Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110510
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6749163
Ko je na sajtu?
Imamo 47 gosta na mreži

DESNICA U SRBIJI – ŠTA JE TO ?


18.11.209. / Akadamediasrbija.com
Piše : Slobodan Maričić

Već nekoliko godina posle puča 5.oktobra nezavisni - slobodno misleći analitičari konstatovali su da opozicija u Srbiji nestaje. Tada je za potrebe jedne televizije napravljena anketa sa pitanjima za nekoliko opozicionih vanparlamentarnih lidera i vanstranačkih ličnosti kojom je prilikom konstatovano, da novi režim urušava sve ono što je bio cilj „demokratskih" promena .

 

Pomenuta televizija je likvidirana, emisija i anketa neobjavljeni. Kako je u medjuvremeno opozicija zaista nestala, zanimljivo je šta su tada govorili neki od anketiranih.

Miša Kostić, književnik i kritičar, jedan od potomaka Generala Milana Nedića, inače predsednik Svesrpskog saveza - male ali postojane vanparlamentarne stranke na  pitanje postoji li prava desnica u Srbiji počeo je citiranjem Vladike Nikolaja : „ Pre 70 godina Vladika  Nikolaj je upozorio na ono što danas zovemo pad morala srpskog naroda. Šta bi mudri Vladika Nikolaj rekao danas da je kojim slučajem medju nama ? Koreni su duboki. U Drugom svetskom ratu, počeo je da eskalira pad  moralnih vrednosti, koji se možda i mogao pravdati ratnim uslovima. Medjutim, posle AVNOJ-a, tkzv. demokratskih izbora 1946 godine, stvaranja Titove „ konstituante“, SKOJ-a, AFŽ-a, Narodnog fronta, parola -fabrike radnicima , petoletki , privrednih reformi, zatim drugih reformi u vidu „Šuvarica“, Kardeljevog ustava, itd. itd.,  moral srpskog naroda je počeo da pada. Dakle još tada je za moj narod počeo sunovrat. Desetak godina posle Titove smrti, počela je nekakva demokratizacija, naravno više sveta radi, nego radi naroda. Po zamisli prefarbanih komunista su počele da se osnivaju nove „demokratske partije“, ustvari sve „ćerke“ Saveza komunista. Još tada smo zaključili da ne može biti opozicije ni desnice sa partijama koje vode bivši komunisti Vuk Drašković, Vojislav Šešelj, Dragoslav Mićunović, Nikola Milošević, Zoran Djindjić i drugi. Odgovor je dakle : u Srbiji postoji desnica, ali je ona slaba, pritajena i malo poznata javnosti. Rodio sam se u komunističkom ropstvu i po svoj prilici u ropstvu ću i umreti. Malo nade mi još daju grupe mladih srpskih nacionalista, koji će možda jednog dana postati prava srpska desnica.

Miroslav K. Kostić

Naš veliki prijatelj i brat , na žalost rano preminuli Dragoš Kalajić, književnik, slikar, publicista inače istoričar umetnosti,  nestranačka ličnost, bez svake sumnje bitno je uticao na srpsko javno mnjenje, jer je neprestano bio u žiži javnosti, zbog svog briljatnog uma i elokvencije,  britkog i jasnog jezika. Antiglobalista i svakako ličnost koja je bila zaslužila da se nazove istinskim srpskim desničarem. Na naše pitanje, dao je neku vrstu osnove i polazišta kako bi se bolje razumelo  šta je to „desnica“ a šta „levica“ u politici.

„Istinska desnica - rekao je Kalajić – u politici se bori za primat duha nad materijom, krvi nad novcem, interesa celine naroda nad delovima. Stoga istinska desnica je protiv svih oblika materijalizma, znači i protiv marksističkog socijalizma, kao i liberalnog kapitalizma. Na osnovu toga, zaključak je da mi nemamo takvu – istinsku desnicu. Mi imamo samo karikature i desnice i levice. Napr. Srpska radikalna stranka ima nacionalistički program, a u stvari se zalaže za liberalni kapitalizam, koji uništava nacije i nacionalne interese, zaključio je Dragoš Kalajić.  

Srpska Svetosavska stranka i njen predsednik Dr Žarko Gavrilović  koji je bez dvoumljenja rekao, da u stranci i on smatraju da mi gotovo i nemamo desnicu, tj. kao i da uopšte ne postoji, iako se mnoge stranke definišu kao desničarske. Ako i postoje ne znamo koje su zaista, jer one ćute – pred naletom najezde levičarskih stranaka. Desnica ne samo da ćuti, nego ni nema mogućnosti da se oglasi u medijima i javnosti, nema finansijsku potporu, a režim je egoističan i ogrezao u nasladama. SSS je stranka u centru, mada naginje desno što je razumljivo, jer kao što se zna „Sveti Sava“ čije smo ime uzeli je „ mirio zavadjenu braću“. I zato je u tom pragmatičnom smislu SSS iznad podela na levo i desno. Mi se, zaključio je Dr Gavrilović zalažemo za čuvanje duhovnosti Srpstva, a to znači da je naša stranka duhovno i nacionalno okrenuta pre svega prema svome srpskom narodu i Srbiji.

Milić Stanković poznatiji u narodu i javnosti kao Milić od Mačve, slikar, pesnik i srpski vitez, na žalost i on prerano preminuli rekao je tada : „ O politici,  ma nemojte molim vas , pa ja sam umetnik. Zaista, Milić od Mačve je opstao do smrti kao ž i v a  institucija, srpska i pravoslavna, čuvar kosovski manastira, vampir za sve srpske neprijatelje, kako je govorio medju prijateljima.

Ipak ...

Da, mene su pozivali u sve političke partije, da budem odmah medju osnivačima pored čelnika, medjutim, oni bi mogli samo da stanu pod moju zastavu pod moj barjak, a zna se kakva je ona sa kakvim obeležjima i simbolima. Samo Srbija i Srbija.!  Ne znam je li to desničarski. Baš tih dana Milić je pripremao izložbu svojih slika u Francuskoj u Normandiji – srcu impresionizma. Rekao nam je naslov te izložbe koja će trajati tri meseca : „Srbija – moja Kartagina“ . „ Želeo sam da podvučem i povučem paralelu izmedju ta dva pojma, odnosno da moja Srbija ne doživi sudbinu negda razorene Kartagine.

“ A zatim je slavni umetnik skoro uskliknuo : „ Ni jedna Kartagina ne sme više nikada biti razorena, i ni jedna Srbija ne sme umreti „ ! Zagledan u svoje poslednje platno, Milić načas odluta u astralne visine. Okrećući pogled najzad tiho reče : „ Da se nikada ne ostvari ta želja mnogih .... ni po koju cenu Srbija ne sme doživeti sudbinu kao Kartagina „ !
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP