Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121672
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6889954
Ko je na sajtu?
Imamo 56 gosta na mreži

VOLITE LI PLASTIKU NA HLEBU ?


14.03.2010. / Akademediasrbija

Posrbio : Slobodan Maričić

Margarin je izvorno stvoren pre stotinak godina u SAD radi dodatka za gojenja ćurki na velikim farmama. Kada je počeo da se daje kao dodatak uobičajenoj hrani, izazvao je pravi pomor na ćurki i živine, pa su ljudi koji su prvi investirali novac, nastavili dalja istraživanja kako bi povratili uloženi novac. 

 Margarin je prvobitno bio potpuno bele boje, ni najmanje nalik na neki poznati namaz , pa su mu izmedju ostalog naknadno dodali žutu boju i nekoliko drugih sastojaka za poboljšanje ukusa , te se počeo prodavati ljudima kao jeftina zamena za puter.

Koje su razlike između margarina i putera ?
I margarin i puter imaju približno istu kalorijsku vrednost. Medjutim konzumiranje margarina može povećati rizik srčanih bolesti, posebno kod žena čak za 53% u odnosu na konzumiranje putera , kako to navodi najnovije istraživanje Instituta Harvard Medicala iz SAD.

Puter je nešto bogatiji zasićenim masnoćama (8 mg.) u odnosu na margarin (5 mg.) na 100 grama supstance. Upotreba putera povećava apsorpciju mnogih drugih hranjivih sastojaka iz drugih namirnica koje se koriste u ishrani sa puterom. Puter kao potpuno prirodna materija  ima mnoge hranljive prednosti, dok ih margarin ima svega nekoliko,  i to zahvaljujući veštačkim dodacima koji su naknadno dodati.

Puter je takodje mnogo ukusniji od margarina i može pojačati i poboljšati ukus druge hrane sa kojom se koristi. On je deo ljudske prehrane vekovima , dok je margarin ušao u upotrebu tek prošlog veka u vreme krize, kada je hrana postajala sve skuplja, a posebno za vreme Drugog svetskog rata . Kod margarina je ekstremno visok sadržaj masnih kiselina, a njegovo redovno konzumiranje utrostručuje rizik od smrti od oboljenja srčanih krvnih sudova.

Margarin povećava ukupan holesterol i LDL (takozvani loši holesterol), a smanjuje HDL (dobar holesterol). Pored ostalo smanjuje kvalitet majčinog mleka za vreme dojenja, smanjuje opšti imunitet organizma i što je naročito važno za obolele od dijabetisa, smanjuje prirodnu proizvodnju insulina u organizmu. Konačno, margarin petostruko povećava rizik od raka probavnih organa.

Posebno je zanimljivo, ne samo za stručnjake već i za obične laike, da je u molekularnoj strukturi margarin samo za jedan molekul različit od sastava takozvane meke plastike, a pored toga  ima čak 27 sastojaka kao i uljane boje za industriju i domaćinstvo !

Već i ove činjenice dovoljne su za izbegavanje margarina do kraja života, kao i svega ostalog što je hidrogenizirano (što znači da je veštači dodat vodonik), mijenjajući time molekularnu strukturu dotične stvari. Takve veštačke proizvode za ishranu prepoznaćete lako, po dužem trajanju u odnosu na slične  - prirodne ili ne mutirane proizvode.

Da bi videli zaista razliku izmedju prirodnog proizvoda – putera i veštačkog  - margarina napravite sami sledeći eksperiment : Kupite manje kutije margarina i  putera i ostavite je otvorenu u špajzu, garaži ili na nekom neosunčanom mestu . Nakon tri do četiri dana videćete  nekoliko zanimljivih pojedinosti: ni jedna muva , pa čak ni one dosadne sitne mušice, neće ni prići margarinu. Margarin se neće pokvariti ni promeniti miris, i to samo zato jer nema prirodnih (hranjivih) sastojaka. I za razliku od putera na margarinu se neće uhvatiti ni gljivice niti plesni, čak ni sićušni mirkoorganizmi neće na margarinu naći podlogu na kojoj bi se udomili. A zašto? Zato jer je margarin gotovo plastika. Da li bi ste rastopili neku plastičnu kesu  i namazali je na hleb za doručak sebi i svojoj deci, naravno ne ?

Zato prestanite koristiti margarin i vratite se prirodnom sastojku – puteru. Test o štetnosti margarina sprovela je pre nekoliko godina čuvena  potrošačka revija u Nemačkoj „Test magazin“ posle koje je potrošnja margarina u Nemačkoj drastično opala. Uostalom i cena ovih proizvoda je pokazatelj, pa margarin u pakovanju od pola kilograma košta 0.95 Euro- centi, dok je cena putera u istoj težini od 2.00 do 4,00 Evra , zavisno od proizvodjača ! Nemojte da vas zavaraju cene kod nas u Srbiji, jer nsše tržište nema takvu zaštitu potrošača i ne postoje realne cene proizvoda, pa cu često prirodni i zdravi proizvodi jeftiniji od onih veštačkih.

Inače o štetnosti margarina, već više puta su u stranoj, pa i u našoj javnosti vodjene polemike, ali tek nedavno su se društva za zaštitu potrošača uspela izboriti za objavljivanje stručnog mišljenja o štetnosti ovog proizvoda za ljudsku ishranu.

Vaša je moralna obaveza da zaštitite svoje zdravlje i zdravlje nacije pa ovo vaše saznanje podelite sa vašim rodjacima i prijateljima, te im zato pošaljite ovaj prilog.


   


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP