Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 118036
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6834084
Ko je na sajtu?
Imamo 91 gosta na mreži

ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН


СРНА - Данас је уторак, 11. јануар, 11. дан 2011. До краја године има 354 дана.

1735. - Умро црногорски владика Данило Први Петровић, оснивач српске династије Петровић у Црној Гори, током чије владавине је на Бадњи дан 1702. изведено истребљење потурица, које је Петар Други Петровић Његош опјевао у "Горском вијенцу". Кад га је у Печују 1696. завладичио избјегли српски патријарх Арсеније Трећи Чарнојевић, преузео је сву духовну и свјетовну власт у Црној Гори и право да бира насљедника из своје породице. Према том правилу, владари из династије Петровић одређивали су за насљеднике неког од синоваца, јер као владике нису могли да се жене. Ослободилачки покрет у Црној Гори је под Данилом Првим ушао у фазу борбе за ослобођење од турске власти и за независност Црне Горе, при чему је била пресудна побједа над Турцима у бици на Царевом Лазу 1712. Успоставио је везе с Русијом посјетом цару Петру Великом 1715. и знатно је подигао углед Црне Горе, а послије смрти га је наслиједио синовац Сава Петровић.

1811. - Скупштина свих народних старјешина у Србији у вријеме Првог српског устанка основала прва министарства /попечитељства/. Министар просвјете је постао најученији Србин тог времена - ректор Велике школе у Београду Доситеј Обрадовић.

1848. - Умро српски писац Сима Милутиновић - Сарајлија, претеча српских романтичара и аутор дјела национално-романтичарске егзалтације, који је надимак добио према мјесту рођења. Школовао се у Београду, Земуну, Сегедину, Сремским Карловцима. Борио се у устанцима Србије за независност, а на Цетињу је од 1827. био секретар владике Петра Првог Петровића Његоша и васпитач и пјеснички учитељ његовог синовца Рада, касније Петра Другог Петровића Његоша. На позив кнеза Милоша Обреновића вратио се 1831. у Србију, гдје је био дипломатски агент за везе с Црном Гором, секретар Министарства просвјете, историограф кнеза Милоша. Дјела: спјевови "Србијанка", "Тројебратство", "Тројесестарство", трагедија "Обилић", историјски списи "Историја Србије", "Историја Црне Горе", збирка народних пјесама "Пјеванија црногорска и херцеговачка".

1942. - Југословенска избјегличка влада у Лондону у Другом свјетском рату за министра војске, морнарице и ваздухопловства поставила Драгољуба-Дражу Михаиловића, пуковника југословенске војске и вођу четника у окупираној земљи.
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP