Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110510
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6749153
Ko je na sajtu?
Imamo 49 gosta na mreži

ZAŠTO JE POTREBNA REKLAMA ?


17.11.2009. / Akademediasrbija
Piše : Slobodan Maričić


Da li znate ove poslovice i pravila ?


                          Kada patka snese jaje, ćuti i mirno  nastavi da leži  u gnezdu. 

           Kada kokoška snese jaje, kokodakanje se čuje na sve strane i svi znaju za novost:

         Jaje, Jaje, Jaje ! ! !

                                   U čemu je dakle tajna, da svi na pijaci traže samo kokošija 
                                  
                                                                                U   kokodakanju!


To je jednostavan, anegdotski, ali odgovarajući primer šta znači reklama u funkciji uspostavljanja odnosa izmedju prodavca i kupca. Onaj ko želi da opstane u današnjoj konkurenciji, mora dakle da “kokodače”, mora se o njemu čuti - mora da se reklamira ! Reklama treba da probudi radoznalost i znatiželju kupaca, da stvori kod njih osećaj potrebe da se ponuda iskoristi, proba, posluša i nešto naruči i kupi. Samo je to rezultat uspešne reklame!

Zadatak reklame je da posreduje izmedju ponudjača i odredjene ciljne grupe potrošača - onih kupaca kojima je reklamna poruka namenjena. Reklama mora biti višesmerna i kontinuinirana, jer zadatak reklame nije samo da pridobije nove kupce, već i da zadrži stare. Naravno reklama ima svoju cenu i reklamiranje košta sve više novca, ali ne zaboravite:

- Dobra reklama košta dosta.

- Loša reklama košta više.

- Nedostatak reklame koštaće vas gubitka kupaca.


O potrebi reklamiranja i o troškovima reklame, Henri Ford mladji, američki milijarder i najveći akcionar američke auto-industrije  jednom prilikom je rekao:


“Ja znam da je polovina ogromnih sredstava koja sam do sada uložio u reklamu bačena uzalud !  Na žalost, nikada nisam saznao, koja je to polovina ! ”   


Ali reklama sama ipak nije svemoćna, jer ona treba da pomogne da se novi proizvod proda prvi put, a kvalitet treba da učini da se proizvod ili usluga prodaju opet.(Iz knjige: Kako se reklamirati i postati poznat )


(Iz knjige: Kako se reklamirati i postati poznat autora Slobodana Maričića )Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP