Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 106899
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6686220
Ko je na sajtu?
Imamo 49 gosta i 1 člana na mreži

NASA SAOPŠTILA : NEĆE BITI APOKALIPSE ?


 10.11.2009 / Akademediasrbija 

Svet neće nestati 21. decembra 2012, istakla je američka svemirska agencija NASA, u saopštenju kojim je pokrenula kampanju opovrgavanja glasina o "Apokalipsi" koje šire razni internet sajtovi, a sada i Holivud svojim najnovijim filmom "2012."

Najnovije ostvarenje studija Soni pikčers, u čije je snimanje uloženo 200 miliona dolara i koje uskoro treba da počne da se prikazuje u bioskopima, govori o kraju ljudske civilizacije prema mitu o kalendaru plemena Maje.

Sudeći po mračnom scenariju filma, koji opovrgava NASA, kraj sveta bi se mogao da desi kada planeta X ili Nibiru bude udarila Zemlju.
Misterioznu planetu su, navodno, otkrili Sumeri, tako barem tvrde pseudonaučnici, ljubitelji paranormalnih pojava i Internet teoretičari.

Na optužbe pojedinih sajtova da "krije istinu" o postojanju te planete, NASA je odgovorila da su takve priče "samo još jedna Internet prevara".
"Ne postoje faktički dokazi za takve tvrdnje", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu NASA.

Da neka planeta juri pravo na nas, astronomi bi je uočili još pre desetak godina, a danas bi ona već bila vidljiva golim okom, istakla je NASA.
"Naučnici od kredibiliteta širom sveta znaju da ne postoji opasnost vezana za 2012", insistira američka agencija, dodavši da "naša planeta već više od četiri milijarde godina sasvim lepo egzistira".

U svemiru kruži planeta po imenu Eris, ali to malo svemirsko telo, nalik Plutonu, ne predstavlja nikakvu opasnost, pošto Zemlji najbliže može da pridje na razdaljinu od 6,4 milijardi kilometara.
Brojne knjige i na stotine stranica na Internetu trenutno se bave temom najavljivane katastrofe kao što su "Apokalipsa 2012" i "Kako preživeti 2012"
Prema prethodnim predvidjanjima, Apokalipsa je trebalo da se dogodi u maju 2003, ali pošto se tada ništa nije dogodilo, datum "sudnjeg dana" pomeren je za zimsku kratkodnevnicu 2012. koji se poklapa sa krajem kalendara Maja.

NASA je navela i da se kalendar oovog drevnog naroda zapravo ne završava 21. decembra 2012. jer odmah zatim nastupa novi period u kome u narednih nekoliko decenija nema, ni na vidiku, planetarnog poravnavanja.
Čak i da dodje do ovog poravnavanja, kako to neki predvidjaju, njegov uticaj na našu planetu bio bi "zanemarljiv", tvrde u NASA.

Medju ostalim teorijama koje NASA pobija su geomagnetske oluje, okretanje polova i pomeranje tektonskih ploča u Zemljinoj kori koji mogu da dovedu do smaka sveta.
Što se pretećih kometa i asteroida tiče, NASA je ukazala da su veliki sudari sa njima izuzetno retki. Veruje se da se poslednji udar te vrste dogodio pre 65 miliona godina što je dovelo do izumiranja dinosaurusa.

"Ustanovljeno je da nema pretećih asteroida veličine onog, koji je uzrokovao uništenje dinosaurusa", poručila je američka svemirska agencija.


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP