Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100900
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6620736
Ko je na sajtu?
Imamo 63 gosta na mreži

NOVI SVETSKI POREDAK !Kotkin: Hrvatska će biti "maslinarska država", među onima kojima se ne piše dobro ! NEW YORK - U Novom svjetskom poretku Hrvatska se neće određivati po pripadnosti Europskoj uniji, nego po pripadnosti mentalnom i kulturnom sklopu serije država kojima se ne piše dobro. Nezaposlenost će biti velika, stanovništvo staro, a državni dug dvostruko veći nego kod zemalja sjeverne i zapadne Europe, predviđa futurolog Joel Kotkin.

Nezaposlenost će biti velika, stanovništvo staro, a državni dug dvostruko veći nego kod zemalja sjeverne i zapadne Europe.

Nakon Hladnog rata, koncept granica koje razdvajaju države prestao je biti temeljni faktor prema kojemu se promatra pripadnost zajednici. Elite bi voljele da se novi svijet definira na temelju društvenih ili političkih veza, kao što su socijaldemokracija, pokret zelenih ili ideja slobodne trgovine, ali činjenica je da su za današnji identitet puno bitniji koncepti kao što su rasa, povijest, etnicitet, "plemenska pripadnost" ili kulturne značajke, piše u novom izdanju Newsweeka Kotkin, koji je Hrvatsku u "novom svjetskom poretku" smjestio u tzv. "maslinarske zemlje".

"Pleme" je danas puno cjenjenije od univerzalne ideologije, navodi Kotkin, citirajući arapskog povjesničara Ibn Khalduna: "Samo plemena koja povezuje osjećaj pripadnosti grupi mogu preživjeti u pustinji".

Kotkin argumentira da globalizacija zapravo uvećava važnost plemenskih veza. Konture novog svijeta, piše on, počele su se javljati nakon prestanka Hladnog rata, jer koncepti zemalja povezanih sa SAD-om ili SSSR-om više nisu bili bitni. Također, s izdizanjem Kine i Indije je i ideja Trećeg svijeta postala zastarjela, a nove grupacije, kao BRIC (Brazil, Rusija, Indija i Kina) nemaju zajednički kulturni i povijesni identitet.

Novi svijet kojeg je Kotkin iscrtao bit će dinamičan, a pripadnost u njemu mijenjat će se s vremenom, dok neke zemlje u njemu neće biti moguće staviti u grupacije, pa će pasti u grupaciju samostalnih zemalja.

Kotkin je svoj novi svijet podijelio u 19 kategorija, a one su Nova Hanza, Granična područja, Maslinarske republike, Novi gradovi države, Alijansa Sjeverne Amerike, Liberalistas, Bolivarske republike, Divlji istok, Rusko carstvo, Iranistan, Velika Arabija, Novi Otomani, Samostalne zemlje, Južnoafričko carstvo, Subsaharska Afrika, Pojas Magreba, Srednje kraljevstvo, Gumeni pojas i Sretne zemlje.

Hrvatsku je Kotkin uvrstio u grupu "Maslinarskih republika", koju osim naše zemlje čine Bugarska, Grčka, Italija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Portugal, Španjolska i Slovenija. Jedino, za razliku od nordijske grupacije Nove Hamze, ekonomska situacija nije tako bajna. Razina siromaštva je dvostruko veća, udio radno sposobnog stanovništva u BDP-u 10 do 20 je posto manji, a gotovo sve imaju iznimno velik državni dug, kao i najniže stope prirodnog prirasta na svijetu – Italija se bori s Japanom da postane zemlja s najstarijim stanovništvom. Srbiju i BiH Kotkin uopće nije uvrstio na svoju listu.

 /SEEbiz/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP