Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110510
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6749265
Ko je na sajtu?
Imamo 64 gosta na mreži

VELIKI BRAT SLUŠA 24 ČASA - PROJEKT EŠALON !


 20.10.2009. / Akademediasrbija

Piše: Slobodan Maričić

Američka CIA I NASA razvile su 1999. godine projekat pod nazivom Ešalon -  “Echelon” koji je ustvari  elektronska špijunska mreža koja pokriva ceo svet . „Echelon“ je u stanju da prati sve elektronske komunikacije u svetu, dakle internet, mobilnu i fiksnu telefoniju, kao i sve vojne komunikacije  uz pomoć od oko 120 satelita u orbiti.

Projekt  „Echelon“ je tako projektovan da prihvati enormnu količinu podataka iz lokalnih, medjunarodnih i interkontinetalnih komunikacija, koristeći se tehnikom pretrage ključnih reči u obimu od milion  reči u svakoj sekundi.

Jedina mogućnost zaštite je tkzv. „skremblovanje“ razgovora tj. pretvaranje glasa govornika u telefonskom razgovoru naprimer u zvukove ili šumove, koji se kod sagovornika dekodiraju u govor i obrnuto. Zavisno od ekonomske, političke ili vojne situacije u svetu „ Echelon“  dobija zadatak da prati izmedju 100 i 1000 reči, koje su u vezi sa svetskim dogadjajima i interesantne tajnim službama. Kada se takva reč evidentira istog trenutka počinje snimanje razgovora i detekcija lokacije oba sagovornika, brojevi telefona, internet adrese i svi podaci koji će poslužiti agentima na terenu za dalji rad i istraživanje. Za „Echelon“ je konstruisan specijalni kompjuter, koji vrši simultani prevod razgovora sa preko sedamdeset svetskih jezika.

Medjutim, slabost ovoga sistema je u tome što iskusni ljudi koji imaju razloga da brinu o sadržaju svoga razgovora unapred dogovore šifre za imena i odredjene nazive ( i često ih menjaju)  , pa kompjuter ne reaguje na reči koje nisu zadate za pretragu.  Ovaj projekt je pripreman deset godina i kostao je američki budžet preko 250 miliona dolara. Pominje se da su američke službe zahvaljujući upravo „ Eshelonu“ otkrile sumnjive komunikacije u pripremi napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku, ali se istraga otegla bez blagovremenih reakcija, da bi se naknadnom istragom utvrdili svi detalji koju su mogli da spreče napad 11.septembra. 

 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP