ima neuspešne vlasti, koja tu temu nameće da bi svoje građane još jednom obmanula, i skrenula joj pažnju sa realnih problema, na nešto što ne postoji. Ta prevara u ovako zaoštrenoj situaciji neće proći. I samo nametanje gej parade („parade ponosa“) od strane vlasti predstavljalo je samo test koji je trebalo da pokaže koliki je stepen odlučnosti tog ugnjetenog srpskog naroda da reaguje na još jedno provokativno poniženje. Rezultati su vrlo jasni i ubedljivi. Prema tome hapšenjem tridesetak navodnih huligana ili „fašista“, pa i ukidanjem nekih patriotskih organizacija u Srbiji se situacija bitno neće popraviti. Problem je u državnom i vladajućem vrhu i potpuno pogrešno vođenoj politici, a ne u nekoliko stvarnih uličnih huligana za koje policija odavno zna ko su.

Zvonimir Trajković
politički analitičar
www.trajkovic.rs


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP