Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117756
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6829303
Ko je na sajtu?
Imamo 83 gosta na mreži

OBLICI - VRSTE ANKETA I ISTRAŽIVANJA


30.10.2009. / Akademediasrbija
piše : Slobodan Maričić

Ne morate se baviti marketingom, žurnalistikom ili PR-om da bi se podsetili ili možda nešto naučili. Razne agencije nas zasipaju gomilama informacija. Mnoge od tih informacija su nepotpune, neprofesionalne ili čak isfabrikovane. Da bi mogli prepoznati ozbiljnost rezultata pojedinih anketa, odvojite pet minuta za sledeći tekst.

1.TERENSKA ISTRAŽIVANJA - FACE TO FACE - usmeni intervjui sa direktnim kontaktom istraživača i ispitanika koji odgovara na pitanja koja nisu strogo definisana)

2/a TELEFONSKA ISTRAŽIVANJA - sprovode se telefonskim anketama, u različite svrhe, sa konkretnim ili opisnim odgovorima na tačno definisana pitanja.

/b CATI STANDARD METOD- telefonskog istrazivanja: Standardan broj od 1000 anketiranih , sa uobičajenim pitanjima i obradom uglavnom u predizbornim kampanjama.

/c CATI LINK METOD: Složenije istraživanje telefonskim putem, sa neformalnim upitima i korišćenjem kompjuterskih programa za dobijanje trenutnog rezultata,koristi se kod merenja uspeha reklamnih akcija, gledanosti ili slušanosti medija i sl.

3. FIRST READ YESTERDAY METOD (FRY) – Metod koji se koristi u svim oblicima telefonskog, direktnog i sl. istraživanja. Suština je konkretno pitanje na koje se traži konkretan odgovor: obično da ili ne, “da li ste čuli ... Da – Ne. … želite li…. ?..Da-Ne…

4. QUALITATIVE MEDIA STUDY ( QMS) ocena gledanosti/čitanosti medija: Istraživacki metod koji se koristi istovremeno za dva naručioca: obično medije-novinske kuće i medijske planere u velikim multinacionalnim kompanijama. Sprovodi se kontinuirano mesečno kod čitalaca-gledalaca u vezi sa praćenjem - čitanosti medija analizom pada ili porasta čitanosti/gledanosti, odnosno uspeha reklamnih oglasa kompanija. Traži se odgovor na tkzv.“Pick Up” pitanje: zašto čitaoci šitaju /prate taj/odredjeni medij, gde čitaju, koliko čitalaca pročita novinu, gleda odredjenu emisiju, i postavlja druga slična pitanja : “da li ste li pratili naš program ili čitali našu novinu u proteklih mesec dana, zašto jeste - zašto niste, itd. ?

5. KLASIČNI MODEL ISTRAŽIVANJA - STANDARD TYP- ( ST) Metod koristi standardni pristup ispitanicima gde se na glavno pitanje uz pomoć što više podpitanja traži što potpuniji odgovori: “Hoćete li glasati za gospodina X , kandidata za gradonacelnika ili za nekog drugog ? Zašto ćete/nećete glasati? Zašto vam se (ne) svidja kandidat Y ? Jeste li čitali/čuli njegov poslednje intervju- Program….? Verujete li da će ispuniti…? Zašto (ne)verujete ? Smetaju li vam priče da … Šta bi uradili da ste njegov savetnik za ?….

6. ISTRAŽIVANJE “LE BUY TEST” je tipično američki metod , ali se sve više koristi i u Evropi u procenama-istraživanju efikasnosti ekonomskih propagandnih poruka bilo koje vrste: kataloga, oglasa, radio i tv. reklama, mailing-reklame i ponude i sl. Pitanja u istraživanju se zasnivaju na tri osnovna projektna zadatka: razumljivost reklame(poruke), ubedljivost poruke, angažovanosti primalaca poruke-efektu. Ispitanici konkretno odgovaraju: da li im je poruka bila jasna, koliko ih je poruka ubedila za kupovinu, da li su učestvovali u nagradnoj igri, popunili anketu isl.

7. RADAR IMAGE TEST (RIT) se koristi za istraživanje odnosa potrošaca prema pojedinim robnim markama. Istražuje se mišljenje potrošača u vezi sa kategorizacijom jedne robne marke(proizvoda), obično u tri nivoa: malo (mi je ) poznat proizvod X, poznat ( mi je ) proizvod X, proizvod (X) mi je hit-proizvod (čuvena marka)” itd.
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP