Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121668
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6888102
Ko je na sajtu?
Imamo 50 gosta na mreži

MASONI, ORLOVI, SRPSKI PUČEVI I REVOLUCIJE


20.03.2011. / Akademediasrbija

Slobodan Maričić

Čitam nedavno u novinama kako neki francuski glavni mason održa predavanje studentima na jednom od privatnih fakulteta u Beogradu na poziv „ braće iz Srbije“ . Dogadjaj je dosta ranije bio najavljivan u medijima a posle istog i često komentarisan.

 Šta je bilo zanimljivo za čitaoce i komentatore ? Pa činjenica da se odjednom u javnosti otvoreno govori da taj i taj , majstor tog i tog stepena odredjene lože dolazi u Srbiju , takoreći službeno. I onda naravno komentari – otkrića domaće „braće“ o ovome ko je, šta je, šta će to značiti za masoneriju u Srbiji itd.

Bilo je baš zanimljivo čitati komentare onih koji su o tome „otvoreno“ , promotivno i afirmativno pisali o masonima, da u Srbiji ne postoji jedno nego čak pet , šest loža – bratstava i sve nekako osnovani devedestih pa naovamo. Ta osnivanja kako sam video behu uvek pod pokroviteljstvom neke velike engleske, škotske, francuske ili nemačke ili šta ti ja znam, nekih drugih starih, kao dobro vino „plemenitih“ loža iz Evrope nam.

I sad neki manje upućeni bi pomislili, ili su čitajući te vesti zaključili da nas eto, pored EU , NATO-a i masoni okupiraše i što prevedeno na srpski znači samo su nam još oni trebali i sada zaista imamo tudje na svojem, mislimo tudjom glavom, odlučuju nam drugi a mi radimo i skakućemo kako drugi diriguju, bez obzira iz koje su grupacije.

Nisam veliki poznavalac Masonerije, ali sam strašno radoznali istraživač teorija zavere, kako na domaćem – srpskom planu tako i šire, pa i najšire, uostalom to se iz mnogo priloga na ovom portalu može videti. Eto to mi dade neku legitimaciju da o temi prozborim par reči onima koji o tome manje znaju, mada je naravno to u Srbiji teško, mislim, naći nekoga ko za sebe misli i priznaje da manje zna od drugoga o bilo čemu.

Elem da se vratim masonima, o kojima zahvaljujući dužem boravku „napolju“ nešto saznah ili naučih. Ne bih da se hvalim da zamalo, ne postah i ja brat, ali mi se zahvaljujući svemu nekako na tu temu još pre dvadesetak godina „otvoriše oči“ .

O tome sam pisao u raspravi (studiji) o dinastiji Karadjordjević i masonima medju članovima te porodice. U evo uskoro će 27. mart kojim povodom će se na ovom sajtu naći zanimljivi dogadjaji iz Puča 27.marta 1941. , dakle pre 70 godina, koji su tada, ponovo promenili srpsku istoriju i od Srbije napravili po drugi put (posle svetskih ratova) vojno - političkog pobednika, ali ekonomskog, socijalnog, društvenog, kulturnog i kako god hoćete – istorijskog gubitnika. Takoreći večitog.

I tu eto dolazimo do srpskog „Gordijevog čvora“ iz koga viri bezbroj pitanja od kojih spomenimo samo par : jesu li nam tada i u ratu Englezi bili saveznici ili smo bili njihove žrtve, da li je Puč 27. marta bio spontani narodni bunt i početak revolucije ili delo engleskih – masona u jugoslovenskoj vladi, vojsci i na dvoru? I zatim da li je potpisivanje Trojnog pakta bilo u interesu Srbije – Jugoslavije ili ne, i recimo, jesu li takozvane antimasonske izložbe u Beogradu i Srbiji tokom okupacije pod pokroviteljstvom vlade Stojadinoća trebale da Srbima otvore oči, ili su bili nacistička histerična propaganda ?

Srpska intelektualna ili naučna javnost je i dans podeljena oko toga, ali se zaključak lagano preteže na stranu mnogo istina u obrazloženjima istorijske podvale Srbima od masonske braće i Engleza. Samo usput spomenimo činjenice da gotovo da u rukovodstvu i organizatorima puča nije bilo nekog oficira koji nije bio mason, počev od generala Simovića, njegove desne ruke Bore Mirkovića pa nadalje. I napravo malu digresiju opet sa jednim pučem, onim koji je svrgnuo dinastiju Obrenovića sa trona. Pitam se da li je široj javnosti poznato da su i tu zaverinici bili masoni počev od Apisa, Ciganovića i redom do članova nove vlade koja je izabrana. I ako dalje vučemo konac po konac it tog srspkog Gordijevog čvora spomenuh li da nema Karadjordjevića koji nije bio ili jeste mason.

Kada sam u gore spomenutoj raspravi pisao da je Kara- Djordja primio u masonsko bratstvo turčin Kara – Mustafa morao sam često da obrazlažem i dokumentujem te tvrdnje opet uz dodatke da je čitav niz srpskih vodja iz Prvog srpskog ustanka pripadao masonima. A to je istina, koja ide dalje sa svakom krunisanom glavom Srbije.

I mala digresija radi razbijanja mitova. Nije srpska poslovica: „ Brat je mio, vere koje bio“ ..... , čak i sa onim „ patriotskim“ dodatkom .... samo da je Srbin ! Ne, to je poslovica iz vremena kada je jedan Kara - Turčin primio jednog Kara – Srbina medju masone i glasila je, odnosno do danas je ista : „ Brat je mio, vere koje bio, samo da je - mason“.

I sad konačno zašto priča o masonima ? Pa jednostavno zato što Masonerija nije nikakva nova pošast u Srbiji, niti je neka nova dobrobit . Jednostavno, Srbija se malo otvorila i jedna, do pre deceniju dve tabu tema je došla tamo gde i treba - u svakodnevne novinske – medijske naslove bez mnogo nepotrebne mistifikacije.

Nije ovo nikakva ocena ili procena koristi ili štetnosti rada, pripadanja ili delovanja ove i sličnih organizacija. Namera je potpisnika da kaže i obrazloži tvrdnju, da fenomen Masonerije u istoriji Srbije datira mnogo, mnogo davno, vrlo verovatno još od doba Nemanjića. I naravno, da su masoni imali itekako velikog uticaja na istorijski razvoj Srbije. Nekada pozitivan, nekada poguban.

Je li još uvek tajna da je kralj Aleksandar I. bio mason, kao i njegov otac Petar? I da je odlukom tamo nekog masonskog veća likvidiran preko Asasionskog bratstva, zbog svojih namera da stvori Malu Atantu koja bi menjala granice Evrope, uz nos velikim silama, zbog čega je kažu, bio lepo upozoren ? Upućenima nije. Samo za usputno dokumentovanje, pozvao bih se ovde na lični razgovor sa Kraljevićem Tomislavom Karadjordjevićem, koji se prema kazivanju autoru plašio masona, znajući ko je odgovoran za očevu smrt, a i ko je bio izvršilac.

Kada bi se sada iz afirmativnih razloga nabrajale sve srpske istorijske ličnosti, koje su bile masoni visokog ranga, čak do 33 stepena, spisak bi bio veoma dugačak, uključivši i Teslu.

I onda opet dodjosmo do onog čvora, iz koga se vuče nit da u stvari pomenuto bratsvo malo haje za interese Srbije, već mnogo više za svoje sopstvene, esnafske. U stvari ne samo za srpske interese, nego ni za interese svojih zemalja, zvanično. Ali lična i kolektivna moć i uticaj , interesi i naravno pare, utiču prirodno da se tu nekako usklade njihovi esnafski interesi sa interesima njihovih država, iako ona poslovica iz zbira srpskih zabluda drugačije glasi.

Primer ? Pa eto NATO intervencija, kada se nekoliko tada postojećih domaćih masonskih organizacija zalagalo u inostranstvu protiv planova za bombardovanje Srbije. Takodje nisu pomogle ni intervencije nekih poznatih svetskih ličnosti, nesumnjivih visoko rangiranih članova svetskih loža. I bi šta bi.

I da autora ne bi ubrojali medju one novinare koji se bave takozvanim istraživačkim novinarstvom, a posebno im je zanimljivo da traže po Beogradu i drugim mestima Srbije gradjevine na kojima su simboli „Slobodnih zidara“ i čeprkaju po knjigama izdatim na ovu temu u poslednjih dvadesetak godina, otkrivajući „rupu na saksiji“ nešto „jače“ za kraj. Kako rekoh činjenice su neumoljive, a srpske zablude bezbrojne.

I gledah pre neki dan na TV-u jednog slavnog arhitektu, heraldičara, meštra i savetnika dvorskog, kako pokušava da objasni neke besmislice oko prethodne potrebe izmene srpskog grba, govoreći, te da su kruna, orlovi i četiri ocila bili neizbežna obeležja od Karadjordja na svakom dokumentu i tako to... Simboli srpstva i kod Karadjordjevića i Obrenovića i Nemanjića i starih Slovena i mladih Slovena ......... i onda se znalo da je to iza svega srpska država , srpstvo, vlast, vodja, .....

Ugasih televizor kod objašnjenja tradicionalnog izgleda orlovskih glava na grbu koji su, kako reče uz malo doderivanja u foto šopu sada pravi izraz , bla, bla, bla... a svima osim njemu, ovi novi orlovi izgledaju, kao papagaji sa spljoštenim kljunovima.

Setih onda da tu, pre nedelju dve, beše dan srpske državnosti i donošenja prvog srpskog ustava i uzeh reprint Sretenjskog ustava da pogledam, kako su ti orlovi izgledali na dan, kada nam je stvorena država Srbija. Kada ono nigde orlova, nigde krune, nigde ocila. Nasred srede naslovne strane tog ustava stoji „Svevideće masonsko oko“ sa zracima , vaga, metar, maslinova grančica (otkud u Srbiji  ? ) sa nekim  ne srpskim šarama ostalim atributima bratstva koje ga je pisalo. 

Pa sad nešto mislim, šta je u ovoj zemlji istina o svemu i bilo čemu? Mislim da još stoji na sajtu članak o tumačenju slike „Kosovka devojka“, sve do sitnog veza na košulji Orlovića Pavla zašto, kako. Pa se pitam, alo braćo Srbi i sestre Srpkinje. Pa ko ima prava da priča neku istinu, stariju od živih svedoka, naročito istoriju sa Balkana i Srbije.

Papir trpi sve, pa istrpe i ovo što napisah. Ipak u prilogu naslovna stranica Sretenjskog ustava, sve sa večnim „srpskim“ simbolima.

Na kraju biblijsko : „ Ko hoće gleda, videće, Ko hoće da sluša, čuće „


        

                                                                      bez foto šopa
        
                                                               malo detaljnije
        
                                                 u sred srede, nema laži nema prevare !  

 

Molim ?  Opet teorija zavere ? Naravno.
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP