Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100903
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6621405
Ko je na sajtu?
Imamo 35 gosta na mreži

БЕЗ ГРЕЈАЊА 200.000 ЉУДИ !Због проблема са дуговањима и наплатом неизвесно грејање у Сомбору, Лозници, Трстенику, Мајданпеку, Зајечару, Прибоју и Новом Пазару.

Око 200.000 људи у Србији имаће ове зиме велике проблеме са централним грејањем због дугова топлана у Прибоју, Новом Пазару, Мајданпеку, Трстенику, Зајечару, Лозници и Сомбору према добављачима. У тим градовима неизвестан је и почетак грејне сезоне 15. октобра.

У Удружењу топлана Србије тврде да НИС неће испоручивати мазут топланама које не буду плаћале, а додатни проблем ствара и најава поскупљења гаса. Директор удружења Милован Лечић каже за Пресс да нису успели од НИС-а да добију повољније услове за набавку мазута.

Мазута за две недеље

-Услови које нам је понудио НИС су неприхватљиви за топлане. Ми НИС-у не дугујемо ништа из прошле грејне сезоне, већ само из оних ранијих. Дуговања према „Србијагасу” су много већа, али нам они никада нису обустављали испоруке. Морали смо да потпишемо уговор са НИС-ом о набавци мазута, јер га они једини нуде пошто имају монопол до краја године. Уговором је дефинисано да они неће давати мазут онима који не буду плаћали. Због тога би проблем могле да имају топлане у Зајечару, Мајданпеку, Прибоју и Трстенику, које вуку дугове одраније - тврди Лечић, док дописници Пресса списку „проблематичних” додају и Нови Пазар, Лозницу, Сомбор…

Директор„ФАП стана” у Прибоју Зоран Спајић изјавио је да у граду има мазута за само две недеље и да је почетак сезоне неизвестан.

-Тренутно обезбеђујемо довољне количине мазута како бисмо издржали месец дана, тако да ће грејања у Прибоју сигурно бити само до 15. новембра. Нама потрошачи дугују више од 120 милиона динара. Надам се да ћемо некако изгурати зиму, иако очекујемо пуно проблема око плаћања мазута - каже Спајић.

НЕГДЕ ВЕЋ ТОПЛО

У осталим градовима обећавају да ће грејања током зиме сигурно бити. На време ће почети грејање у Београду (данас), Бору, Јагодини, Косовској Митровици, Лесковцу, Ужицу и Пироту. У Крагујевцу, Новом Саду и Суботици радијатори су већ топли.

У зајечарској „Топлификацији” кажу да дугују око 100 милиона динара НИС-у и другим добављачима, а нису измирене ни обавезе према робним резервама. Директор и председник УО Алеш Непејхал каже да је рачун фирме већ девет месеци у блокади због чега је неизвестан почетак сезоне.

-Дуг је настао због инвестирања у опрему коју је требало да отплати већински власник „Енерго - Моравија”, што нису учинили због стечаја. Преговара се са новим потенцијалним инвеститором из Чешке, али уговор није склопљен - објашњава Алеш.

У Лозници, „Топлана” би требало „Енергетици” да плати 114,4 милиона динара за услугу грејања Лозничана, који су прикључени на систем приватизоване „Енергетике”, а њих је половина од укупног броја житеља града. Међутим, директор ”Топлане” Милан Панић навео је јуче за Пресс да они не могу да сакупе толики новац. Самим тим, у питање је дошао и почетак грејне сезоне.

Поскупљење у Сомбору

Проблем имају и Новопазарци, а директор њихове топлане Бојан Биочанин каже да „није сигуран да ли ће грејна сезона” почети на време.

-У овом тренутку могу само да нагласим да из прошле грејне сезоне дугујемо 40 милиона динара и да је рачун топлане у блокади већ пет месеци, чиме је значајно успорен и онемогућен ремонт топловода - рекао је Биочанин.

Неизвесна ситуација са грејањем је и у Сомбору, а разлог су високе цене гаса и мазута, каже директор ЈКП „Енергана” Милан Дозет.

-Пред почетак грејне сезоне „Енергана” у залихама нема ни килограм мазута, па ће грејна сезона највероватније почети са гасом. Цена грејања у Сомбору сада са ПДВ-ом износи готово 70 динара по квадратном метру, али кориснике очекује поскупљење од око 35 одсто, што ће и потрошаче и „Енергану” довести у скоро безизлазну ситуацију - изјавио је он.

/ЕКИПА ПРЕССА/
Двери српске

 Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP