Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117756
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6829307
Ko je na sajtu?
Imamo 80 gosta na mreži

3. NOVEMBRA 1970 UMRO JE KRALJ PETAR II


30.10.2009. / Akademediasrbija
Piše : Slobodan Maričić

SMRT KRALJA PETRA II. OD JUGOSLAVIJE

Poruka i Amanet sinu Aleksandru i testament 

U Los Andjelesu je 3.novembra 1970 godine posle duge i teške bolesti preminuo Kralj Petar II. Karadjordjević, poslednji kralj Jugoslavije.

  Kralj Petar II. rodio se 6. septembra 1923. godine u Beogradu, a sa devet godina poslat je u London na dalje školovanje. Tu ga je zatekla smrt njegovog oca Kralja Aleksandra I. od Jugoslavije oktobra 1934. godine, zbog čega je iz Engleske vraćen u Beograd da primi presto Kralja Jugoslavije. Obzirom na njegovu maloletnost, jer je u to vreme imao samo 11 godina, prema Ustavu  i Testamentu Kralja Aleksandra I.  u ime mladog kralja upravljanje državom su preuzeli namesnici : Knez Pavle Karadjordjević, dr. Radenko Stanković i dr. Ivan Perović.

Pučem od 27. marta 1941. godine kada je oborena jugoslovenska vlada “ Cvetković – Maček “, Kralj Petar II. koji još nije imao 18 godina, preuzeo je vlast od namesnika. Zajedno sa pučistima koji su formirali svoju vladu na čelu sa armijskim generalom Simovićem, Kralj Petar II. po izbijanju takozvanog “ Aprilskog rata” - napada Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju napušta zemlju, kako kažu neki svedoci pod pritiskom pučista i odlazi u London. Tokom II. Svetskog rata on se nalazio sve vreme u Engleskoj, a juna 1942. godine je npravio kraću posetu SAD gde ga je dočekao predsednik Ruzvelt sa svim počastima, da bi potom otišao i u posetu Kanadi. Prilikom obe posete Kralj Petar je apelovao “ na slobodni svet da pomognu borbu srpskog naroda i Kraljevske vojske u otadžbini pod vodjstvom Generala Dragoljuba Draže Mihajlovića”.


U toku rata, Kralj Petar se oženio sa grčkom princezom Aleksandrom, a 1945. godine dobio je sina Aleksandra. U Londonu je Petar II. vršio više promena tkzv. jugoslovenske vlade u egzilu. U njoj su bili osim Srba i ministri ostalih nacionalnosti: Slovenci i Hrvati, pa čak i neki koji su otvoreno podržavali ustašku NDH , ali i one koji su bili na strani  Tita i Sovjetske Rusije.  Zato su sve docnije vlade koje je Kralj formirao bile kratkog veka, smenjivane su ili su davale ostavke a njihovi članovi stvarali najrazličitije afere najviše na štetu srpskog naroda, ali i samog Kralja Petra. Konačno, kako kažu savremenici i kako su u memoarima napisali neki srpski ministri u egzilu, pod pritiskom Čerčila, Kralj Petar je prekinuo podršku Generalu Mihajloviću i pozvao ga da se pridruži Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, a potom  dao mandat bivšem hrvatskom Banu Šubašiću da formira vladu sa Josipom Brozom Titom nazvanu : “ Tito – Šubašić “. Ova vlada je ubrzo preko Kraljevih namesnika  dovela i zvanično komuniste na vlast u tkzv. Novoj Jugoslaviji. Time je zapečaćena sudbina Kraljevine u Jugoslaviji, a Kralju Petru i porodici Karadjordjević  je ta ista vlada zabranila doživotno povratak u  otadžbinu. Napuštanje zemlje, odricanje od Muhajlovića i imenovanje Namesništva su bile istorijske  greške koje je učinio Kralj Petar , a koje je u krvi svojih najboljih sinova platio najviše srpski narod, ne samo tokom II. Svetskog rata, već i decenijama docnije,  čak i danas kada je Srbija svedena na nivo ruinirane -  ekonomski, politički i vojno skoro marginalne države na Balkanu.

6. SEPTEMBRA 1970. GODINE NA DAN SVOGA 47. RODJENDANA KRALJ PETAR II. POTPISAO JE SVOJU POSLEDNJU KRALJEVSKU PORUKU I AMANET :

“ Da li će sutra Jugoslavija biti ponovo Monarhija ili Republika i sa koliko i kakvih jedinica, to će odlučiti svojom suverenom voljom naš narod koji je izvor i utoka vlasti u svojoj slobodnoj državi i kroz svoju slobodno izabranu Ustavotvornu skupštinu. Mi se molimo Bogu i verujemo da će sudjenog dana i Naš sin -jedinac Prestolonaslednik Aleksandar kao potomak slavnih Karadjordjevića, pokazati pozitivne kvalitete budućeg vladara slobodne i demokratske Jugoslavije, pa, kao otac i Kralj, ostavljam mu u amanet :

Da upravlja zemljom mudrošću, da bude pravičan, slobodoljubiv i slobodouman i da nepokolebljivo ostane veran tradicijama naše porodice Karadjordjević, da čuva jedinstvo Jugoslavije i nezavisnost naše Otadžbine”.

 ( Dva meseca docnije Kralj Petar II. je preminuo )

 
TESTAMENT KRALJA PETRA II. OD JUGOSLAVIJE 

Orginalni overeni prevod sa engleskog,  sadržaja testamenta Kralja Petra II. Karadjordjevića od Jugoslavije

“ Ja, Petar Karadjordjević, takodje poznat kao Kralj Petar II. od Jugoslavije, nastanjen u državi Kalifornija, u Los Andjelesu, izjavljujem da je ovo moja poslednja volja i testament, koji opoziva testament sačinjen pre ovoga.

I. Član

Izjavljujem da sam oženjen, da je moja supruga Aleksandra sada nastanjena u Veneciji u Italiji, da imam jednog sina, Aleksandra Karadjordjevića, koji je sada nastanjen u Engleskoj i da nemam drugih živih potomaka.

II. Član

Ovim imenujem svoju prijateljicu i dobrotvora, Mici Lou, koja mi je bila prijateljica u poslednjih petnaest godina za izvršioca Moje Volje – bez ikakvih obaveza. Sa svoje strane sam ovlastio izvršitelja da proda, preda pod hipoteku, celu ili deo, moje ostavštine na javnoj ili privatnoj prodaji, sa ili bez oglašavanja, ali mora imati pravne dokaze  

( odnosi se na imovinu u SAD ) prim. red.

III. Član

Svu svoju ostavštinu, postojeću i ličnu, podjednako, kao i onu koja se ma gde nalazi, ja dajem zaveštavam na sledeći način isto kao u tački II.

a/ Mom sinu, Aleksandru Aleksandru Karadjordjeviću ostavljam 5.000,00 američkih dolara, on je dobro vodio brigu o mojim finansijama i poklonima tokom moga života.

b/ 75% (sedamdesetpetposto) ostatka moje imovine, posle namirenja mojih dugova ostavljam svojoj supruzi Aleksandri Karadjordjević.

c/ 25% (dvadesetpetposto) ostavljam Srpskom Pravoslavnom manastiru u Libertvilu u Ilinosu.

IV. Uprkos bilo kojim drugim željama moje porodice, moja lična želja je da budem sahranjen u Americi u Srpskom Pravoslavnom manastiru u Libertvilu, u Ilinoisu.

Gore navedeno u prisustvu svedoka potvrdjujem svojeručnim potpisom.

Testament sačinjen :

23. Juna 1970. godine

Petar Karadjordjević II. S.R.

Kralj Jugoslavije

Napred citirani dokument sačinjen je od dve strane uključivši i ovu – 23.Juna 1970. godine u Los Andjelesu, država Kalifornija, potpisan, obnarodovan i deklarisan kao TESTAMENT Petra Karadjordjevića - Kralja Petra II. od Jugoslavije, punovažan od sada što mi ovde prisutni, na njegov zahtev i u njegovom prisustvu i prisustvu ostalih, svedočimo našim imenima i potpisima.

1. potpis nečitak
2. potpis nečitak

Testament nosi štambilj - zavodni broj 
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP