Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100903
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6621394
Ko je na sajtu?
Imamo 41 gosta i 1 člana na mreži

ВЕЖБА „ЗДРУЖЕНИ ПОДУХВАТ 2010“ НА ПАСУЉАНСКИМ ЛИВАДАМАНа полигону „Пасуљанске ливаде“ jуче  је изведена вежба са бојевим гађањем “Здружени подухват 2010“.

Вежби су присуствовали: председник Републике Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац, потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, народни посланици и представници скупштинског Одбора за одбрану и безбедност, начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић, инострани војни изасланици акредитовани у Србији, полазници Школе националне одбране и бројни гости.

На вежби, на којој је учествовало око 1000 припадника Војске Србије, изведене су тактичке радње са бојним гађањем копнених, ваздухопловних и специјалних снага уз коришћење ловаца-бомбардера, хеликоптера, артиљеријских оруђа, оклопних борбених возила и пешадијског наoружања.

Циљ вежбе био је да се прикажу способности тактичког рада јединица на терену са тежиштем на моделовању и борбеној организацији снага за извођење операција у условима професионализације јединица.

Заменик команданта Здружене оперативне команде ГШ ВС бригадни генерал Милан Мојсиловић, који је руководио вежбом, нагласио је да „Здружени подухват 2010“ има за циљ изградњу и утврђивање оперативних способности професионалних састава ангажованих на задацима из домена прве и треће мисије ВС.

Председник Србије Борис Тадић је изразио задовољство одржаном вежбом истакавши да је Војска Србије још једном показала високу борбену готовост, обученост и овладавање вештинама важним за безбедност земље и читавог региона.

Он је честитао министру Шутановцу и генералу Милетићу на успешно изведеној вежби.

Председник Србије је рекао да се виде резултати након година реформи у војсци, истакавши да сада у ВС након професионализације постоји нови квалитет и обученост њених припадника.

"Професионализација војске подиже квалитет наших оружаних снага, али ће сви они који желе и даље моћи да служе војни рок, чиме ће цивилна контрола војске и даље остати, као и веза између народа и војске", рекао је Тадић. Он је казао да је основа за стабилност и безбедност земље веома добра сарадња Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране.

Председник Србије је рекао да ће држава у будућности и даље наставити да опрема Војску Србије и подиже стандард њених припадника.

Министар одбране Драган Шутановац је, истичући да се ради о првој вежби тог обима, у којој учествују искључиво професионални војници, оценио да је вежба изведена у тешким временским условима и да је оно што је приказано импозантно.

Министар Шутановац je изјавио да Војска Србије тежи да буде организована по најбољим стандардима и отворена је за сарадњу са свим државама које то желе.

"Војска Србије данас тежи најбољем стандарду који постоји на свету и то је НАТО стандард", рекао је министар. Он је додао да Министарство одбране у овом тренутку има сарадњу са више од 55 земаља, а да је у претходних неколико година потписано више од 35 уговора о сарадњи.

"Ако неко из ове државе успоставља сарадњу са иностранством то су војска и полиција" рекао је Шутановац.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић оценио је да су, припадници војске Србије, успешно изведеном вежбом, показали да је реформа система одбране и безбедности дала добре резултате.

Дачић је нагласио да је вежба показала да Србија има респектабилне снаге које су у стању да заштите територијални интегритет и суверенитет земље.

Он је подвукао да је сарадња два министарства, као и војске и полиције сада веома добра, односно много боља "него што је била у неким протеклим временима".

/Tanjug/


Komentar : Šutke ocenio da ova elita od srpske vojske dostiže najbolje svetske standarde, a to su naravno po Šutketu NATO standardi. Jel'te gosn. ministre? Vidi bogati, prosto da čovek pomisli da ste bili u Americi na školovanju i NATO-u na vrbovanju. A jeste, stvarno, dve godine . E pa onda je sve jasno ! Nego se na tim manevrima na kojima je učestvovala brojna artiljerija : pet topova, pet tenkova, avijacija : dva aviona i dva helikoptera, jedan podmornica, oni što vežbaju džudo sa gumenim noževima i oni što skaču na glavu kroz prozor makete neke kuće, pa onda izvode nekoga teroristu što nije platio pivo za ekipu. Strahota Božija. Hiljadu učesnika od kojih pola vojska, pola šoferi od ministri i budže, pa telohranitelji, kelneri za posluženje, novinari barabe što moraju da rade fotomontaže i od dva prave eskadrilu od pedeset aviona u naletu i trista vojnika kako jurišaju na bajonete.
Ma idi bre, sramota me da se setim neke vežbe na kojoj sam i ja učestvovao neki manevri "Sloboda 1971", baš tu na Pasuljanskim livadama, ma tu bilo samo jedna beda od pedeset hiljada vojnika, i sto aviona kao na Sutjesci. Tada pisali po svetu: najveći manevri u Evropi, Juga pokazuje mišiče i slične laži. Rokali neki topovi, a tenkovi gaze jebote, bežali smo na drveće da nas ne dokače. Posle su napravili mali krematorijum da spale one što su izginuli, jer su se mnogo uživeli u bitku.
Eto baš kao ja u ovu priču o ovim manevrima uz pozdrav: " Branićeno Gej paradu svom silom" vojske našeg vrhovnog komandanta.
/Mali Radojica/  


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP