Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100903
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6621385
Ko je na sajtu?
Imamo 36 gosta i 1 člana na mreži

" EUROPA" DIGLA RUKE OD SRBIJE !Matija Bećković i Siniša Kovačević slažu se sa Kusturicom da je EU „ritnula" Srbiju i izbacila je iz sopstvenog koloseka, glumica Cvijeta Mesić, međutim, kaže da Srbija mora da prihvati stvarnost globalizacije. Reditelj Emir Kusturica izjavio je da je Evropa „ritnula" Srbiju i „izbacila je sa koloseka", ali do to ne smeju da kažu ni srpski političari, niti da napišu novine „jer nije popularno". Sa Kusturicom se po tom pitanju uglavnom slažu srpski intelektualci, dok su političari kao po pravilu podeljeni.

Kusturica je u intervjuu „Novostima" rekao da je „Evropa nema alternativu" izmišljena floskula, jer nas je ta ista Evropa sama izbacila sa svog koloseka.

- Činili smo sve što je Evropa tražila od nas, ne bi li smo se standardizovali, onda nas je ona „ritnula" i izbacila sa koloseka. To javno ne smeju da kažu ni političari, ni novine, jer nije popularno - kazao je Kusturica.

Akademik Matija Bećković slaže se sa svetski poznatim rediteljem da je Evropa digla ruke od Srbije!

- Evropa je digla ruke od nas, bilo bi dobro da digne i noge sa nas! A zašto mi nećemo da priznamo da nas neće?! Ma nisu nas dovoljno mučili! Priznaćemo mi to, ima vremena - pesimista je Bećković.

Samo pod njihovim uslovima

Reditelj Siniša Kovačević tvrdi da nas Evropa hoće, ali pod svojim uslovima. A jedan od njih je da priznamo „da je Simonida bila Albanka"!

- Evropa nas hoće oguljene, ponižene, sa pepelom posutim po temenima kojim ćemo se posipati na svakih pet do sam dana! Hoće nas bez Kosova, hoće da priznamo da je Simonida bila Albanka, da su Devič i Gračanica albanski manastiri, da su naše svetinje gradili albanski neimari... Meni Evropa ne treba, a zašto to ova vlast ne prizna, pa zato što bi u tom slučaju morali da odu sa vlasti - kaže Kovačević.

Međutim, glumica Cvijeta Mesić kaže da Srbija mora prihvatiti stvarnost globalizacije.

- Moramo da prihvatimo da je ovo era sveopšte globalizacije, čiji deo, hteli mi to ili ne, jeste i Srbija. Dakle, „umrežavanje" zemalja je neminovnost. Mi samo moramo da gledamo da ulaskom u EU ne izgubimo naš duh i autentičnost - poručuje Mesićka.

Stranke podeljene

S druge strane, stranke su po pravilu podeljene. Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić priznaje da nas Evropa baš ne voli ali tvrdi da bez nje nećemo moći!

- Moramo da budemo racionalni i realni. Da li nas vole?! Verovatno, ne! A da li mi možemo bez Evrope?! Gotovo izvesno je da ne možemo - objašnjava Vučić.

Portparolka DS-a Jelena Trivan kaže da na putu ka Evropi nema ljubavi, ali da nam je ona jedina alternativa!

Vujošević: Da radimo i ne pravimo velike kompromise

Donedavni trener košarkaša Partizana Duško Vujošević smatra da Srbija ne mora da žuri u Evropsku uniju.

- Globalna kriza, pogotovo kriza u Grčkoj, primorava najbogatije zemlje da sa puno većom oprezom pristupe širenju EU. Pogotovo kada su u pitanju zemlje istočne Evrope. Nisam političar, ali smatram da bi trebalo da nam bude tendencija da se jednoga dana priključimo EU, pre svega zbog naše dece. A dok ne uđemo u Evropu, da radimo najbolje što možemo i sarađujemo sa onima koji nas prihvataju, bez velike žurbe i pravljenja prevelikih kompromisa - kaže Vujošević.

- Trebalo bi da razumemo da se odnosi u međunarodnoj politici ne zasnivaju na ljubavi, simpatijama, prihvatanju bez pokrića i odbacivanju bez razloga. To su ugovorni odnosi u kojima se meri spremnost partnera da zajednički zastupaju iste vrednosti, tržište i vladavinu prava. Niko ne može više računati na povlašćeni ulazak u EU ako ne ispunjava standarde. S druge strane, EU nema razloga da blokira ulazak bilo koje uređene zemlje, jer je to u njenom interesu. Dakle, Srbija treba da se reformiše i napreduje jer je to u njenom interesu. A onda će moći da računa i na EU - tvrdi Trivanova.

Vlajko Senić iz poslaničke grupe G17 Plus tvrdi da samo od Srbije zavisi da li će ući u uniju ili ne!

- Ne slažem se sa stavom da nas neko neće. Apsolutno je sve u našim rukama, a Srbija nema budućnost bez ulaska u EU - tvrdi Senić.

Portparol DSS-a Petar Petković tvrdi da je politika vlasti da „Evropa nema alternativu" pogubna!

- Odbacili su pristup DSS-a o ravnopravnim razgovorima sa EU, pristajući na rasparčavanje Srbije, a sve pod patrolom „i EU i Kosovo". Srbiji je potrebna nova vlada koja će na temeljima državotvorne politike DSS-a, kome je Srbija na prvom mestu, zaustaviti ovaj poražavajući politički proces sadašnje vlasti, opredeljujući se, pre svega za sopstvene interese, a ne interese EU, jer EU neće Srbiju - rekao je Petković.

/Srpska dijaspora/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP