Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121668
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6888156
Ko je na sajtu?
Imamo 31 gosta na mreži

DANAS JE (BIO) “SVETI 29.- TI “


29.11.2010. / Akademediasrbija

Kako je počeloi kako je bilo :

Piše : Slobodan Maričić

Na današnji dan do pre desetak godina slavio se u SR Jugoslaviji 29.Novembar - dan kada je u Jajcu 1943. godine za vreme rata na Drugom zasedanju AVNOJ-a ustanovljen Nacionalni komitet oslobodjenja Jugoslavije, kao najviše telo narodne volje buduće zemlje.

Odlučeno je da se "Nova Jugoslavija" izgradi na demekoratskom i federativnom principu kao zajednica starih i novostvorenih naroda, a kraljevskoj vladi je zabrenjen povratak u zemlju.

Dve godine docnije po oslobodjenju 1945.godine u novoj Jugoslaviji je ukinuta monarhija i kraljevska prava Petra II. koji je godinu dana ranije abdicirao u korist vlade Tito – Šubašić, a Ustavotvorna skuština usvojila je Deklaraciju o proglašenju republike .

Od tada je počeo da se slavi ovaj dan, prvo muzikom i pesmom na ulicama, a docnije u preduzećima i fabrikama,  u svim javnim ustanovama pa bogme i u bolnicama i porodilištima.

Konačno kasnih pedesetih kada je nadošlo pića i ića, ovaj dan počeo je da se slavi i po kućama. Ne bi bilo pošteno sada govoriti i podsmevati se ovom datumu, koji je nekako uvek povezivan sa vikendom, pa se nije radilo i po sedam dana. E naravno, zbog toga su se ljudi najviše veselili. Praznik za koji su svi najčešće „ memorijski“ vezivali pojam „Jajce“ , a docnije „Titovo jajce“ proglašen je tada ( ne zna se da li od pozicije ili male opozicije) kao praznik „Sveti 29.-ti“ . Zaista se tako i slavio: prvo Titovi govori, pa muzika, svečane akademije, nagrade za životna dela, otvaranja puteva, mostova, bolnica. Pošteno reći bilo je zaista šta i da se otvara u toj Jugoslaviji. Kod kuće obavezno prase, niko nije postio osim sveštenika u SPC, starih baba i deda i svaka čast odanim vernicima i malobroj opoziciji. Najbolje su bile proslave po firmama: opšta veselja, jedačine, vatačine, nagrade i jubileji. Muževi su naravno dolazili kući sa proslava pijani, a ( mnoge) drugarice sa naopako navučenim hulahopkama. Sve u svemu, nije bilo loše i ne znam ko se žalio zbog uskraćenih nacionalnih prava, ni Madjari, ni Šiptari osim onih koji su morali da rade. Ali slavili su i oni kada su dobijali za te dane dva tri puta veće dnevnice. Pošteno.

Eto ode „Sveti 29.-ti“ , rascepkaše ga na praznike povodom „ stvaranja novih demokratskih republika"  rodjenih kroz vekovne težnje i borbu za oslobodjenje od srpske bla, bla, bla.......

Svako sada ima svoje praznike i državne i verske, neko jede i pije, neko jede i kuka, drugi piju i kukaju i tako svako za sebe, ali niko nema više „Sveti 29.-ti. Ali ko kaže da se ne seća sa nekom setom onog „sveca“, verujte da „kleveće i laže“ . Što jest jest, sve ono i plaćenih prazničnih sedam dana, hej, malo li je.

Nisam jugo-nostalgičar, ali neću zaboraviti kako je bilo veselo na dan pomenutog sveca. Što se tiče povoda- onog datuma iz 43,45, svi su znali da je nešto bilo u Jajcu – začela se republika .

Danas nemam prase na trpezi. Ne idem ni na kakvo veselje. Jajce ? Da, da, to je ono u vezi sa pišanjem. Molim ? Pa jeste penzioner sam. Aaaa, Sveti 29.-ti ? Ma jok penziju primam 10. i 25. Dan Republike, ooo al’ se tada dobro jelo.

Nema više.

/S.Maričić/
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP