Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 106905
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6686261
Ko je na sajtu?
Imamo 41 gosta i 1 člana na mreži

ASTROLOGIJA U SRBIJI


16.12.2009. / Akademediasrbija

Astrologija odavno je poznata u srpskom narodu. Nekada se ona zvala „zvezdočitanije“ i gledajući zvezde budućnost su proricali uglavnom cigani, ljudi i žene – gatare, ali i putujući sveštenici.

Svedočanstva govore da su uoči rodjenja Karadjordja 1752 godine iznad sela i kuće njegovog oca Petra Karadjordjevića u Viševcu padale „zvezde padalice“ – ( meteorska kiša) .

To su zvezdočitači protumačili kao „ Božiji znak“ - da će se u selu roditi dete koje će doživeti veliku slavu. Pošto su svi znali da je Petrova žena u drugom stanju pred porodjaj, lokalni aga pošalje vojnike da nadju i ubiju novorodjenče ako bude muško. Medjutim Petar na vreme pobeže sa sinom kome dade ime Djordje.

Zvezdočitanije se u Srbiji upražnjavalo sve do vremena izmedju dva velika rata, a mnoge novine su donosile prognoze „ zvezdočitača“. Profesor dr Petar Ivanišević, docnije ban Zetske banovine Kraljevine Jugoslavije, imao je na Svetoj gori susret sa jednim od kaludjera iz Hilandara, na Petrov-dan 1912 godine. Ovaj mu je rekao, da je u zvezdama „video“ da se sprema rat sa Turcima i da će Srbi pobediti Turke. Potom mu je rekao i da će sa Švabama biti dva rata i da će Srbi dobiti oba.

Obzirom da su savetima i mišljenjima „Svetogoraca“ na srpskom dvoru uvek pridavali veliku pažnju i skoro svaki kralj posetio Hilandar o tome je obavešten sam Kralj Petar I. Ubistvo Kralja Aleksandra Obrenovića i Kraljice Drage Mašin bilo je takodje „vidjeno“ u zvezdama 1903. godine više puta u Srbiji, a o tome je obaveštena Kraljica Draga koja je uzaludno upozoravala Kralja na opasnost u kojoj se nalaze. Ubistvo poslednjih iz dinastije Obrenovića na tronu Srbije je zapisano i u Kremanskom proročanstvu, kao i ubistvo Kneza Mihajla u Topčideru.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP